for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Arbeidstaker som må være borte fra arbeidet for å ta seg av sykt barn kan ha rett til omsorgspenger fra arbeidsgiver eller fra NAV. Forutsetningen er at arbeidstaker fyller vilkårene for rett til omsorgspenger etter folketrygdlovens kapittel 9.
Det er et vilkår for rett til omsorgspenger at arbeidsforholdet har vart i 4 uker før stønadstilfellet inntreffer. Har selve arbeidsforholdet vart kortere, kan det likevel foreligge rett til omsorgspenger fra NAV dersom arbeidstakeren har vært i arbeid eller i en likestilt situasjon i til sammen minst fire uker umiddelbart før fraværet. Med likestilt situasjon menes i loven tidsrom der arbeidstaker har mottatt enten dagpenger, sykepenger, foreldrepenger, svangerskapspenger, omsorgs-, opplærings- eller pleiepenger.
Retten til omsorgspenger forutsetter videre at arbeidstaker taper pensjonsgivende inntekt ved fraværet. Dette betyr for eksempel at dersom arbeidstaker i samme periode mottar en annen ytelse fra NAV, vil ikke vilkåret om tap av pensjonsgivende inntekt være oppfylt og vedkommende vil ikke ha krav på omsorgspenger.
I tillegg til kravet om tap av pensjonsgivende inntekt, er det også et vilkår at inntektsgrunnlaget for omsorgspenger utgjør minimum 50 % av grunnbeløpet på årsbasis. Merk at kravet til minsteinntekt ikke gjelder for retten til omsorgspenger fra arbeidsgiver.
Det er ytterligere et vilkår for rett til omsorgspenger at arbeidstaker som hovedregel oppholder seg i Norge. Arbeidstaker kan i utgangspunktet også oppholde seg i et annet EØS-land så lenge de øvrige vilkårene er oppfylt.
Forutsatt at vilkårene er oppfylt, ytes det omsorgspenger til arbeidstaker som må være borte fra arbeidet på grunn av nødvendig tilsyn med og pleie av et sykt barn i hjemmet eller i helseinstitusjon, eller når den som har det daglige barnetilsynet er syk. Sistnevnte vil f.eks. kunne være tilfelle der en hjemmeværende forelder er for syk til å ta seg av barnet.
Ytterligere stønadssituasjoner som dekkes av denne bestemmelsen er;
Retten til omsorgspenger gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år. Dersom barnet er kronisk, eller langvarig sykt, eller funksjonshemmet, og vilkårene for utvidet rett til omsorgspenger etter § 9-6 andre ledd er oppfylt, gjelder retten til og med det året barnet fyller 18 år.
Omsorgspenger kan ytes til den enkelte arbeidstaker i opptil 10 stønadsdager for hvert kalenderår. Arbeidstakere som har omsorgen for mer enn to barn har opptil 15 stønadsdager. Når arbeidstakeren er alene om omsorgen dobles antallet stønadsdager til henholdsvis 20 og 30.
Har arbeidstaker kronisk eller langvarig syke, eller funksjonshemmede barn, kan stønadsdagene etter vedtak fra NAV utvides ytterligere.
Retten til omsorgspenger krever at barnets eller barnepasserens sykdom dokumenteres med egenmelding eller legeerklæring. Fraværet kan dokumenteres med egenmelding for de første tre kalenderdagene, men fra fjerde dag kan arbeidsgiveren kreve at barnets eller barnepasserens sykdom blir dokumentert med legeerklæring.
Så lenge arbeidsforholdet har vart i 4 uker er det arbeidsgiver som skal yte omsorgspenger de 10 første stønadsdagene til arbeidstaker. Alle stønadsdager utover 10 dekkes av NAV uavhengig av årsaken til hvorfor arbeidstaker har utvidet antall dager. Arbeidsgiver må imidlertid forskuttere dager utover 10 som arbeidstaker har krav på, men vil kunne søke refusjon fra NAV på inntektsmeldingen.
Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.
Hør Regelpod her: høre podcast
Du må være en registrert bruker for å legge til en kommentar her. Hvis du allerede er registrert, vennligst logg inn. Hvis du ikke har registrert deg ennå, kan du registrere deg og logge inn
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101