Mijn Communities
Help

5 vragen aan Jan Hein Blom, eigenaar Youen

door Tamara Jonkers (Bijgewerkt ‎19-12-2018 14:27 door Roel van der Meulen VISMA )

Youen is leverancier, installateur en beheerder voor hoogwaardige zonnepanelen. Het bedrijf uit Zeewolde gelooft in een betere wereld door duurzame energie en streeft er daarom naar om constant nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die daaraan bijdragen! We stellen 5 vragen aan eigenaar Jan Hein Blom, eigenaar van Youen en gebruiker van online boekhoudsoftware Visma eAccounting.

 

vraag 2.jpg1. Wat houdt u momenteel zakelijk het meest bezig?
Scale up, dat is de term die hoort bij de fase na de startup. Youen bouwt installaties voor het opwekken van zonne-energie en dat doen we met nieuwe generatie zonnepanelen. De markt ontwikkelt zichrazendsnel en mijn grootste zorg nu is het opschalen.Ondertussen moeten medewerkers, klanten en leveranciers altijd de aandacht blijven krijgen die ze verdienen.

 

2. Wat zou er moeten veranderen in uw sector?
Overheidsbemoeienis mag best een beetje minder. Iedereen mag bijvoorbeeld de btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Waarom verlagen we dan niet gewoon de btw voor zonnepanelen naar 0%. Al die onnodig complexe regels vertragen de energietransitie en maken investeringen onnodig duur.

 

3. Waar bent u zakelijk het meest trots op en wat had u anders kunnen doen?
De reacties die we de afgelopen vijf jaar van klanten en leveranciers kregen, geven veel voldoening. Ook was het een goede keuze om duurzame relaties op te bouwen met leveranciers in plaats te gaan voor de laagste prijs. Vasthoudendheid bleek echter zowel een kracht als een valkuil. In een markt met hoge dynamiek zochten we naar businessmodellen die wel werkten, terwijl we verliezen sneller hadden moeten nemen. Hierdoor staan we nu echter wel sterker in onze schoenen.

 

4. Met wie zou u weleens om de tafel willen?
vraag 3.JPGTwan Huys, om de negatieve opinie over beleggers van oliebedrijven als Shell, Exxon, BP en Chevron te bespreken. Het principe van de verbrandingsmotor is allang achterhaald en daarmee dus ook hun businessmodellen. Oliebedrijven die de reputatieschade van de opwarming van de aarde en de plastic soep in onze oceanen overleven, moeten zich razendsnel aanpassen anders houden ze vanzelf op te bestaan.

 

 

5. Hebt u nog een goed advies voor uw collega-ondernemers?
Ieder zonnepaneel geeft direct rendement. De toekomst voor bedrijven vind je terug in hun bijdrage aan de maatschappij. Denk na over jouw bijdrage aan de maatschappij, en daarin het belang van de individuele klant, en communiceer dat. Dan krijg je een sterke reputatie en dat maakt je bedrijf waardevol!