Mine områder
Hjelp

Jeg får ikke tatt sikkerhetskopi i Mamut

04-06-2012 09:00 (Sist oppdatert 09-04-2018)
  • 0 Svar
  • 0 liker
  • 2452 Visninger

Sikkerhetskopiering i Mamut fra og med versjon 12 er forskjellig fra tidligere versjoner. Se denne artikkelen for detaljer.


Det er en del forskjellige situasjoner som kan oppstå i forbindelse med sikkerhetskopiering. Her er en liste av de vanligste:

  • Sikkerhetskopiering feiler ved oppgradering med feilmelding 1098
  • Sikkerhetskopiering ved avslutning av Mamut feiler uten beskjed om hvorfor
  • MDatatools gir beskjed om at den ikke finner eller får tilgang til SQL Server
  • Sikkerhetskopiering feiler med beskjed om ingen tilgang til banen \\....\<filnavn>
  • Sikkerhetskopiering feiler med beskjed om kan ikke skrive til midlertidig delt mappe
  • Mdatatools vil ikke starte og det kommer en feilmelding fra Windows

Her er noen av årsakene med løsning:

Brannmur
I Mamut fra og med versjon 12 utføres all sikkerhetskopiering av programmet Mdatatools. Dette programmet kan bli stoppet av brannmur da det blir startet direkte av Mamut og må ha tilgang til nettverket for å kontakte SQL-serveren.
Løsningen er å åpne brannmur på maskinen og gi både Mamut.exe og Mdatatools.exe full tilgang til nettverket og Internett.

Antivirus
Siden Mdatatools blir startet automatisk av Mamut ved sikkerhetskopiering fra inne i Mamut blant annet ved oppgradering, vil noen antivirusprogrammer sperre det fra å starte. Det er viktig å oppdatere virusdefinisjonene i antivirusprogrammet ofte. Installer også siste versjon av Mamut.
Hvis antivirusprogrammet sperrer Mamut fra å ta sikkerhetskopi, er ofte løsningen enten å utelate Mamut.exe, Mdatatools.exe og Idatatool.dll fra all skanning eller å sette at Mamuts programfilmappe med alle undermapper skal utelates.
Sjekk også at antvirusprogrammet ikke har satt noen av Mamuts filer i karantene. Hvis dette har skjedd, må filene gjenopprettes eller returneres fra inne i antivirusprogrammet. Om dette ikke løser problemet, må alle Mamuts filer utelates fra skanning og Mamut reinstalleres.

Tilgang til å lese filer i Mamuts dokumentområde
Ved sikkerhetskopiering skal Mamut ta med dokumentområdet om dette ikke er valgt bort i oppsettet for sikkerhetskopien. Hvis filer enten er sperret for tilgang eller er låst av andre brukere, kan sikkerhetskopieringen stoppe på disse filene.
Løsningen er å gi alle tilgang til filene og eventuelt restarte maskinen der filene er lagret. Se denne artikkelen for hvordan resette rettigheter på Mamuts dokumentområde.

Tilgang til å opprette filer i Mamuts dokumentområde
Deler av Mamuts sikkerhetskopiprosess utføres av SQL-tjenesten på server som kjører med sitt eget brukernavn i Windows. Dette brukernavnet må ha full tilgang til Mamuts dokumentområde. Sett gjerne at alle brukere skal ha alle tillatelser til dokumentområdet. Se denne artikkelen for hvordan resette rettigheter på Mamuts dokumentområde. Stien til dokumentområdet kan finnes i Mamut ved å gå inn på Vis - Innstillinger - Andre innstillinger - Andre programmer.
Sikkerhetskopiering når man sitter på maskinen som server, vil benytte en lokal mappe i brukerprofilen i Windows. Derfor vil ofte sikkerhetskopiering fungere på server selv om det feiler fra en arbeidsstasjon.

Stien til Mamuts dokumentområde er satt opp med en nettverksstasjon
Mange bruker oppkoblede nettverksstasjoner for lettere tilgang til delte mapper i nettverket. Dette vil stoppe Mamuts sikkerhetskopiering da SQL-tjenesten på server kjører med sitt eget brukernavn som ikke har tilgang til disse nettverksstasjonene. Stien til dokumentområdet kan finnes i Mamut ved å gå inn på Vis - Innstillinger - Andre innstillinger - Andre programmer.
I en flerbrukerløsning anbefales det å benytte en universell sti (f.eks. \\Server\...\Mamut\System000X) .
Sikkerhetskopiering når man sitter på maskinen som server vil benytte en lokal mappe i brukerprofilen i Windows. Derfor vil ofte sikkerhetskopiering fungere på server selv om det feiler fra en arbeidsstasjon.

.NET på maskinen er skadet
Mamuts program for sikkerhetskopiering er skrevet i og benytter .NET Framework 4.0. Om .Net på maskinen er skadet, må denne reinstalleres. For å gjøre dette må .Net avinstalleres fra kontrollpanelets oversikt over installerte programmer. Versjonen med høyest nummer må avinstalleres først og så nest høyeste nummer, etc. Etter avinstallasjonen kan installasjonsprogrammet for Mamut startes og dette vil automatisk reinstallere .NET 4.0.

Dersom alt annet feiler
Bla til mappen Datatools under Mamuts programfilmappe, og start programmet Mdatatools.exe.
Logg inn med brukernavn og passord for en superbruker i Mamut, og gå til fanen Logg. Klikk der på knappen nede til venstre med navn Eksporter feillogg. Send så denne loggfilen til Mamut Supportsenter.

Bidragsytere