Mina produkter
Hjälp

Hållbar effektivitet på jobbet – så gör du

av Fredrika Demberg

Hallbareffektivitet_stor.jpg

 

Hållbar effektivitet kan göra dig mer produktiv, samtidigt som du mår bättre och upplever en ökad arbetsglädje. Maria Breitholtz Söderström på Timefinder delar med sig av flera bra tips på hur du når dit.

 

Den som redan känner sig stressad på jobbet kan uppleva att trycket över bröstet ökar när chefen pratar om att arbeta mer effektivt. Betyder det att jag måste jobba ännu snabbare och hårdare?

 

– Effektivitetsbegreppet uppfattas lätt fel. Det handlar inte om att vi ska pressa oss mer, snarare att vi ska stressa mindre och må bra, säger Maria Breitholtz Söderström som leder utbildningar i “hållbar effektivitet” på Timefinder. 

 

Hållbar effektivitet handlar om att frigöra tid, men också att vi får bättre kontroll och börjar fundera på vad som är viktigt på riktigt. Vi blir både effektivare och mer produktiva, samtidigt som vi mår bättre och upplever en ökad arbetsglädje.

 

– De flesta har en vardag att förhålla sig till. Men genom att planera tiden och strukturera oss på ett sätt som ger möjlighet att vara mer här och nu, kan vi jobba effektivt och samtidigt minska eventuell stress, säger Maria Breitholtz Söderström och tillägger att relativt små förändringar kan göra stor skillnad och sätta bollen i rullning.

 

Underskatta inte värdet av små förändringar

Ett bra första steg är att ta kontroll över inkorgen och stänga av funktionen för notifieringar.

– Många inser inte hur ofta de avbryter arbetet för att kontrollera sina mejl. Det är svårt att låta bli, speciellt om det plingar och ploppar överallt.

 

Ur ett effektivitetsperspektiv är det viktigt att kunna fokusera längre stunder. Maria Breitholtz Söderström skiljer på aktiva och passiva avbrott, beroende på om du tar initiativ till dem själv eller inte. Rekommendationen är att försöka begränsa båda.  

 

– Fundera på vilka avbrott du har i din vardag. Räcker det kanske att kolla mejlen två gånger per dag? Istället för att bli störd av frågor flera gånger, kanske du kan bjuda in till ett avstämningsmöte? Men kom ihåg att hålla en trevlig ton och var tydlig med att du vill hjälpa till.

 

Läs hela blogginlägget här.

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här