Mine områder
Hjelp
Mona Linge1
CONTRIBUTOR **

Manuelle føringer hovedbok mva

av Mona Linge1

Hei

Vi har en god del manuelle føringer i hovedbok. Er det slik at nettobeløpet må føres på en linje og mva-beløpet på neste linje? 

Har mange bilag/linjer på 1 bilag og mva må da i tillegg føres på hver linje. Til slutt stemmer ikke mva pga øreavrundinger. (Dette er et slags kassabilag med mange bilag). Det hjelper ikke å føre diff. på øreavrunding, det er mva-nøklene som styrer beløpene.

Finnes der en måte/regel slik at mva blir behandlet automatisk fra bruttobeløpet på hver linje?

Mvh Mona

 

2 SVAR 2
BeritAnne
CHAMPION ***

av BeritAnne

Hei Mona!

Du har fått forklaring fra Visma på hvordan du skal føre Hovedbokstransaksjoner med Avgiftskoder.  Denne er korrekt, men mitt klare råd etter erfaring fra en del forskjellige mva-saker er "GLEM DETTE".  Det er for knotete og lett å gjøre feil. Ikke minst er det svært tungvint dersom du skal rette opp transaksjoner.

I stedet bør du bruke Transaksjoner (CA304000) som ligger under Bankstyring til alle bilag med mva. som ikke er Kundefaktura eller Leverandørfaktura.  Typiske eksempler kan være lønn eller kasseoppgjør, og det er også mulig å importere slike data direkte til Transaksjoner dersom man ønsker det.  
Dette bildet er også helt genialt å bruke dersom du skal korrigere Avgiftskoder fra for eksempel Inngående faktura, i stedet for å lage fiktive kreditnota og fakturaer (noe revisorene ikke nødvendigvis er så glade i og som er rotete ved avstemming av leverandørreskontro).

I Transaksjoner kan du føre netto- eller bruttobilag og mot forskjellige Avgiftssoner (velges under Regnskapsdetaljer).

 

Det er noen enkle prinsipper du må sette deg inn i ved bruk av Transaksjoner, og dere har forhåpentligvis en dyktig leverandør av Visma.net som kan sette deg inn i disse, hvordan Transaksjoner fungerer, og hvordan bildet kan brukes på best mulig måte.

av Michal Ziomek

Hei Mona. 

Her du finer forklaring hvordan man bokføre bilag med MVA direkte på hovedboka: 

https://community.visma.com/t5/Brukertips-i-Visma-net-ERP/Foring-av-bilag-med-MVA-pa-Hovedbokstransa...

Så lenge du kjører transaksjoner direkte på hovedboka det er ikke noen andre mulighet å behandle mva automatisk fra bruttobeløpet. 
Dette må defineres manuelt ved bruk av avgiftskode/avgiftsnummer  på samme måte som ligger i artikkelen. 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"