avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Öka hastigheten i Mamut

06-06-2019 09:21
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 451 Visningar

Det finns flera faktorer som kan påverka hastigheten i Mamut. Här kan du läsa mer om vilka åtgärder du kan vidta för att öka hastigheten i Mamut One

 

Systemkrav
Du kan läsa mer om systemkrav för den senaste versionen av programmet här


Antivirus

Antivirusprogram kan orsaka dröjsmål och kan i nätverksinstallationer leda till att arbetsstationer tappar förbindelse med servern. På grund av detta rekommenderas att programmet exkluderas från skanning och annan viruskontroll.

Hur du sätter dessa inställningar i ditt antivirusprogram varierar beroende på vilket program du använder. Läs i Hjälp-avsnittet för ditt antivirusprogram för att få reda på hur det görs i ditt program.

Följande punkter måste utföras:

 • Exkludera Mamut Business Software och programmets filer från automatisk skanning och automatiskt skydd. Observera att både Mamut.exe och MdataTools.exe ska exkluderas.
 • På datorn som fungerar som server, exkludera Microsoft SQL Server från skanningen om ert antivirusprogram stöttar skanning av detta. Programfilen som ska exkluderas heter sqlserver.exe och ligger som standard installerad i C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Binn.
 • Exkludera Microsoft SQL Server Native Client från skanning både på arbetsstationer och server. Programfilen som ska exkluderas heter SQLCMD.exe och ligger som standard installerad i C:\Program Files\Microsoft SQL Server\90\Tools\Binn.

Brandvägg/Firewall

Brandväggar kan ofta spärra programmet från tillgången till Internet som krävs för att programmet bland annat ska kunna verifiera licensen. För att lösa detta måste du ge programmet tillgång till Internet. Hur detta görs varierar beroende på vilken brandvägg som du använder. Läs i Hjälp-avsnittet för din brandvägg för att få reda på hur det görs i ditt program.
Följande punkter måste utföras:

 • Ge programmet full tillgång till Internet i brandväggen på arbetsstationerna.
 • Ge Microsoft SQL Server Native Client full tillgång till Internet i brandväggen på arbetsstationerna.
 • Om ni använder en Microsoft Small Business Server som server för er databas, ange antal anslutningar per klient till 2000 i brandväggen Isa 2004. Se dokumentationen för Small Business Server för mer detaljer kring detta.
 • Gör liknande inställningar för servern i brandväggen om det är möjligt, om ni inte har Small Business Server.

Speciellt för Windows 8

 

I Windows 8 finns det en funktion som kan påverka program som använder SQL-servern i nätverk, så som Mamut gör. Denna funktion heter Link-Local Multicast Name Resolution (LLMNR ) och är skapad för att förenkla sökningen av andra maskiner på små ad hoc-nätverk men kan tyvärr orsaka stora hastighetsproblem.

För en beskrivning av funktionen, se den här länken: http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb878128.aspx

 

Den här funktionen måste vara avstängd för de klientdatorer som upplever problem med hastigheten i Mamut.

Så här stänger du av den i Windows Professional:

 

 1. Gå in på Start och skriv in gpedit.msc
 2. I fönstret som öppnas, bläddra till Local Computer Policy - Computer Configuration - Administrative Templates - Network - DNS Client
 3. I det högra fönstret dubbelklickar du på Turn off Multicast Name Resolution.
 4. Sätt inställningen till Enabled.
 5. Klicka på OK.
 6. Starta om datorn.

 

Så här stänger du av den här funktionen i Windows Home:

 

 1. Gå till Start - Kontrollpanelen - Nätverk och Internet.
 2. Klicka på Nätverks- och delningscenter.
 3. Klicka på Avancerade delningsinställningar i det vänstra fönstret.
 4. Under nätverksprofil som du använder inaktivera Nätverksidentifering
 5. Klicka på Spara ändringarna.
 6. Starta om datorn.

Loggning av databaskörningar är aktiverad i Windows

Det finns en inställning i Windows som aktiverar loggning av databasköringar. Detta påverkar Mamuts prestanda enormt mycket, eftersom programmet då måste vänta mellan varje databasköring på att den föregående ska loggas. Det kan komma upp ett felmeddelande i Mamut om att databasen inte kan öppnas om det blir för trögt.

Gör följande:

 1. Gå till Start - Kontrollpanel - Administrativa verktyg - Datakällor (ODBC)
 2. Välj fliken "Spårning"
 3. Klicka på knappen "Sluta spåra nu".

Om du bara ser knappen "Börja spåra nu" så betyder det att loggningen inte är aktiverad.


DNS-sökning är långsam 

Varje gång Mamut skickar en fråga till SQL-servern, görs en DNS-sökning för att översätta datornnamnet till en IP-adress. Om denna sökning går trögt kommer det att sakta ner Mamut.

 

Ett sätt att testa detta är att redigera Mamut.ini på den dator som är långsam och ersätta datornnamnet på raden “servern=” med serverns IP-adress. Om det är “enanvändar-installation”, kan man ange adressen 127.0.0.1, som alltid är en lokal IP-adress för en dator.

Mamut.ini finns under C:\Users\Public\Public Mamut\Mamut\

 

Om det gör att Mamut går snabbare så är det ett problem med DNS-sökning på datorn och det måste lösas av en IT ansvarig (eller de som ansvarar för nätverket).

.

Medverkande
Aktuella ämnen