Mina produkter
Hjälp

Frågor & svar vid systembyte

av Jonas Pålsson

Att tänka på vid ett systembyte

Vid ett systembyte är det många saker att tänka på, nedan har vi samlat de saker som man normalt har funderingar kring i samband med ett planerat byte från Visma Mamut till ett annat program.

 

Vilket system skall jag välja?
På denna sida har vi listat de tre av våra moderna, molnbaserade affärssystem vi anser vara de bästa alternativen för Mamut användare utifrån funktioner och möjligheter. Här kan du också ta kontakt med oss för ett samtal kring vilken lösning som passar era förutsättningar, behov och ambitioner. 

 

Hur går man tillväga när man bestämt sig för att byta system?

I denna artikel har vi sammanställt information om allt du behöver veta angående vad och hur man på ett enkelt sätt kan exportera sina grunddata. Här finns också nyttig information gällande hur man bästa rensar upp i sina gamla data och även säkerställer att man följer GDPR innan man flyttar informationen till ett nytt system.   

Export från Visma Mamut vid systembyte

Exportera räkenskapstransaktioner från Mamut till SIE4-fil

 

Hur säger jag upp mitt avtal för Visma Mamut?

Uppsägning av avtal


Vad gäller för användare av Mamut Application Hosting

Avsluta tjänsten Mamut Application Hosting & Backup för lokal installation

Att installera eller uppgradera Mamut lokalt/server

 

Om du saknar någon information eller har några andra frågor relaterat till systembyte är du alltid välkommen att kontakta vår support som då kan hjälpa dig vidare.

6 Kommentarer
Anders Carlbark
CONTRIBUTOR *
av Anders Carlbark

Vilket CRM ersätter Mamut?

Det Visma erbjuder är ju allt utom just CRM.

Eller går det att få över all info till det föreslagna CRM-programmet och fullt integrera med bokföring?

 

Kommer all info från Visma hur man startar upp ett lokat Mamutsystem att finnas kvar hela 2024?

HeFe
CONTRIBUTOR *
av HeFe

Kommer man kunna fortsätta använda sin lokala installation även efter att supporten upphört?

Anders Carlbark
CONTRIBUTOR *
av Anders Carlbark

Det verkar som CRM Specter inte alls kan allt som Mamut CRM kan?

 

Finns det inget annat alternativ till CRM?

av Jonas Pålsson

Vilket CRM ersätter Mamut?

När det gäller CRM så är det svårt att ge ett generellt svar på frågan om "all information" från Mamut kan överföras till de system vi rekommenderar.
Det beror på att Mamut från start var ett renodlat CRM system med stor valfrihet att anpassa olika fält för den egna verksamheten. Systemet har sedan under åren utökats med flera moduler och växt till ett komplett affärssystem där det är det egna behovet som styr hur man lagrar och använder sin kundinformation. För att inte skapa missförstånd går det därför inte att via detta forum svara Ja eller Nej på frågan om "all information" kan överföras, det är beroende av hur man arbetar i systemet idag.

Det verkar som CRM Specter inte alls kan allt som Mamut CRM kan?

Då man står inför ett systembyte är det viktigt att man går igenom vilka processer och information man vill ha kontroll på i sin verksamhet. Nyare system är i regel både bättre och mer effektiva även om de inte har exakt samma fält som tidigare system. När man då ser över vad som är viktigt för den egna verksamheten så går det att tillsammans med leverantören nästan alltid att hitta var och hur man skall lagra sin information i det nya systemet för att skapa goda arbetsflöden.

Min bästa rekommendation är därför att prata direkt med leverantören av det system du är intresserad av för att diskutera hur man kan hantera era nuvarande data på ett bra sätt i det aktuella systemet.

Visma kan också erbjuda andra lösningar som komplement till de molnsystem som vi rekommenderar. Använd gärna kontaktformuläret längst ned på vår informationssida för ett samtal kring vad som era behov och önskemål bäst.


Kommer all info från Visma hur man startar upp ett lokat Mamutsystem att finnas kvar hela 2024?
All information, guider och tips som t.ex hur man installerar om Mamut lokalt, exporterar data osv. kommer att finnas kvar och tillgängligt till minimum 2025-08-01.


Använda lokal installtion efter att supporten upphört?
Fram till 2024-12-31 så levereras systemet på samma sätt som det alltid har gjort, uppdateringar till nya versioner med nödvändiga/påkrävda ändringar. Efter detta datum kommer dock inga nya versioner, dvs. inga ändringar genomförs i systemet.
2025-08-01 stängs dock alla licenser och avtal avslutas. Det innebär att man kan arbeta som vanligt i systemet under 2024 och sedan under första halvåret 2025 kan genomföra årsavslut.

Att Mamut stängs ned 2025-08-01 innebär att det stängs ner helt för registrering av nya uppgifter i och alla licens- och supportavtal avslutas. Därmed upphör licenser även för lokal installation detta datum.

 

/Jonas 

 

Anders Carlbark
CONTRIBUTOR *
av Anders Carlbark

Med andra ord: Mamut kan inte användas på något sätt efter 2025-08-01?

kkarlsson
VISMA
av kkarlsson

Mamut kommer tyvärr inte kunna användas aktivt efter 2025-08-01.

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här