Voor de CAO GGZ zijn nog wijzigingen afgesproken die niet in de mei release zijn meegenomen. Daarom implementeren wij deze in de nacht van 09 mei op 10 mei in een extra release.
Salarisschalen
De CAO GGZ heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 schaalwijzigingen doorgevoerd voor de middenschalen (schalen 34a t/m 65B). De bedragen van de inpastabel zijn niet gewijzigd. De schaalwijzigingen hebben wij in Gemal doorgevoerd.
Bij de aanloopschalen (34a, 39a, 44a, 49a, 54a, 59a en 64a) is anciënniteit 0 komen te vervallen. Dat wil zeggen dat werknemers die in deze anciënniteit 0 zaten dienen te worden omgeschaald naar anciënniteit 1 van dezelfde schaal. Werknemers die in anciënniteit 1 of hoger zaten, blijven in deze anciënniteit tot aan hun gebruikelijke periodiekdatum.
Naast het vervallen van de anciënniteit 0 zijn de inpasnummers achter de anciënniteiten verhoogd.
Bij de A-schalen (35a, 40a, 45a, 50a, 55a, 60a en 65a) is anciënniteit 0 komen te vervallen. Werknemers die in deze anciënniteit zaten dienen te worden overgezet naar anciënniteit 1 van de betreffende schaal.
Bij de B-schalen (35b, 40b, 45b, 50b, 55b, 60b en 65b) is er een anciënniteit toegevoegd aan de bovenkant van de schaal. Werknemers die in de bovenste anciënniteit van één van deze b-schalen zaten dienen op hun gebruikelijke periodiekdatum te worden omgeschaald naar de nieuwe, toegevoegde, anciënniteit.
Actie
Er zijn meerdere acties vereist:
De salarisregeling dient te worden gedownload bij Zenden en ontvangen. Dit kan vanaf dinsdag 10 mei.
Werknemers die in anciënniteit 0 van een aanloopschaal of a-schaal zaten dienen te worden omgeschaald naar anciënniteit 1 van deze betreffende schaal met terugwerkende kracht vanaf 2022-01.
Werknemers uit de schalen (35b, 40b, 45b, 50b, 55b, 60b en 65b) of een aanloopschaal (34a, 39a, 44a, 49a, 54a, 59a en 64a) die in de maanden januari - mei 2022 hun periodiekdatum hadden en in de bovenste anciënniteit zaten dienen met terugwerkende kracht per hun periodiekdatum naar de nieuwe bovenste anciënniteit te worden omgeschaald.
Er dient een collectieve herrekening te worden gedaan per januari om bovenstaande wijzigingen correct en volledig door te voeren. Dit kan door middel van werkgevercode 99221 met waarde 01 (januari). Hiermee worden weliswaar meer werknemers herrekend dan strikt noodzakelijk, maar hierdoor wordt voorkomen dat u mogelijk iemand vergeet te herrekenen.
Aandachtspunten HR Core Beaufort
Hieronder geven we per wijziging aan welke acties je kunt ondernemen om de benodigde wijzigingen in Beaufort door te voeren. Deze acties zijn noodzakelijk nadat je de nieuwe salarisregeling - die op Youforce wordt gepubliceerd - hebt ingelezen in Beaufort. Aandachtspunten bij de hieronder beschreven werkwijze:
Voordat je de indirecte mutaties definieert, moet je eerst de nieuwe salarisregeling importeren.
Alle wijzigingen moet je met terugwerkende kracht vanaf 2022-01 vastleggen.
Bij gebruikmaking van collectieve mutaties: pas nadat alle indirecte mutaties zijn gedefinieerd, kun je ze laten verwerken.
Aanloopschalen (34, 39, 44, 49, 54, 59 en 64) anciënniteit 1
Medewerkers die in anciënniteit 1 van een van de genoemde aanloopschalen zitten moeten op individuele basis met terugwerkende kracht worden omgeschaald naar een hogere schaal en anciënniteit rekening houdend de periode periodiek van het dienstverband.
Aanloopschalen (34, 39, 44, 49, 54, 59 en 64) anciënniteit 0
Medewerkers die in anciënniteit 0 van de genoemde aanloopschalen zitten kunnen met behulp van collectieve mutaties worden omgeschaald naar anciënniteit 1.
A-schalen (35a, 40a, 45a, 50a, 60a en 65a) anciënniteit 0
Medewerkers die in anciënniteit 0 van de genoemde A-schalen zitten kunnen met behulp van collectieve mutaties worden omgeschaald naar anciënniteit 1
B-schalen (35b, 40b, 45b, 50b, 60b en 65b)
Medewerkers die in de hoogste anciënniteit van een van de genoemde B-schalen zaten moeten op individuele basis met terugwerkende kracht worden omgeschaald naar de nieuw toegevoegde hogere anciënniteit rekening houdend met de periode periodiek van het dienstverband.
Thuiswerkvergoeding
Afgesproken is dat met ingang van 1 januari 2022 een thuiswerkvergoeding geldt voor de dagen dat een werknemer volledig thuis werkt. Deze vergoeding bestaat uit een netto vergoeding van € 2,- per thuiswerkdag, ongeacht de werkuren van de werknemer per dag. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd conform hetgeen hierover wordt bepaald in de fiscale wet- en regelgeving. Op dagen dat de werknemer deels thuis werkt en deels werkt op een werklocatie of elders, is er geen recht op de thuiswerkvergoeding. De werknemer heeft op die dagen enkel recht op de reiskostenvergoeding conform de CAO.
Invulling vanuit CAO-ondersteuning
Voor deze structurele thuiswerkvergoeding per dag zullen we in Gemal geen inrichting doen. Je kunt wel bijvoorbeeld in Self Service een formulier (laten) maken waarbij de medewerker het aantal thuisgewerkte dagen op maandbasis aangeeft, waarna dat formulier in de workflow als indirecte mutatie via Beaufort naar Gemal gaat. Een andere mogelijkheid is dat de medewerker straks via de Youforce App zijn thuiswerkdagen doorgeeft.
Je kunt de thuiswerkvergoeding gebruiken samen met de regeling ‘Vergoeding per eenheid’ in Gemal. Je kiest in Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Vergoeding per eenheid bijvoorbeeld ‘Volgnummer regeling’ 10 en legt daar vast op welke netto uitvoercode je de thuiswerkvergoeding wilt laten uitbetalen (bijvoorbeeld uitvoercode 01200), en het ‘Bedrag per eenheid’ (bijvoorbeeld 2,00). Het aantal eenheden dat voor de medewerker via Self Service / Beaufort wordt aangeleverd (met rubriek P09010 / invoercode 03010 voor ‘Volgnummer regeling 10), wordt dan vermenigvuldigd met het bedrag en gepresenteerd met de netto uitvoercode 01200, waarvan je de tekst uiteraard hebt aangepast in Thuiswerkverg. of iets dergelijks. De medewerker ziet op zijn strook het aantal keren thuiswerken van die maand met de dagvergoeding en het totaalbedrag. Deze constructie via eenheden zorgt er bovendien voor dat je bij indexatie het thuiswerkbedrag maar op één plek hoeft aan te passen.
... View more