avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Ny ordning for elektronisk skattekort - 2018

18-12-2017 15:27 (Sist oppdatert 23-01-2019)
 • 0 Svar
 • 0 Liker
 • 3975 Visninger

Fra og med 2018 er strukturen for elektroniske skattekort endret fra Skatteetaten.  Nå vil de være delt inn i forskjellige typer kort, avhengig av hva slags forhold det er mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. For eksempel om man er hovedarbeidsgiver, biarbeidsgiver eller utbetaler pensjon. Arbeidsgiver må altså i større grad ta stilling til hvilken type arbeidsgiver de er og velge korrekt skattekort deretter.  dette bør da gjøres i samråd med den ansatte.


Den nye versjonen av elektronisk skattekort er tilgjengelig fra Mamut versjon 21.1.1466. Den kan du laste ned her

Hoved-/Biarbeidsgiver

Hoved-/biarbeidsgiver

Det vil ikke fremgå fra filen om du som arbeidsgiver er hovedarbeidsgiver, biarbeidsgiver eller noe annet ovenfor den aktuelle ansatte. Arbeidsgiverstatus må avklares i samsvar med den ansatte, og angies under Trekkode på personalkortet.

 1. Gå til Vis - Lønn - Personalregister - Lønn - Skattetrekk - velg lønnsår 2018
 2. Trekkode velger man type arbeidsgiver i nedtrekkslisten
  bestille skattekort_05.JPG

Bestille skattekort

Først må du sjekke at FagsystemID og Passord er lagt inn. Les mer her

OBS: Du må også passe på at du har rollen Utfyller/Innsender i Altinn.

1. Bestille skattekort for første gang

 • For å åpne veiviseren må du stå på fokusmenyen for Lønn, og klikke på Elektronisk skattekort (alternativt gå til Vis – Lønn – Elektronisk skattekort).
 • Marker Bestill Skattekort
  bestille skattekort_01.JPG
 • Marker Nei for om du har hentet skattekortet for dette året tidligere, og trykk Neste
  bestille skattekort_02.JPG

OBS: Tidligere måtte man fylle inn kontaktinformasjon for bestilling av Skattekort. Det er endret av Skatteetaten. Nå legges dette direkte inn i Altinn under “Din kontaktinformasjon for virksomheten". Kontakt Altinn for mer informasjon om dette

2. Jeg har tidligere hentet skattekort for dette året

Dersom du tidligere samme året har sendt inn bestilling om skattekort, samt lest inn returfilen, så skal du huke av for Ja, til at du har hentet skattekort tidligere. Du kan da velge mellom følgende:

 1. Kun de av mine ansatte som har endret siden sist
  • Dette valget gjør at det blir sendt en forespørsel til Altinn, der du kun ber om endringer på ansatte som har endret skattekortet siden sist gang du hentet ned fil.
 2. Jeg vil sende inn en ny fil og få tilbake nye og endrede skattekort
  • Dette valget skal brukes når du har fått nyansatte og du ønsker å sende inn en fil med dem, samt motta endringer på ansatte som har endret skattekortet siden sist gang du hentet ned fil. Her kan du angi hvilken dato du vil ha skattekort endringer fra.
   Merk at du kan ikke sette dato frem i tid. Og har du ingen nye ansatte siden datoen du angir, vil du få ingen data funnet.

Klikk Neste, og du vil nå få frem en rapport over alle ansatte det vil bli foretatt en bestilling mot. Nederst på rapporten vil du få en oversikt over eventuelle ansatte med ugyldig personnummer, og som ikke vil bli sendt inn til Altinn. Merk at det er kun aktive ansatte med gyldig personnummer/d-nummer som det vil bli sendt inn en bestilling på. Når du klikker Fullfør vil programmet kontakte Altinn.

Da har du bestilt Skattekort.  

Hente skattekort

OBS! Nytt i år er at man kan hente ned skattekort med en gang etter bestilling. Det er ikke nødvendig å vente til neste dag for dette.

 • Gå til Vis – Lønn – Elektronisk skattekort, og velg Hent skattekort.
 • Velg 2018 og marker Hent Skattekort:
  bestille skattekort_03.JPG
 • Klikk Neste, og autentiseringsvinduet vil nå vises. Fyll ut dette slik som beskrevet tidligere.
 • Når autentiseringen er gjennomført vil du få opp en rapport over hvilke ansatte som vil bli oppdatert. I tillegg vil du også få informasjon om blant annet tabell, prosent, forskuddsform, frikortbeløp, og om noen andre arbeidsgivere tidligere har hentet ned skattekort for den ansatte.
  Vi anbefaler at du skriver ut rapporten.
 • Du kommer deretter til siste steg i veiviseren. Ved å klikke Fullfør vil personalregisteret bli oppdatert. Klikker du Avbryt vil ingen endringer skje.

Jeg får ikke hentet skattekort

Får du beskjed om at programmet ikke finner noe fil å lese inn, så kan det være flere grunner:

 • Det har ennå ikke blitt generert en fil fra Altinn.
  - Merk at returfilen normalt sett blir generert med en gang hos Altinn, men at Altinn kan oppleve forsinkelser i produksjon av returfiler. 
  Ligger den ikke i innboksen din i Altinn, er dette vanligvis årsaken.
 • Du har ikke sendt inn en bestilling på å motta skattekort
 • Du har sendt inn bestilling på kun endringer, men ingen ansatte har endret skattekort siden sist gang du hentet ned returfil
 • Du har lagt returfilen i arkivet i Altinn. Da er det ikke mulig å lese den inn i Mamut, og ny bestilling må gjøres.

Dersom du ikke får lest inn en fil, men mener at det skal være riktig i Altinn, så må du logge deg inn i Altinn, og sjekke at du finner filen i innboksen under arbeidsområdet ditt. Det er den sist genererte filen du har mottatt fra Altinn, og som ligger åpen i arbeidsområdet, som vil bli lest inn.

Ved henting av skattekort får jeg gammel/feilaktig data

Dette kan skyldes at du har flere returer fra tidligere bestillinger av skattekort liggende i innboksen i Altinn.  Da kan man få hentet ned en gammel utgave ved en feil.

Det anbefales å fjerne/arkivere alle gamle slik at kun den man ønsker å hente ned ligger i innboksen.

 

---------------------

Gi gjerne en "like" om du synes artikkelen var nyttig, og legg inn en kommentar for å dele dine tilbakemeldinger! Dette hjelper både oss og andre brukere i Community 🙂

Aktuelt brukertips