Mijn Communities
Help
factuurkloostermuur
CONTRIBUTOR **

onrechtmatig boeken op de gekoppelde bank via inkoop/aankoop via bon.

door factuurkloostermuur (Bijgewerkt ‎14-01-2019 13:55 door factuurkloostermuur )

Geconstateerd dat ik kan boeken op mijn "bankgekoppelde rekening" via Inkoop en vervolgens aankoop via bon. Daarmee word een journaalpost gemaakt die rechtstreeks op het GB bank boekt, zonder rekening te houden met niet verwerkte mutaties in het programma "Kas en Bank mutaties

Dit lijkt meer op een niet juiste beveiliging van het programma.
Vervolgens is het niet mogelijk om deze niet juiste mutatie te corrigeren of ongedaan te maken.
Ook dit lijkt mij een tekortkoming. Wie heeft er alternatieven om dit soort mutaties ongedaan te maken omdat handmatige correcties op het GB bankrekening  niet mogelijk zijn.
Hoe zit het met dit soort beveiligingen op programma's

4 ANTWOORDEN 4

door Mayron Beudeker

Beste gebruiker,

 

Momenteel is het inderdaad zo dat er via de registratie van een 'Aankoop met bon' handmatig in de bank kan worden geboekt als er een bankkoppeling actief is. Dit is zeker niet gunstig om te voorkomen dat er dubbele mutaties worden toegevoegd aan het transactieoverzicht. Jouw signaal heb ik daarom doorgestuurd naar onze technische dienst zodat hier naar kan worden gekeken. Bedankt voor het melden.

 

Boek je via een 'Aankoop met bon' handmatig binnen de bank, dan heb je de mogelijkheid om de afstemming te annuleren en de dubbel aangemaakte banktransactie te verwijderen. Dit doe je door de betreffende banktransactie (omschrijving: Aankoop met bon) te selecteren, en te kiezen voor 'Annuleer afstemming'.

Annlueer afstemming.png


Vervolgens verwijder je via het kruisje aan de rechterzijde de dubbele banktransactie.

Verwijderen banktransactie.png


Met vriendelijke groet,

Mayron/Supportspecialist eAccounting
Geef aub een "kudo" als je denkt dat het antwoord nuttig was en klik op "als
oplossing accepteren"
als je vraag hiermee beantwoord is. Dit helpt anderen in de Community!
factuurkloostermuur
CONTRIBUTOR **

Dag Myron, bedankt voor jouw reactie.
Mijn stelling is 2ledig, waarop je reageert op het eerste deel. echter de 2 mutaties waarop ik de steliing had gebaseerd hebben een andere uitwerking dan de oplossing die je aandraagt voor het corrigeren.
Via inkoop/aankoop met bon genereer je een journaalpost die o.a. geboekt wordt op het grootboek 1100 bank. maar deze post komt niet in het dagboek "banken" waardoor het zou lijken dat er een dubbele mutatie zou zijn. 

Mijn 2de vraag is hoe kan ik de mutatie in het grootboek annuleren zodat mijn grootboek/dagboek bank in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.

 

Goedgekeurde oplossing
Mayron Beudeker
VISMA

Beste gebruiker,

 

Als er een aankoop met bon wordt geregistreerd, dan kan er inderdaad direct worden geboekt op de grootboekrekening voor de bank(1100). Normaal gesproken wordt deze boeking ook weergegeven in het transactieoverzicht via de module: 'Kas en banktransacties'. Vervolgens zou je de afstemming dan kunnen annuleren en de aangemaakte bankmutatie kunnen verwijderen.

 

Zie je de banktransactie niet terug via de module Kas en banktransacties, dan gaat er mogelijk iets niet goed in Visma eAccounting. Wil je even telefonisch contact met mij opnemen via 020 26 26 926? Ik kijk dan graag even met je mee.


Met vriendelijke groet,

Mayron/Supportspecialist eAccounting
Geef aub een "kudo" als je denkt dat het antwoord nuttig was en klik op "als
oplossing accepteren"
als je vraag hiermee beantwoord is. Dit helpt anderen in de Community!
Karel78
CONTRIBUTOR *

door Karel78

Hallo Mayron,

 

ik loop tegen hetzelfde aan. Je oplossing werkt, maar ik probeer de filosofie te begrijpen. Ik vraag me het volgende af:

 

1) wat is het idee erachter om bij het verwerken van een bon automatisch een banktransactie aan te laten maken? Wanneer is dat handig? Je hebt die per definitie toch al via de import van je bankbestand?

 

2) Het lijkt alsof wanneer je een foto scant en deze als bon ipv inkoopfactuur labelt er geen enkele manier is om die met een al bestaande banktransactie af te stemmen. Klopt dat? 

 

3) Als je naar de twee bovenstaande punten kijkt krijg ik eigenlijk een beetje de indruk dat die bonnetjes helemaal niet voor banktransacties bedoeld zijn maar dat ze juist specifiek voor kastransacties bedoeld zijn. Dan heb je immers niet zoiets als een rekeningexport. Is het verstandiger om standaard inkoopfacturen te gebruiken als het om per bank betaalde inkopen gaat? 

 

Bovenstaande kan ik niet goed uit de documentatie halen. Ik heb het idee dat ik iets heel vanzelfsprekends over het hoofd zie en dat het daarom niet beschreven is. Kun je me verder helpen hiermee? Alvast bedankt!

 

gr Karel