Mine områder
Hjelp

Oppsett av struktur

24-03-2020 15:56 (Sist oppdatert 15-04-2020)
  • 0 Svar
  • 0 liker
  • 1058 Visninger

(Vanskegrad: ST Standard)

Spørsmål fra en bruker: «Finnes det maler for strukturer i Visma Business?»

I dette brukertipset skal vi ikke snakke mye om hva en struktur er, men heller se på noen måter du kan sette opp strukturer på.

For å svare på brukerspørsmålet først: Nei, det finnes ingen maler, men ja, du kan lage deg et malprodukt som også kan være en slags mal for en struktur – mer om dette senere.

Litt forenklet kan vi si at du lager en struktur slik:

  1. Registrer de produktene som skal være med i strukturen – dette gjelder både for strukturhodet, og for komponentene.
  2. Stå på strukturhodet, og hent inn de ulike komponentene til strukturtabellen
  3. Juster egenskapene til produktene og lagre

Du kan selvsagt legge til nye deler til en struktur i ettertid, men det er lurt å ha nok komponenter på plass med en gang – blir mye enklere å kontrollere at alt er på stell da.

 

fig1.png

Her har jeg laget tre produkter. Ett strukturhode og to underkomponenter.

Hvordan skal så disse elementene behandles? Som du vet, finnes et stort antall ulike behandlingsmåter som kan settes på hvert produkt, og vi vet at noen gjerne vil sette opp alle delene hver for seg, siden dette gir best fleksibilitet.

Utfordringen med «best fleksibilitet» er at du kan gå skoene av deg, og ende opp med en struktur som kan oppføre seg på måter som er umulig å finne ut av. Husk også på at når du legger noe inn i struktur-tabellen, lager du en kopi av produktet, slik det ligger i produkt-tabellen. Om du senere gjør endringer på produktet (i produkt-tabellen) skjer det ingen endringer på den kopien som ligger i struktur-tabellen.

Vår klare anbefaling: sett all kontroll på strukturhodet (det vi ofte kaller «mamma» i strukturen) så får heller underkomponentene («døtrene» om du vil) oppføre seg slik mamma bestemmer.

 

En fordel med å bruke denne metoden, er at du kan la et produkt oppføre seg på en måte når det selges alene, på en annen måte når det er del av en struktur. – det kan til og med være med i flere ulike strukturer, og ha forskjellig oppførsel i hver av disse, så lenge mamma bestemmer.

Hvordan får vi så til dette?

La oss se litt nøyere på behandlingsmåter.

Fig2.jpg

For å oppsummere litt:

Venstre felt styrer dette produktet til vanlig. Høyre bestemmer hvordan evt sub-komponenter skal behandles.  I eksemplet nedenfor, står vi på mamma under «Utskrift» og ser på hvordan døtre skal behandles når vi skriver ut faktura eller kreditnota.

fig3.jpg

Hva da med maler?

Så lenge du velger å legge føringene for strukturen på mamma, kan du selvsagt lage et eller flere malprodukter for strukturer – i denne sammenhengen bestemmer jo den nye mamma alt. Om du vil ha strukturer der komponentene skal bestemme det meste, har du dessverre ingen mulighet for å lage maler.

Hvilke behandlingsmåter er ofte i bruk i strukturer?

Den fanen som heter "Struktur" er lurt å få på plass først. Deretter kan du se på "Lager"  Om du har merket av noe i "Struktur" under "Akkumuler opp i strukturhodet", må du innom "Etterbehandling" for at statistikk og regnskap skal stemme.

 

Ser HER for mer om strukturer

Bidragsytere
Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"