Mine områder
Hjelp

Hva skal arbeidsgiver utbetale ved egenmelding?

av Monica Bremtun-Olaussen -

Egenmelding kan brukes både som dokumentasjon for egen sykdom, og som dokumentasjon for fravær der barn, eller barnepasser er syk. Her skal vi se nærmere på vilkårene som må være oppfylt for å kunne bruke egenmelding, og hva arbeidsgiver plikter å utbetale.

 

Hva skal arbeidsgiver utbetale ved egenmelding?

Dersom arbeidstaker har et fravær som er gyldig dokumentert med egenmelding, så blir spørsmålet hva arbeidsgiver egentlig skal utbetale ved et slikt fravær?

 

Mange av de vi snakker med har ved fravær dokumentert med egenmelding, en praksis der de betaler det samme beløpet som arbeidstaker skulle hatt i lønn. Er dette egentlig korrekt? Her kan svaret være både ja og nei. Arbeidsgiver må beregne sykepengegrunnlaget for å finne riktig svar.

 

Egenmelding - hvorfor finne sykepengegrunnlaget?

Selv om egenmelding benyttes til å dokumentere korte fravær, så er det fortsatt sykepenger eller omsorgspenger arbeidsgiver skal utbetale ved fraværet, ikke lønn. Det vil si at hvilken inntekt arbeidstaker skulle hatt har ingen betydning.

 

Beregningsreglene for sykepenger gjelder uavhengig av hvordan fraværet er dokumentert, med andre ord både ved bruk av egenmelding, og ved bruk av sykmelding.

 

Når man har funnet ut hva arbeidstaker har i sykepengegrunnlag, vil dette være minimum av hva arbeidstaker har krav på i egenmeldingsperioden. Dersom arbeidsgiver velger å dekke et høyere beløp enn beregnet sykepengegrunnlag, er dette helt ok.

 

Eksempel 1
Per har timelønn. Han blir syk en dag i november. Når arbeidsgiver regner ut sykepengegrunnlaget kommer de frem til at han har krav på en dagsats på 1500 kroner.

 

Dersom Per ikke hadde blitt syk hadde han tjent 2000 kroner denne dagen. Arbeidsgiver velger å betale dette beløpet til Per. Dette kan arbeidsgiver gjøre da dette gir en høyere utbetaling enn hva folketrygdlovens regler ville gitt.

 

Eksempel 2
Per har timelønn. Han blir syk en dag i november. Når arbeidsgiver regner ut sykepengegrunnlaget kommer de frem til at han har krav på en dagsats på 1500 kroner.

 

Dersom Per ikke hadde blitt syk hadde han tjent 1000 kroner denne dagen. Arbeidsgiver velger å betale dette beløpet til Per. Dette kan arbeidsgiver ikke gjøre da dette gir en lavere utbetaling enn hva folketrygdlovens regler ville gitt.

 

Hvordan finne sykepengegrunnlaget?

Hva arbeidstaker skal ha utbetalt i arbeidsgiverperioden beregnes på bakgrunn av historisk inntekt Hva arbeidstaker skulle hatt i inntekt dersom han ikke hadde blitt syk har ingen betydning.

 

Beregningsreglene for sykepenger er regulert i folketrygdloven § 8-28. Grunnlaget for omsorgspenger fastsettes på samme måte.

 

Hovedregelen for fastsettelsen av sykepengegrunnlaget er at det skal beregnes en månedsinntekt som er basert på gjennomsnittet av inntekt som er rapportert til a-ordningen de tre siste kalendermånedene før arbeidstaker blir arbeidsufør.

Det er unntak fra denne hovedregelen dersom arbeidsforholdet enten har vart så kort tid at det ikke foreligger tre måneder med inntekt, eller dersom det har vært varig lønnsendring i løpet av, eller etter beregningsperioden, men før arbeidsuførheten inntraff. Da skal beregnet månedsinntekt utgjøre et gjennomsnitt av inntekten i tidsrommet etter oppstart av arbeidsforholdet, eller etter lønnsendringen.

Når arbeidsgiver har beregnet sykepenger og funnet en gjennomsnittlig månedsinntekt basert på den historiske inntekten, så må denne gjøres om til en dagsats som skal utbetales på de dager det skulle vært utbetalt lønn i arbeidsgiverperioden.

 

Egenmelding ved egen sykdom - opptjeningstid

Egenmelding kan kun benyttes i arbeidsgiverperioden. For å ha rett til å benytte egenmelding, er det krav om en opptjeningstid. Arbeidstaker må ha arbeidet hos arbeidsgiver i minst to måneder før opptjeningstiden er oppfylt.

 

Sykepenger fra NAV - alltid sykmelding

NAV utbetaler sykepenger dersom arbeidstakeren har vært i arbeid eller i en likestilt situasjon i til sammen minst fire uker umiddelbart før fraværet, men ikke har rett til sykepenger fra nåværende arbeidsgiver.

 

Når NAV skal utbetale sykepenger til arbeidstaker, så kreves det alltid sykmelding.

 

Eksempel
Ivar har jobbet hos Visma i 32 år. Han har nå fått seg ny jobb. Siste dag hos Visma er 31. oktober. Han starter hos ny arbeidsgiver 1. november. 18. november blir han syk. Han er syk i to dager.

 

Ivar har ikke rett på sykepenger fra den nye arbeidsgiveren da han ikke har 4 uker opptjening her.

 

Han har rett på sykepenger fra NAV da han har vært i arbeid siste 4 uker, jfr. folketrygdloven § 8-2. Opptjeningstiden for rett til sykepenger er altså oppfylt. Han må levere sykmelding for at NAV skal utbetale sykepenger.

 

Egenmelding ved barn sykdom

Egenmelding ved barn eller barnepassers sykdom kan benyttes hos arbeidsgiver når en har vært ansatt i fire uker.

 

Omsorgspenger fra NAV - egenmelding?

NAV utbetaler omsorgspenger dersom arbeidstakeren har vært i arbeid eller i en likestilt situasjon i til sammen minst fire uker umiddelbart før fraværet, men ikke har rett til omsorgspenger fra nåværende arbeidsgiver.

 

Arbeidstaker vil kunne bruke egenmelding de første tre stønadsdagene i hvert enkelt fraværstilfelle når NAV yter omsorgspenger.

 

Høstens fagkonferanse på Skøyen - ser vi deg der?

Høstens fagkonferanse med årsavslutning arrangeres både digitalt og fysisk. Du kan velge det alternativet som passer best for deg.

 

De fysiske seminarene på Skøyen er på en dag, der halve dagen tar for seg lover og regler og halve dagen er satt av til årsavslutningPayroll. Det er kun et begrenset antall med plasser på de fysiske seminarene. Se datoer og mer informasjon her. 

 

Den digitale høstkonferansen med årsavslutning består av to dager, der vi ser nærmere på lover og regler dag 1, og har fokus på lønnssystemet dag 2. Du kan lese mer om denne her.

11 Kommentarer
SW-ERV
CONTRIBUTOR **
av SW-ERV

Eksempel 2 er vel feil da dette også ville gitt høyere utbetaling enn hva folketrygdloven sier?

av Monica Bremtun-Olaussen -

Hei @SW-ERV 😊
I eksempel 2 er dagsatsen når man beregner sykepengegrunnlaget 1500 kroner. Hvis arbeidstaker hadde vært på jobb denne dagen, hadde h*n tjent 1000 kroner.

 

Hvis arbeidsgiver velger å kun betale beløpet på 1000 kr, som er hva arbeidstaker ville tjent hvis h*n ikke hadde vært syk, er dette beløpet mindre enn beregnet sykepengegrunnlag.

Arbeidsgiver kan derfor ikke velge å dekke kun 1000 kroner da det er mindre enn hva arbeidstaker ville hatt krav på etter beregningsreglene i folketrygdlovens regler, ( som her ville vært 1500 kroner).

hgn
CONTRIBUTOR *
av hgn

Hvordan løser dere dette i praksis på timelønte i arbeidsgiverperioden ? 

Inntrykket er at det blir utbetalt avtalt arbeidstid multiplisert med timelønn. Har man avtalt 7,5 timers dag så utbetaler man 7,5 timer gange med avtalt timelønn. Uavhengig om man i tidligere perioder har jobbet flere timer enn avtalt.

I inntektsmelding så blir det benyttet snitt av siste 3 måneder.

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎22-10-2023 19:21 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Hei @hgn

 

Reglene som beskrevet i artikkelen gjelder både for timelønnede og månedslønnede. Vi ser at det er nok mange som løser det på måten du beskriver over, og dersom dette gir tilsvarende, eller høyere, utbetaling enn hva sykepengegrunnlaget beregnet etter folketrygdlovens regler gir, så er det helt OK.

 

Kanskje noen andre på Community har tilbakemeldinger på hvordan de løser det😊

Mvh

Monica Bremtun-Olaussen

Jomo3s
CONTRIBUTOR *
av Jomo3s

Hei,

Kan vi få et eksempel hvor ansatte jobber på akkord? 

Om jeg leser dette rett: 

Hos oss vil det da lønne seg for syke og uærlige ansatte (for de finnes desverre) og ta egenmelding på regnværsdager hvor man ikke kan jobbe og dermed ikke får akkord? 

De vil da få en høyere utbetaling disse dagene enn andre ansatte som ikke er syk, men sitter hjemme på fastlønn/grunnlønn. 

 

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎24-10-2023 07:14 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Hei @Jomo3s 

 

Her kommer et eksempel på hvordan man skal beregne sykepengegrunnlaget for en ansatt som har fastlønn + akkord😊

 

Eksempel: 
Arbeidstaker blir syk i mai. Beregningsperiode er da februar, mars og april.

 

Lønn rapportert i a-meldingen:

Februar: 20 000 kr i fastlønn + 10 000 kr i akkordlønn

Mars:  20 000 kr i fastlønn + 15 000 kr i akkordlønn

April: 20 000 kr i fastlønn + 20 000 kr i akkordlønn

 

Sykepengegrunnlaget, (gjennomsnittlig månedsinntekt):  35 000 kr.

 

Når arbeidstaker her blir syk i mai, så er sykepengegrunnlaget da 35 000 kroner. Dersom denne arbeidstakeren jobber 5 dager i uken, kan man f.eks. finne dagsatsen ved å dele sykepengegrunnlaget på 21.67. Dagsatsen blir da 1615 kr.

 

I noen tilfeller vil beregning av sykepenger kunne føre til et høyere grunnlag enn hva man hadde fått om man hadde vært på jobb, og i noen tilfeller vil det kunne føre til et lavere grunnlag enn om man hadde vært på jobb.

 

Både når sykefravær dokumenteres ved egenmelding og ved sykmelding, må medlemmet fylle alle vilkår for rett til sykepenger, også vilkåret om arbeidsuførhet. Det vil si at arbeidstaker må fortsatt være arbeidsufør for å ha rett på sykepenger, også ved egenmelding

 

Mvh

Monica Bremtun-Olaussen

Venke Sørøy
CONTRIBUTOR ***
av Venke Sørøy

Tar Visma Payroll hensyn til dette når det beregnes egenmelding/sykepenger ? 🙂

 

hgn
CONTRIBUTOR *
av hgn

Det vil si at man må manuelt beregne alle ansatte som er syke i arbeidsgiverperidoen, ikke noe i systemet som bistår med beregning av det. Slik det er på inntektsmeldingen til NAV.

Merete12
CONTRIBUTOR ***
av Merete12

Ang. inntektsmelding. Hvis en ansatt blir sykemeldt i oktober, skal en regne gj.snitt av de tre siste a-meldingene. Når en betaler lønn på etterskudd og skal bruke de tre siste a-meldingene blir det lønn for juni, juli og august. Det føles mer naturlig å regne gj.snitt av reell lønn for de tre siste mnd, for da blir gj.snittet av juli, aug og sept. Er det feil å tenke slik?

av Monica Bremtun-Olaussen -

Hei @Merete12 

 

Det er som inntekt som er rapportert til a-ordningen i henhold til a-opplysningsloven de tre siste månedene som skal legges til grunn. Det vil si at når inntekten er opptjent vil ikke ha betydning, kun når inntekten faktisk er rapport i a-meldingen😊

 

Merk at dette er hovedregelen, og at det er unntak ved lønnsendring i løpet av eller etter beregningsperioden, og ved arbeidsforhold som har vart så kort tid at det ikke er rapportert inntekt til a-ordningen for tre hele kalendermåneder.

 

Mvh

Monica Bremtun-Olaussen

 

 

av Marius Fjeldstad

Hei @Venke Sørøy 😊

 

Payroll har ingen automatisk beregning av egenmelding/sykepenger, så her må det beregnes manuelt. For en fastlønnet vil fastlønnen løpe som tidligere inntil den stoppes. Ref: https://community.visma.com/t5/Brukertips-i-Visma-net-Payroll/Stoppe-lonn-ved-sykmelding-permisjon-n...

For en timelønnet blir det ikke automatisk generert utbetaling, så det må registreres inn manuelt (med mindre det kommer via en import/fil f.eks).

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"