avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Hvordan sikre fullt pensjonsfradrag for ektefeller?

31-03-2016 20:03 (Sist oppdatert 24-07-2019)
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 338 Visninger

Skattefradrag i pensjonsinntekt begrenses til innbetalt inntektsskatt og trygdeavgift, uavhengig av ektefellens inntektsforhold. Ektefeller kan påvirke fordeling av skatt seg imellom, slik at skattefradraget i pensjonsinntekt kan utnyttes og ektefellenes samlede skatt kan bli redusert.


pensjonsfradrag9

Begrensning av pensjonsfradraget til innbetalt skatt

Skattefradraget fastsettes ikke med høyere beløp enn summen av utlignede inntektsskatter og trygdeavgift. Dette gjør at man f.eks. med store fradrag ikke vil få full utnyttelse av skattefradraget i pensjonsinntekt, jfr. Skattelovens § 16-1.

pensjonsfradrag10

Overføring av inntekter fra ektefelle eller fradrag til ektefelle

For ektefeller kan man påvirke begrensning av skattefradraget til betalt skatt ved at man øker betalt skatt hos den av ektefellene som har fått begrenset pensjonsfradraget til innbetalt skatt..

Dette gjør man ved at man overfører frie inntekter fra ektefellen og/eller frie fradrag til ektefellen, slik at man dermed får flyttet skatt fra ektefellen, som dermed gir høyere skattefradrag i pensjonsinntekt, og lavere samlet skatt for ektefellene.

FINALE Skatt gir en tydelig beskjed i rapporten Detaljert skatteberegning i de tilfeller der skattyter er gift og skattefradraget i pensjonsinntekten er blitt redusert på grunn av at skattefradraget overstiger samlet skatt.

pensjonsfradrag11

Hvordan ser man hvilke inntekter og fradrag som kan overføres mellom ektefeller

Rapporten Detaljert skatteberegning inneholder en oversikt over hvilke frie inntekter og frie fradrag som kan overføres mellom ektefellene. For den totale oversikten må man se på rapporten for begge ektefellene.

Husk at du kan klikke direkte på tekst eller beløp for en inntekts- eller fradragspost for å komme til registreringsbildet for posten, f.eks. klikke på 3.3.1/4.8.1 Renter og gjeld for å åpne registreringsbildet der du kan endre beløp.

Bidragsytere
Aktuelt brukertips