avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
(updated by Petter Lippestad VISMA ‎16-10-2018 10:03 )
Bjørn Erik Dørre
  • 0 Svar
  • 4 Liker
  • 42284 Visninger

Med bankintegrasjon sparer du mye tid på en arbeidsoppgave som normalt er veldig tidskrevende: avstemme alle transaksjoner mot din bankkonto. Med bankintegrasjon sendes alle inn- og utbetalinger automatisk til Visma eAccounting.

 

Nederst i guiden følger med en video som viser hvordan du kan aktivere bankintegrasjon med DNB samt fordelene ved å benytte bankintegrasjon i Visma eAccounting. 

 

Hvordan fungerer bankintegrasjon?

Fordelen med bankintegrasjon er at du enkelt får oversikt over inn- og utbetalinger på din driftskonto. Det sendes filer fra banken over til Visma eAccounting hver morgen.

Transaksjoner som har blitt hentet fra nettbank vil du finne under Kasse og bank inne i Visma eAccounting. Her må du avstemme og bokføre transaksjonene.  Du ser også enkelt hvilke transaksjoner som ikke er avstemt, samt få en oversikt over periodens hendelser.


Programmet vil foreslå betalinger basert på kunde- og leverandørfakturaer som allerede ligger bokført. 


Bankintegrasjon gir også mulighet for å sende betalingsforslag til nettbanken, basert på leverandørfakturaene som bokføres i Visma eAccounting (se mer info om Leverandørfakturaer under). 

Det er mulig å knytte bankintegrasjonen opp mot en driftskonto, samt flere valutakontoer dersom det er ønskelig. 

Nederst på denne siden kan du bestille bankintegrasjon til DNB eller Danske Bank.
 


Når er integrasjonen aktiv?

Når integrasjonen er aktiv vil det under Innstillinger - Kasse og bankkonto stå Aktiv og en dato. Er den ikke aktivert ennå står det Ingen.

NB: Det tar normalt ca tre virkedager fra integrasjonen aktiveres til transaksjonene begynner å komme inn.  I denne perioden vil det stå Venter på første kontoutdrag inne i Kasse og bank. 


Hvis du må registrere betalinger som kom inn før integrasjonen ble aktiv, må du gjøre dette på Kasse og Bank - (velg driftskonto) og klikke Ny bankhendelse. (OBS: Man vil ikke kunne registrere betalingen fra Salg - Kundefakturaer).

Du vil ikke få lagt til manuelle bankhendelser med datoer der integrasjonen har vært aktiv. Dette er fordi alt av transaksjoner da vil være tilknyttet nettbanken din. De skal vises på Kasse og Bank, men om ikke skal de kunne legges til manuelt.

Under Innstillinger – Kasse og bankkonto under kolonnen Bankintegrasjon vil du kunne se når integrasjonen først ble aktivert. Dersom du skulle ha behov for å skru av bankintegrasjonen, kan supportavdelingen deaktivere integrasjonen midlertidig.

Merk: Hvis integrasjonen deaktiveres, kan det ta inntil tre virkedager fra den skrus på igjen til du får transaksjoner inn i Kasse og bank.  

 

Leverandørfakturaer

Før å overføre betalingsforslag til nettbanken må du stille inn rettigheter i nettbanken for dette. Se egen guide for oppsett i DNB nettbank. 

Med bankintegrasjon bokfører du først leverandørfakturaen i Visma eAccounting. Etter cirka 15 minutter vil du finne denne som et betalingsforslag til godkjenning i nettbanken under Filoverføring - Godkjenne filer (DNB). Her er det bare å huke av for Godkjenn - og fakturaene dine vil utbetales ved forfall.

Hvis leverandørfakturaen er overført fra Visma eAccounting, vil betalingen komme inn på Kasse og Bank - og bokføres automatisk mot fakturaen. 


Finner du ikke filene på Godkjenne filer vil de ligge på Status innsendte filer med info om hvorfor de ikke kan godkjennes (Eksempelvis: "mangler KID"). Hvis dette er tilfelle må betalingen legges inn manuelt. Merk: betalingen vil da bokføres automatisk i Visma eAccounting. Man må klikke Søk - Betaling av leverandørfaktura og velge leverandørfakturaen.

NB: hvis det på forhånd ligger en leverandørkreditnota for samme leverandør på Ubetalte leverandørfakturaer, vil summen på denne trekkes fra beløpet som går til betaling. Bakgrunnen for dette er at man har penger til gode fra leverandøren, og dermed skal betale tilsvarende mindre. 

Når utbetalingen er utført i nettbank vil den innen neste virkedag ligge under Kasse og bank i Visma eAccounting. Merk: Du vil ikke få noen transaksjoner automatisk, heller ikke disse, før tidligst tre dager etter integrasjonen startet (som nevnt over). Disse må i tilfelle legges til manuelt ved å klikke Ny bankhendelse, samt legge inn dato og beløp. Når transaksjonen ligger i Kasse og Bank vil den forsøke å matches mot riktig faktura. Hvis den finner en faktura med likt beløp, vil den foreslå å bokføre mot denne. Klikk deretter Bokfør for å registrere fakturaen som betalt. 

Dersom du har en leverandørfaktura som ikke dukker opp i nettbank, skyldes dette oftest at feil KID eller kontonummer er oppgitt. Sjekk derfor alltid dette.

Dersom du skulle komme til å registrere utbetalingen på fakturaen manuelt i nettbank, for å så legge den inn i Visma eAccounting, er dette uproblematisk. Opprett fakturaen på vanlig måte, avvis betalingsforslaget i nettbanken, og matche deretter utbetalingen som allerede ligger i Kasse og bank med fakturaen.

 

Dersom du ønsker kontroll over hvilke og når leverandørfakturaen skal sendes bank har du to alternativer:

1. Velg manuelt hvilke leverandørfakturaer som skal sendes til bank.
Gå til - Innstillinger - Firmainnstillinger - Fakturaopplysninger, nede på siden er det et valg som heter "Velg leverandørfakturaer som skal sendes til bank". Marker den og klikk lagre.
Nå vil du i leverandørfakturalisten ha valg angående eksportere fakturaer til betaling, valget er rett under Ubetalte leverandørfakturaer.

velge_leverandørfaktura.png

Eksporter1.png

 Eksporter2.png

 

2. Pr leverandør.
Rediger leverandøren og på høyre side er det et valg som heter "Avtalegiro"
Sett en hake i det feltet og leverandørfakturaer fra den leverandøren vil ikke bli sendt over til banken.
avtalegiro.png

 

 

Dersom man har flere brukere eller regnskapsfører og kundesamarbeid kan man definere ulike rettigheter.
En av disse er om brukeren har tilgang til å sende leverandørfakturaer til betaling.
Den setter man her:
Innstillinger - Rettigheter, hake i feltet "Send leverandørfakturaer til betaling"

Godkjenne2.png 


 
 

 

Kundefakturaer

Les mer om kundefakturaer i denne artikkelen. 
 
 

Andre banktransaksjoner

Inn- og utbetalinger som ikke er relatert til fakturaer vil du også finne i Kasse og bank. Disse vil stå med status Ingen tilhørende bokføringshendelse ble funnet. Her må du klikke på Søk for å få avstemt transaksjonen. Velg i nedtrekkslisten hva bokføringshendelsen gjelder. Hvis du for eksempel har vært og fylt bensin betalt med bedriftskortet for 500 kr, vil du finne en utbetaling på 500 kr inne i programmet. Denne kan du eksempelvis bokføre som et Innkjøp med kvittering

  

Dersom du ønsker en bankintegrasjon mot DNB eller Danske Bank, kan du bestille dette her. Bankintegrasjonen er i hovedsak en avtale du inngår med banken, og det er de som fakturerer for tjenesten. Ved oppsigelse av bankintegrasjon må du først kontakte banken, så sender de videre en avbestilling til oss.

 

Video for hvordan du kan aktivere bankintegrasjon mot DNB: