Minun alueeni
Apu

Visma Nova toimintaympäristövaatimukset [päivitetty 8.12.2020]

08-12-2020 11:41
  • 1 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 3546 Näytöt

Yleistä

Nova soveltuu käytettäväksi yksittäisessä Windows-työasemassa, lähiverkossa tai etäkäyttöympäristöissä. 


Remote Desktop Servicen RemoteApp-ominaisuuden yhteensopivuutta ei ole testattu eikä yhteensopivuutta voida taata.
 

Ohjelmistovaatimukset

Palvelimet

Tuetut palvelimen käyttöjärjestelmät

  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2019

Tuetut tietokantaohjelmistot

  • SQL Server 2017
  • SQL Server 2019 (suosittelemme)

Työasemat

Tuetut työaseman käyttöjärjestelmät

  • Windows 8.1
  • Windows 10

Vain yrityskäytössä olevat työaseman käyttöjärjestelmien versiot on tuettu eli ns. Home-versioita ei tueta.

Microsoft Office

Huom! Emme tue 64-bittistä Microsoft Officea.
 

Raporttien muokkaus

Visma Nova -ohjelmiston raportit tuotetaan Crystal Reports XI R2 (11.5) –ohjelmistolla. Asiakas voi hankkia ohjelmiston myös omaan käyttöönsä, jolloin raporttipohjia on mahdollista räätälöidä myös itse.


Raporttien muokkaukseen voi käyttää Crystal Reports XI tai Crystal Reports 2011 -versioita. Crystalin verkkosivujen mukaan myös Crystal Reports 2013 version pitäisi olla taaksepäin yhteensopiva, mutta sitä ei ole testattu Visman toimesta. Crystal Reportsin standard versio riittää, mikäli haluat muokata raportteja itse.

 

Visma Document Center

Visma Document Center asennetaan yleensä samalle palvelimelle kuin Visma Nova. Document Centerin vaatimukset ovat yleisesti ottaen samat kuin Novan, mutta testaamme uusimman version ainoastaan käyttöjärjestelmien ja tietokantaohjelmistojen kahdessa viimeisimmässä versiossa. Document Centerin versiosaatteessa on kerrottu käyttöjärjestelmien ja tietokantojen versiot, joissa julkaistava versio on testattu.

 

Yleiset laitteistosuositukset

Laitteistojen vaatimukset riippuvat useasta eri tekijästä kuten esimerkiksi käytettävien ohjelmistojen lukumäärästä, yhtäaikaisten käyttäjien lukumäärästä sekä ohjelmistojen tietokantoihin tallennetun tiedon määrästä. Tämän vuoksi laitteistosta ei voi antaa yleistä kaiken kattavaa ohjeistusta, vaan yleiset suositukset, jotka kattavat suurimman osan asiakkaista. Jos epäilet nykyisen tai hankittavan laitteistosi riittävyyttä Visman ohjelmistojen pyörittämiseen, niin ota yhteyttä Visman ohjelmistojen vastuuhenkilöösi ennen kuin teet vääriä päätelmiä tai hankintoja.

Verkko

Lähiverkon nopeus palvelimen ja työaseman välillä täytyy olla vähintään 100/100Mbps.

 

Huom! Osa tuotteista toimii ainoastaan toimialue-verkossa (domain). Tarkista verkon vaatimukset tuotekohtaisista tiedoista.

Tietokantapalvelin

Palvelimessa tulee olla laajennusmahdollisuuksia tietokannan kasvamisen, käyttäjämäärän lisääntymisen sekä mahdollisten lisäsovellusten vuoksi.


Tarkista tietokantaohjelmiston valmistajan sivuilta laitteiston suositukset. Jotta Visman ohjelmat toimisivat sujuvasti, suosittelemme valmistajan suositusten lisäksi seuraavaa:


Tietokantapalvelimen laitteistosuositukset

  • Muistia vähintään 8 GB
  • Vapaata levytilaa vähintään 60 GB, mahdollisuus lisätä levytilaa  tietokannan kasvaessa (suositus 120 GB)
  • Prosessori 2GHz, 2 corea tai enemmän

Suosittelemme että levyjärjestelmä on vikasietoinen.


Tietokantapalvelimen kuormitus kasvaa käyttäjien ja sovellusten määrän kasvaessa. Suosittelemme, että yli 10 käyttäjän ympäristöissä tietokantapalvelimella ei ajeta muita ohjelmia kuin tietokantaohjelmistoa. 

Web-palvelin ja Visma LTR -palvelin

Web-palvelimen laitteistosuositukset

  • Muistia vähintään 8 GB
  • Vapaata levytilaa vähintään 60 GB, mahdollisuus lisätä levytilaa 
  • Prosessori 2GHz, 2 corea tai enemmän

Työasemat

Työaseman laitteistosuositukset

  • Muistia vähintään 4 GB
  • Vapaata levytilaa vähintään 10 GB Visman ohjelmistoja varten
  • Prosessori 2GHz

Virtuaalisointi

Palvelinten virtuaalisointi on mahdollista. Suosittelemme tunnettujen valmistajien hypervisoreita, esim. VmWare VSphere, Citrix XenServer ja Microsoft Hyper-V. Laitteiston valinnassa kannattaa tukeutua valmistajien suosituksiin.

 

Etäkäyttöympäristön suositukset

Etäkäyttöympäristö pystyttäminen ja ylläpito on aina asiakkaan toimesta ja vastuulla. Etäkäyttöympäristöä perustettaessa kiinnitä huomioitavia tietoliikenneyhteyksiin, tietoturvaan sekä laitteistojen teknisiin ominaisuuksiin. 


Suositeltavat etäkäyttöympäristöt ovat Citrix XenApp tai XenDesktop sekä Microsoft Remote Desktop Services.

 

Tulostimet

Tulostimet yhteensopivuus ja ajurit ovat asiakkaan vastuulla. Toimittajien ja mallien suuren määrän ja päivitysnopeuden vuoksi testaaminen on mahdotonta. 


Suositeltavia merkkejä: Hewlett Packard

Canon

Xerox


Isoja tulostusajoja varten tulee hankkia suoraan verkkoon liitettävä tulostin, johon tulostetaan palvelimen jonon kautta. Pienet henkilökohtaiset laser-kirjoittimet soveltuvat pienten raporttien tulostamiseen, mutta voivat aiheuttaa ongelmia suurten tulostusajojen yhteydessä.

 

Kassapäätteen laitteet (myymälä)

Kuittikirjoitin

Suosittelemme kuittikirjoittimeksi normaalia lasertulostinta.


Suositeltavia merkkejä (jos ei lasertulostin)

  • Star TSP-sarjan tuotteet (rinnakkaisliitäntä)

Kassalaatikko

Käyttämällä oikeanlaista kuittikirjoitinta (Star) kassalaatikko voidaan kytkeä kirjoittimeen, jolloin se saadaan aukeamaan automaattisesti kuitin tulostamisen yhteydessä.


Suositeltavia merkkejä/malleja

  • Star CB-82

Viivakoodinlukija

Viivakoodinlukijaan täytyy pystyä tallentamaan haluttu alku- ja loppumerkki.


Suositeltavia merkkejä/malleja

  • Posiflex

Microsoft Windows 7 -työasemissa tai uudemmissa voi esiintyä ongelmia viivakoodilukijan tai keruulaitteeseen ohjelmoiduista Enter-näppäintoiminnoista. Joissain laitetyypeissä syötteen käsittelynopeus/ajurin puutteet aiheuttavat sen, että luettu tieto menee väärään kenttään. Ongelmat voidaan poistaa, jos Enter-näppäintoiminto korvataan TAB-toiminnolla viivakoodilukijassa.


Jos käytössä on Windows7-käyttöjärjestelmä tai uudempi, niin edellä mainitut kohdat on syytä tarkistaa testaamalla ennen viivakoodinlukijan hankintaa laitevalmistajan kanssa.

 

Varusohjelmistojen hankinta

Asiakas voi hankkia tietokantaohjelmiston tai Crystal Reports -ohjelmiston joko itse tai Visman kautta. Kysy asiaa Visman ohjelmistojen vastuuhenkilöltä.

Emme myy käyttöjärjestelmiä tai Microsoft Office -ohjelmistoja.

 

Yleiset ohjelmistovaatimukset

Ohjelmistovaatimukset on esitetty ohjelmistokohtaisesti, koska niissä on eroavaisuuksia. Huomioithan, että tarkistat kaikkien käytössäsi olevien ohjelmistojen vaatimukset ennen ympäristön rakentamista tai päivittämistä.


Suosittelemme, että kaikista ohjelmistoista kun käyttöjärjestelmistä, tietokannoista ja Microsoft Office tuotteista päivitetään aina viimeiset päivityspaketit (SP:t).

 

Huom! Jos ohjelmistovaatimuksissa ei ole esitetty editiota esim. SQL Server 2008 Express, niin kyseinen Visman ohjelmisto on tuettu kaikissa editiossa. 

Huomioithan, että Visman ohjelmistoja ei saa käyttää yrityskäytössä Microsoft ohjelmistojen developer-editioissa.

 

Visma Sovelluspalvelu

Yleistä

Visman ohjelmia voi käyttää myös internetin yli selaimella Visma Sovelluspalvelussa. Kun siirrät ohjelmistosi Visma Sovelluspalveluun, huolehdimme puolestasi mm. seuraavista asioista

  • Palvelinlaitteiston ja käyttöjärjestelmien ylläpito
  • Tietokannan ylläpito
  • Varmuuskopiointi
  • Tietoturva
  • Etäkäyttö
  • Ohjelmistojen päivitys
Huom! Kaikkia ohjelmistoja ja ohjelmiston toimintoja ei voida vielä käyttää selaimella sovelluspalvelussa. Jos olet siirtämässä ohjelmistoasi Visma sovelluspalveluun, tarkista mahdollisuus Visman ohjelmistojen yhteyshenkilöltäsi.

Laitteisto- ja ohjelmistosuositukset

Citrix Workspace App on työasemaan asennettava sovellus, jonka avulla Visma Nova käynnistetään Sovelluspalvelu ympräristöstä.  Citrix Workspace App on saatavilla Windows ja Mac laitteisiin. Suosittelemme, että käytössä on aina viimeisin versio.


Työaseman käyttöjärjestelmänä voi olla esimerkiksi Windows 10, 8.1 tai MAC. Selaimista hyvin toimivia ovat esimerkiksi Internet Explorer, Firefox, Chrome ja Safari viimeisimmät versiot.


Sovelluspalvelussa Visman ohjelmia käytetään internetin yli, joten verkkoyhteyden nopeus vaikuttaa suoraan ohjelmien toimintanopeuteen. Suosittelemme ADSL-tasoista verkkoyhteyttä jatkuvaan käyttöön. Tilapäiseen käyttöön soveltuu nopea 3G yhteys.

Tulostimet Sovelluspalvelussa

Tulostimen tulee olla Citrix yhteensopiva toimiakseen Visma Sovelluspalvelussa.


Tulostimien toimittajia ja merkkejä on erittäin paljon. Jotkin käytössä olevat tulostimet voivat olla myös kymmeniä vuosia vanhoja. Jos haluat varmistaa tulostimen yhteensopivuuden Visma Sovelluspalvelussa, voit joko käydä katsomassa valmistajan sivuilta onko tulostimesi yhteensopiva viimeisimmän Citrix tai kokeilla tulostamisen toimivuutta ennen siirtymistä Sovelluspalveluun.


Huom! Jos käytät liiketoiminnassasi tulostusmäärien raportointia eli ns. osastokoodia, niin testaa tulostimesi osastokoodin toimivuus ennen siirtymistä Visma Sovelluspalveluun. Saat testitunnukset Visman ohjelmistojen yhteyshenkilöltä.

 

Kommentit
tekijä Katja Salminen

Jatkossa päivitetyt toimintaympäristösuositukset löytyy täältä

Osanottajat,
Nostettu aihe
Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.