avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Flera valutor på samma leverantör

20-05-2019 12:30
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 504 Visningar

Vi har flera kunder med leverantörer som jobbar med flera valutor. En orsak till detta kan vara att man har leverantörer utomlands, t.ex. Finska leverantörer kan skicka fakturor i EUR och norska leverantörer i NOK.

 

Hur skall man hantera detta i Visma.net ERP?

 

  • Valuta kopplas till leverantören, man har ett fält på leverantörer där man lägger in valutorna. Så hur skall man göra när man tar emot fakturor i olika valutor från leverantörer eller vad händer när man tar emot fakturor i olika valutor från leverantörer utomlands (t.ex. Fakturor i EUR och NOK)?
  • Hur skall man styra från vilket bankkonto betalningen skall betalas ut från, baserat på vilken valuta fakturan kommer in i?

På leverantören skall man registrera valutan som används vanligtvis. Första som skall göras är att tillåta ändring av valuta i Leverantörer (AP303000). Ni kan också tillåta ändring av kurs om ni vill att det skall vara möjligt att redigera kursen som kommer in automatiskt.

Dessa ger då möjligheten att registrera fakturor i annan valuta än denna som är standard på leverantören.

 AP303000 leverantörer flera valutor.GIF

 

Önskar ni att valuta- och betalningskontot skall växlas automatiskt kan ni göra det genom att skapa en plats per valuta. I exemplet under har två platser skapats, en för EUR och en för SEK.

Kom ihåg också att ändra på OCR-inställningarna för valutan så att allt går rätt.

 AP303000 Plaster flera valutor.png

 

Om man går in på EUR och går på OCR-inställningar ser man på betalningsinställningar. På betalningsinställningar skall man ha ‘utlandsbet’ på Betalningsmetod och Bankkonto EUR som likvidkonto.

 AP303000 OCR-inställningar.png

 

Primärplatsen har betalningsmetod ‘01 - bankgirot’ och betalningskonto 1930 (SEK konto).

 OCR Artikel ap303000.GIF


Exempel:

Då man registrerar en faktura, väljs betalningsinställningar automatiskt enligt plats som står på fakturan. T.ex. i exemplet under är det då en faktura registrerad på Primärplatsen när det är betalningsmetod 1 och konto 1930.

 AP303000 betalningsinställningar.png

 

Observera: Om du önskar att endast överstyra valuta, (och du inte behöver betala ut från olika bankkontonummer som är beroende av valuta) behöver du inte använda plats. Då räcker det med att aktivera Tillåt ändring av valuta.

 

 

Medverkande