Minun alueeni
Apu

Verotilien käsittely

19-05-2025 14:13 (Päivitetty 19-05-2025)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 180 Näytöt

 

Passeli Meritissä käytetään verojen käsittelyyn ns. verotilejä. Oikein käytettynä ne helpottavat verojen käsittelyä ohjelmassa. Tästä ohjeesta saat vastaukset moniin verotileihin liittyviin

kysymyksiin:

    • Mitä verotilit ovat ja miksi niitä käytetään Passeli Meritissä
    • Arvonlisäverolaskelma
    • Palkkakirjaus
    • Muut verotilivelat ja ennakkovero
    • Verojen maksaminen pankkitililtä ja kuittaaminen Omaverossa
    • Summien siirtäminen verotileiltä ns. tavallisille tileille
    • Veronpalautuksen ja jäännösveron kirjaaminen
    • Verojen keskinäinen kuittaaminen

 

Mitä ovat verotilit

Avaa

Ohjelmassa on tietyt taseen tilit kytketty ostoreskontraan, jolloin oma-aloitteisten verojen toimittajana näkyy automaattisesti Verohallinto. Näihin oma-aloitteisiin veroihin kuuluvat arvonlisävero, työnantajan sairausvakuutusmaksu sekä ennakonpidätys. Verotileinä toimivia tiliejä ei ole mahdollista lisätä ohjelmaan itse. 

Kyseiset tilit näkyvät tilikartassa seuraavasti:

Oy/osuuskunta, toiminimi, As Oy /Kiint. Oy, Yhdistyskirjuri) verotilit

MinnaH_0-1747652343037.png


Liikekirjuri-tilikartan verotilit

MinnaH_1-1747652412612.png

 


Tilien numeroinnissa on eri tilikartoissa hieman eroavaisuuksia, mutta ne toimivat samalla tavalla.

 

Verotileille syötetyt summat näkyvät ostoreskontrassa samalla tavalla kuin ostovelat. Veroja maksettaessa on helppo seurata ostoreskontrasta mitä veroja on maksamatta ja kuinka paljon ja mihin mennessä ne tulee maksaa. Veroveloista voidaan laatia ostolaskujen tapaan maksumääräyksiä eli maksuaineistoja pankkiin ja kirjata verot maksetuksi pankin tiliotteen sisäänluvun yhteydessä. Veroja maksetuksi kirjattaessa ei tarvitse miettiä kirjanpitotilejä, sillä ohjelma tekee kirjaukset automaattisesti.

 

Myös välittömiä veroja, kuten esimerkiksi ennakkoverot ja kiinteistövero voidaan kirjata ohjelman muistiotositteella verovelkatilille, jolloin nekin näkyvät velkana Verohallinnolle.

Arvonlisäverolaskelma

Avaa

Ohjelma täyttää ohjelmaan syötettyjen osto- ja myyntikirjausten perusteella arvonlisäveroilmoituksen. Kun se tallennetaan valikossa Kirjanpito > ALV-ilmoitus, kirjautuu arvonlisäverovelka tai -saaminen (ns. negatiivinen arvonlisävero) tuloksesta riippuen joko tilille 2939 tai 1761.

Arvonlisäveroilmoituksen voi lähettää suoraan ohjelmasta Omaveroon, jos haetaan Verohallinnon varmennepalvelusta ohjelmaan Tulorekisterin varmenteet ja syötetään ne valikkoon Asetukset > Verkkolaskujen ym. Integraatioiden asetukset > Tulorekisterin varmenne

MinnaH_1-1747653121408.png

Sen jälkeen voidaan arvonlisäveroilmoitus voidaan lähettää Lähetä ilmoitus -painikkeella.


MinnaH_2-1747653222231.png

Arvonlisäverosta sekä muista oma-aloitteisista veroista voidaan laatia maksuaineisto eli maksumääräys pankkia varten samalla tavalla kuin muistakin ostolaskuista, kun Verohallinnon tietoihin lisätään ohjelmassa asiakaskohtainen viitenumero sekä Verohallinnon pankkitili.

MinnaH_3-1747653287363.png

 

 

 

 

Palkkoihin liittyvien verojen kirjaaminen

Avaa

Jotta myös ennakonpidätysvelka- ja työnantajan sairausvakuutusmaksuvelka näkyvät ohjelmassa velkana Verohallinnolle, tulee ohjelmaan syöttää palkkakirjaus valikkoon Kirjanpito > Pääkirjatosite. Kun kirjauksessa käytetään Ennakonpidätysvelka- ja Sairausvakuutusmaksuvelka-tilejä, kyseisille tileille syötetyt summat näkyvät velkana Verohallinnolle sekä raporteissa sekä maksutapahtumissa. Palkkakirjaus voidaan syöttää käsin tai käyttää ohjelmaan integroitua Palkkaus.fi-ohjelmaa. Palkkaus.fi-integraatiolla palkkoja laskettaessa tulee palkkakirjaus ohjelmaan näkyviin seuraavan kuukauden 1. päivänä.

 

Palkkakirjaus voidaan tuoda myös csv-tiedostona ohjelman pääkirjatosittesiin joko palkkaus.fi tai palkka.fi-palvelusta.

MinnaH_0-1747654388369.png
MinnaH_1-1747654406014.png

Muut velat Verohallinnolle

Avaa

Muut velat Verohallinnolle, kuten esimerkiksi yhtiötulovero, viiivästyskorko tai veronlisäys voidaan kirjata velaksi Verohallinnolle pääkirjatositteena valikkoon Kirjanpito > Pääkirjatosite. Velkatilinä voidaan käyttää tiliä 2948 Muut verotilivelat (Liikekirjuri) tai 2929 Verovelat, välittömät (Oy, osuuskunta).

MinnaH_0-1747654588797.png

Jos taas Omaveroon on kertynyt hyvityskorkoa, myös siitä tulee lisätä erillinen pääkirjatosite, jotta se näkyy saamisena Verohallinnolta. Tee kirjaus D 1761 Verosaamiset, K 9240 Palautettava yhteisökorko/palautuskorko (Liikekirjuri) tai 8550 Korkotuotot (Oy, Osuuskunta).

MinnaH_1-1747654618277.png

 

Huomaa, että tuloverotuksessa veronlisäykset ja viivekorot ovat vähennyskelvottomia kuluja ja Verohallinnon maksamat hyvityskorot ovat puolestaan verovapaata tuloa. Eli jos et käytä Liikekirjurin tilikarttaa, voit lisätä tilikarttaan Verohallinnon palautuskoroille oman tilinsä.

 

Voit seurata verovelkoja Osto- ja verovelkojen yhteenvetoraportista valitsemalla Velkattyypiksi: Verovelat.

MinnaH_2-1747654662287.png


Veroihin liittyviä maksutapahtumia voidaan etsiä Osto- ja verovelkojen maksuerittely -raportista.

MinnaH_3-1747654698043.pngMinnaH_4-1747654720990.png

Verojen maksaminen

Avaa

Verovelat voidaan kirjata maksetuksi Maksutapahtumat-valikossa pankkitilin kautta valitsemalla Toimittajaksi: Verohallinto. Avautuu valikko, jossa näkyvät ohjelmassa laaditut alv-ilmoitukset sekä palkkakirjaukset. Valitaan sieltä oikea vero Valitse-ruudusta ja Tallennetaan tosite.

 

Mikäli toiminimiyrittäjä maksaa toiminimen veroja omalta henkilökohtaiselta tililtään, tulee kirjaus tehdä ohjelmassa Kassan kautta. Kassan saldon voi sen jälkeen oikaista Yksityissijoitukset-tilin kautta. Tällöin tulee tehdä samalla summalla Kassan kautta kirjauksen (Muu tulo) ja valita tiliksi: Yksityissijoitukset.

 

Jos käytät ohjelman pankkiyhteyttä tai luet ohjelmaan tiliotetiedoston, voit kirjata sekä veron että siihen liittyvän hyvitys- tai viivästyskoron samalla kertaa, eikä korosta tarvitse lisätä erillistä pääkirjatositetta.

Voit kirjata veron maksetuksi Laskut-sarakkeen kautta ja viivästyskoron/hyvityskoron Muut-sarakkeen kautta.

MinnaH_0-1747655035483.png

Mikäli Verohallinnolta tulee arvonlisäveron palautusta, kirjaus tehdään samalla tavalla, summa näkyy ohjelmassa miinusmerkkisenä eli arvonlisäverosaamisena.

 

Jos haluat kirjata Verohallinnolle maksetun summan ennakkomaksuna, syötä se alla olevaan Ennakkomaksu-kenttään ja Tallenna.

MinnaH_1-1747655079446.png

Kohdista maksettu summa myöhemmin verovelkoihin Verojen keskinäinen kuittaus -toiminnolla valikossa Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Verojen keskinäinen kuittaus > Lisää maksutapahtuma. Näet Omaverossa mihin maksettua summaa on käytetty ja tee kuittaus sen mukaisesti.

 

MinnaH_2-1747655118772.png

Muuta kuittauskirjauksen päivämäärä sen mukaan, milloin vero kuitattiin maksetuksi Omaveron verotilillä.

MinnaH_3-1747655147903.png

Valitse ensin ennakkomaksusumma, jolla on kuitattu veroja maksetuksi ja saman verran verovelkoja.

Mikäli verosta kuitattiin vain osa maksetuksi, muuta kuittauskirjauksessa kyseisen veron kohdalla Summa-kenttään kuitattu määrä, jolloin loppuosa verosta jää näkyviin Maksamatta-sarakkeeseen. Kuittauksen summaksi tulee muodostua 0 eur, koska tässä kirjauksessa kuitataan keskenään ennakkomaksua tai arvonlisäverosaamista ja verovelkaa. Tallenna.

Summien siirtäminen ohjelman verotileiltä muille tileille

Avaa

Koska ohjelman verotilit on kytketty ostoreskontraan, ei kyseisille tileille pysty tekemään suoraan vastakirjauksia esim. pääkirjatositteena.

 

Verovelan siirtäminen toiselle tilille

 

Jos on tarve siirtää joltain verovelkatililtä summa jollekin tuloslaskelman tilille, esimerkiksi siirtää arvonlisäverovelkatililtä jokin summa täsmäytyseroihin (D 2939 Arvonlisäverovelka, K Täsmäytyserot), on tehtävä kaksi erillistä kirjausta, jossa käytetään välitilinä Verosaamiset-tiliä:

  1. Pääkirjatosite

D 1761 Verosaamiset

K Täsmäytyserot

MinnaH_0-1747655330986.png

 
2.  Verojen keskinäinen kuittaus

Seuraavaksi tulee tehdä samalle päivälle ns. “verojen keskinäinen kuittaus” valikossa Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Verojen keskinäinen kuittaus. Lisää maksutapahtuma ja syötä sama päivämäärä kuin em. Pääkirjatosittteessa. Avautuu valikko, jossa näkyy pääkirjatositteessa syötetty summa miinusmerkkisenä. Ruksaa se Valitse-ruudusta ja saman verran arvonlisäverovelkaa, jolloin kuittauksen summaksi muodostuu 0. Tallenna.

Tästä muodostuu kirjaus:

D 2929 Arvonlisäverovelka

K 1761 Verosaamiset

 

MinnaH_1-1747655516761.png

Eli kahden edellä mainitun kirjauksen yhteisvaikutuksena saadaan vähennettyä arvonlisäverovelkaa ja muodostuu kirjaus:

D 2939 Verohallinnolle maksettava alv

K Täsmäytyserot

Verosaamisen siirtämisen toiselle tilille

 

Vastaavasti jos halutaan siirtää esim. Verosaamiset- tai Arvonlisäverosaamiset-tililtä summa tuloslaskelman puolelle korkokulutilille (D Veronlisäykset ja viivekorot, K 1763 Arvonlisäverosaamiset), tulee välitilinä käyttää jotain ohjelman verovelkatiliä (esim. 2948 Muut verotilivelat (Liikekirjur) tai  2929 Verovelat, välittömät (Oy, Osuuskunta). Tällöin tulee tehdä jälleen kaksi erillistä kirjausta:

 

  1. Pääkirjatosite

D Veronlisäykset ja viivekorot

K 2948/2929 Verovelat

MinnaH_2-1747655689021.png

 
2. Verojen keskinäinen kuittaus

Seuraavaksi tulee tehdä samalle päivälle ns. “verojen keskinäinen kuittaus” valikossa Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Verojen keskinäinen kuittaus. Lisää maksutapahtuma ja syötä sama päivämäärä kuin äskeisessä Pääkirjatosittteessa. Avautuu valikko, jossa näkyy pääkirjatositteella syötetty velkasumma. Ruksaa se Valitse-ruudusta ja saman verran arvonlisäverosaamisia, jotka näkyvät avautuvassa valikossa miinusmerkkisinä. Tällöin kuittauksen summaksi muodostuu 0 ja voit tallentaa tositteen.

Tästä muodostuu kirjaus:

D  2948/2929 Verovelat

K  1761/1763 Verosaamiset

MinnaH_3-1747655793962.png

 

Eli kahden edellä mainitun kirjauksen yhteisvaikutuksena saadaan vähennettyä arvonlisäverosaamista ja muodostuu kirjaus:

D Veronlisäykset ja viivekorot,

K 1761/1763 Verosaamiset

Veronpalautuksen ja jäännösveron kirjaaminen

Avaa

Veronpalautus
Veronpalautuksella tarkoitetaan tässä yhtiön tuloveroa. Viimeistään tilinpäätösvaiheessa tulee laskea onko yritys maksanut ennakkoveroa tarpeeksi. Jos ennakoita on maksettu liikaa, tulee liikaa maksettu tulovero Verosaamiset-tilille, koska Verohallinnolta on tällöin tulossa veronpalautusta seuraavan tilikauden aikana. Tilikauden ennakkoveroihin jää silloin todellisuudessa kuluksi kuuluva summa.

MinnaH_0-1747656222651.png

 

Mikäli palautus maksetaan pankkitilille (eikä Verohallinto kuittaa siitä muita verovelkoja), veronpalautus kirjataan samalla tavalla kuin arvonlisäveron palautus eli valitaan Toimittajaksi: Verohallinto, jolloin Verosaamiset-tilille kirjattu summa näkyy avautuvassa valikossa miinusmerkkisenä ja sen voi kirjata sieltä pankkitilille. Muodostuu kirjaus; D Pankkitili, K Verosaamiset.

MinnaH_1-1747656276189.png

Mikäli Verohallinto maksaa samalla hyvityskorkoa, tulee se kirjata erikseen pääkirjatositeena.

 

Jos taas liikaa maksettu tulovero on kirjattu tilinpäätöksessä jollekin muulle saamistilille kuin Verosaamiset-tilille, esimerkiksi Siirtosaamiset-tilille, silloin palautuksen voi tehdä normaalisti käyttämällä vastatilinä Siirtosaamiset-tiliä. Jos maksukirjaus syötetään ohjelmaan manuaalisesti, valitaan Maksutapahtuman tyypiksi: Muu tulo ja tiliksi: Siirtosaamiset. Jos taas luetaan tiliote ohjelmaan, käytetään Muut-saraketta ja Tilinä Siirtosaamiset-tiliä. Molemmissa tapauksissa muodostuu kirjaus D Pankkitili, K Siirtosaamiset.

Jäännösvero

Jos tilikauden aikana on maksettu ennakkoveroja liian vähän, joutuu yritys maksamaan puuttuvan osan veroista jäännösverona lopullisessa verotuksessa. Jäännösvero tulee laskea ja kirjata tilinpäätökseen pääkirjatositteena:

D Tilikauden ennakkoverot

K Verovelat, välittömät.

 

Kun vero maksetaan, kirjataan maksu samalla tavalla kuin arvonlisäveron maksu ja tällöin ohjelma poistaa kyseisen summan veroveloista.

 

Mikäli jäännösvero kirjattiin tilinpäätöksessä Siirtovelat-tilille, tulee se kirjata kyseiseltä tililtä pois, kun jäännösvero maksetaan Verohallinnolle.

Verojen keskinäinen kuittaaminen

Avaa

Mikäli Omaverossa näkyy, että esimerkiksi arvonlisäverosaamisesta on kuitattu ennakopidätysvelkaa ja sairausvakuutusmaksuvelkaa, tulee vastaava kirjaus tehdä myös ohjemassa valikossa Maksutapahtumat > Maksutapahtumat > Verojen keskinäinen kuittaus. Lisää maksutapahtuma ja valitse avautuvasta valikosta verot, jotka on kuitattu Omaverossa maksetuiksi.

 

Jos Omaveroon on kertynyt hyvityskorkoa tai viivästyskorkoa, tulee korko kirjata ensin pääkirjatositteena, jotta myös koron saa mukaan kirjaukseen.

Kuittauksen summaksi tulee muodostua 0 eur, jotta sen voi tallentaa, koska kuittaustositteella kuitataan vain verosaamisia ja -velkoja keskenään. Summa-kentässä voi muokata jotain summaa, jotta kuittauksen summaksi saa muodostettua nollan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osanottajat,

Pysy kärryillä!

Klikkaa artikkelin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja "Tilaa". Näin saat ilmoitukset suoraan postilaatikkoosi, kun artikkeliin tulee jotain uutta. Valitse oikealta asetusvalikosta tilaa, niin pysyt mukana!