Svensk ekonomi är fortsatt stark, även om det pratas en del om att en lågkonjunktur kan vara på ingång. I kombination med stora pensionsavgångar har den höga efterfrågan lett till kompetensbrist, inte minst vad gäller välutbildad arbetskraft. Så vad kan arbetsgivare göra för att öka sin attraktionskraft på unga talanger?
Stämningen på jobbet i topp
Varje år släpper Academic Work sin rapport Young Professional Attraction Index (YPAI), som bygger på en undersökning utförd av Kantar Sifo. Rapporten redovisar bland annat vilka arbetsgivare som enligt unga akademiker har störst anseende och de faktorer som är viktigast när samma målgrupp väljer arbetsgivare. Från ett år till ett annat syns sällan några avgörande trendbrott och därför är det ingen kioskvältare att trevliga kollegor och bra stämning på arbetsplatsen fortsätter att toppa önskelistan även i år.
Generation G kräver aktivt klimatarbete
En trend som däremot blivit allt tydligare är de ökade kraven på arbetsgivarens miljöarbete. I YPAI 2019 svarar en tredjedel att det är mycket viktigt att arbetsgivaren har en tydlig intern klimatpolicy och/eller arbetar aktivt för ett bättre klimat. Dessutom blev företaget Oatly ”årets raket”. De har en tydlig koppling till miljön och hamnade på plats 11 i listan på arbetsgivare med högst anseende.
En spaning som Academic Work gör är att nästa generations arbetstagare definieras av krav på hållbara arbetsplatser och ett aktivt klimatarbete. Generation G som de kallas (G som i Greta) sitter fortfarande i skolbänken – utom möjligtvis på fredagar. Om du vill att de ska associera ditt arbetsgivarvarumärke med högt anseende är det klokt att ta kontroll över din verksamhets CO2-avtryck redan nu.
Visma Blogg Sverige