Minun alueeni
Apu

Verojen jaksotus

05-01-2024 06:09
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 4506 Näytöt

Tässä ohjeessa käydään yleisesti läpi veroja ja verojen jaksottamista osakeyhtiön näkökulmasta, eli mistä tulovero lasketaan ja paljonko sitä tulisi tuloksen mukaan maksaa. Toiminimen verojaksotuksessa on otettava huomioon mahdolliset muut henkilökohtaiset tulot ja niistä maksetut verot.

 

Osakeyhtiön tuloksen verotus Suomessa

 

Suomessa yhteisöveroa eli yhteisön tuloveroa maksetaan osakeyhtiön tuloksesta. Tällä hetkellä yhteisöveron määrä on 20 prosenttia.


Yritystoiminnan tuloksesta voidaan tilikauden aikana maksaa veroa ennakkoon ja tällöin puhutaan ennakkoverosta. Mikäli nämä ennakkoon maksetut verot eivät riitä kattamaan todellisen tuloksen vaatimaa veron määrää, osakeyhtiö täydentää puuttuvia veroja maksamalla lisäennakkoa.


Jos yhteisö on maksanut liian vähän veroa ennakkoon eikä täydennä puuttuvia veroja maksamalla lisäennakkoa, verot on maksettava jälkikäteen jäännösverona. Jäännösverolle lasketaan myös korkoa.

 

Ennakkovero

 

Ennakkoverotus tarkoittaa sitä, että verottaja kerää tilikauden aikana etukäteen veroja yrityksen arvioidusta tuloksesta. Tästä etukäteen maksettavasta verosta puhutaan nimellä ennakkovero.


Osakeyhtiön arvioitu tulos muodostuu joko edellisten tilikausien perusteella tai yritystoimintaa aloittaessa oman arviosi mukaan. Ennakkoveroa voidaan maksaa useammassa erässä pitkin tilikautta. Veron määrä riippuu siitä, mikä on yrityksen tilikauden arvioitu tulos.

 

Lisäennakko

 

Jos taas verovuoden aikana maksettu ennakonpidätys tai ennakkovero ei riitä kattamaan verovuoden veroja, maksetaan puuttuva osa jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä. Mikäli puuttuva osa halutaan maksaa aiemmin, tulee hakea lisäennakkoa. Lisäennakkoa maksamalla voidaan pienentää jäännösveron ja sille laskettavan koron määrää.


Henkilöasiakkailla (yksityishenkilöt, toiminimiyrittäjät) pienin mahdollinen lisäennakko on 170 euroa. Yhteisöillä pienin lisäennakko on 500 euroa. Tätä pienemmät summat tulee maksaa jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä.


Yhteisöt voivat hakea lisäennakkoa vasta, kun verovuosi on päättynyt. Henkilöasiakkaat (yksityishenkilöt, toiminimiyrittäjät) voivat hakea ja maksaa lisäennakkoa aina verovuoden joulukuusta verotuksen päättymiseen asti.


Yleisesti verovuoden aikana veroja ei voi täydentää lisäennakolla, vaan silloin täytyy hakea ennakkoveroa tai muutosta ennakkoveroon.


Verotettava tulo ja verojaksotus

 

Kun tilikauden kirjanpito on saatu valmiiksi eli kaikki tilikaudelle kuuluvat viennit ja toimenpiteet on tehty, voidaan tilikaudesta laatia verolaskelma. Laskelman avulla saadaan selville riittävätkö jo maksetut ennakkoverot tilikauden tuloksen veroihin, onko niitä maksettu liikaa vai tuleeko maksaa lisäennakkoa verojen kattamiseksi.

 

Verotettava tulo lasketaan siis tuloslaskelmalla olevasta tuloksesta ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja. Tähän summaan lisätään vähennyskelvottomat kulut (esim. puolet edustuskuluista, sakot ja verohallinnon viivästyskorot ym.) ja vähennetään verottomat tulot (esim. verohallinnon maksama hyvityskorko).

 

Alla olevan esimerkin tulos on katsottu viimeisimmästä valmiista tuloslaskelmasta. Tulokseen tulee laskea mukaan Lisätään-kohtiin mahdollisesti kuuluvat tiedossa olevat summat tuloslaskelmasta sekä Vähennetään-kohtiin mahdollisesti kuuluvat tiedossa olevat summat tuloslaskelmasta.

Snag_1fb0f404.png

Verojaksotuksen kirjaus

 

Kun verotettava tulo, sen perusteella määräytyvä tuloveron määrä sekä jaksotettavan veron määrä on selvitetty, kirjataan lisää maksettava vero tai takaisin saatava vero joko siirtovelkoihin (verovelat) tai siirtosaamisiin (verosaamiset).

 

Tee pääkirjatosite valikossa: Kirjanpito > Pääkirjatosite > Lisää pääkirjatosite. Syötä päivämääräksi tilikauden viimeinen päivä ja tee kirjaus.

 

Siirtovelaksi jaksotetaan, jos tuloverot > maksetut ennakkoverot.

 

TainaL_4-1704382936468.png

 

Siirtosaamiseksi jaksotetaan, jos maksetut ennakkoverot > tuloverot.

 

TainaL_5-1704382963278.png

 

Lopullisesta veropäätöksestä tulee muistaa aina tarkistaa, että verotettava tulos vastaa kirjanpidon tulosta. Tulos saattaa erota vähennyskelvottomien kulujen ja verottomien tulojen osalta.

 

Verojen maksu

 

Verovelka tai verosaaminen kirjataan maksetuksi aina maksutapahtumana valikossa:

Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Uusi maksutapahtuma.

 

Valitse uuden maksutapahtuman tyypiksi: Toimittaja ja toimittajaksi: Verohallinto. Päivämääräksi syötetään tiliotteella näkyvä todellinen maksupäivä. Tämän jälkeen klikataan maksuun liittyvä valintaruutu ja tallennetaan maksutapahtuma, jolloin ohjelma poistaa ko. summan veroveloista tai -saatavista.

 

TainaL_6-1704382999049.png

 

Osanottajat,

Pysy kärryillä!

Klikkaa artikkelin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja "Tilaa". Näin saat ilmoitukset suoraan postilaatikkoosi, kun artikkeliin tulee jotain uutta. Valitse oikealta asetusvalikosta tilaa, niin pysyt mukana!