Mine områder
Hjelp

Avskrivning restbeløp reskontro

11-08-2021 13:41 (Sist oppdatert 11-08-2021)
  • 0 Svar
  • 2 liker
  • 1908 Visninger

Automatisk avskrivning restbeløp ved innbetaling av faktura


I Visma Business har du mulighet til å sette opp automatisk avskrivning av betalinger. Det kan være i tilfeller hvor kunde har utelatt å betale purregebyr, eller der hvor det har oppstått en øredifferanse. Øredifferansene kan bokføres manuelt for å avslutte posten, men du har også mulighet til å avskrive betalinger med automatisk i Visma Business.
Funksjonen som blir beskrevet under tar for seg hele reskontroen, og på bakgrunn av dette anbefaler vi å ha en ryddig reskontro før igangsetting av funksjonaliten.


Du kan styre om du ønsker at avskrivninger skal skje automatisk når en innbetaling blir matchet mot en bestemt post, eller kjøre rutinen manuelt.

 

Halvautomatisk generering:
For å kjøre avskrivningene manuelt trenger du å huke av for følgende under bilagsoppdatering i regnskapsbehandling:
- Avskriv restbeløp istedet for betalingsavvik
- Avskriv negative restbeløp

4.png

Automatisk generering:
For å kjøre avskrivningene automatisk trenger du å huke av for følgende under bilagsoppdatering i regnskapsbehandling:
- Avskriv restbeløp istedet for betalingsavvik
- Avskriv negative restbeløp
- Kjør «avskriv betalinger» etter oppdatering av bunt

5.png

Ved å aktivere Kjør «avskriv betalinger» fungerer slik at etter oppdatering av bunt vil posten gitt ut fra ønsket avskrivningsbeløp bli avskrevet når innbetalingen på posten blir oppdatert og matchet.

 

Andre viktige innstillinger
I tillegg til avhuking i regnskapsbehandling må også følgende parametre settes på bedriften:

6.png

I kolonnene «Bet.avskr.konto annet» og «Bet avskr.konto kont.rab.» definerer du hvilke kontoer som skal benyttes ved bokføring av avskrevet beløp.

 

«Bet.avskr.serie» må defineres slik at buntene automatisk genereres for bokføring.


I kolonnene «Maks.bet.avviksbel.annet» og «Maks bet.avviksbel.kont.rab» angir du beløpsgrense for hvilke poster som kan avskrives. I eksempelet under vil poster med restbeløp inntil 35 kroner bli avskrevet.

 

Eksempel på hvordan rutinen fungerer manuelt

Posten merket under står fortsatt åpen, med et restbeløp lik 0,01. For å avskrive betalingen manuelt kan du i behandlingemenyen velge "Avskriv betalinger".  

1.png

Når du har trykket på "Avskriv betalinger" kommer følgende dialogboks opp, og du kan definere når du ønsker at avskrivningen skal dateres. 

2.png

 

Bunten ligger da generert i "Ikke oppdaterte bunter" da det i eksempelet over ikke ble huket av for "Direkte oppdatering". 

Bilaget blir kostnadsført mot angitt konto 8990 og matches mot den åpne posten. Den åpne posten som tidligere hadde restbeløp med kr 0,01 blir avsluttet i reskontroen. 

3.png

 

Bidragsytere
Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"