Mijn Communities
Help
John Bouwman
CHAMPION ***

Nieuwe wetgeving verzuim per 1-7-2023

door John Bouwman

Wetswijziging per 1 juli:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2023-13931.html

 

Specifiek voor deze “wijziging” denken wij dat het groter wordt gemaakt dan daadwerkelijk het geval is. Ten eerste is de wijziging beperkt en is het verplichte karakter ook minimaal. Immers levert het geen extra sanctiemogelijkheid op. Echter er zal waarschijnlijk wel nieuwe UWV documentatie komen vanuit het UWV.  Wordt dit nog verder opgepakt door Visma?

John Bouwman
4 ANTWOORDEN 4
Goedgekeurde oplossing
Hans Borsboom
VISMA

door Hans Borsboom

Beste John.  De nieuwe UWV formulieren zijn inmiddels beschikbaar. Dat had je vast al gezien in min of meer dezelfde post op de community: zie  Nieuwe UWV sjablonen wanneer beschikbaar 

Wat betreft je vraag over het proces rondom het PVA: de verzuim module is flexibel in te richten zodat het mogelijk is om het systeem zo goed mogelijk te laten aansluiten op het proces binnen je organisatie. Je kunt het systeem zelf inrichten, maar wellicht dat je daarvoor een consultant van Visma.Net HRM wilt inschakelen.

door Nico_van_der_Reijden (Bijgewerkt ‎04-07-2023 09:38 door Nico_van_der_Reijden VISMA )

Beste John,

 

Dank voor je bericht. Het onderzoek hiernaar is met hoge prioriteit gestart en we komen zo snel mogelijk hierop bij jullie op terug.

 

John Bouwman
CHAMPION ***

door John Bouwman

Per 1-7-23 zijn de werkgever en werknemer verplicht om hun visie op het re integratietraject te geven in het plan van aanpak, bijstelling daarvan en de eerstejaarsevaluatie. Het vastleggen van de visie van de werkgever en werknemer was natuurlijk altijd al mogelijk, echter wordt hier nu aan toegevoegd dat het noodzakelijk is dat er enige kennis van reïntegratie is en dat werkgevers hun arbodienst casemanager of  arbeidsdeskundige kunnen raadplegen. 

 

Zouden jullie kunnen aangeven hoe jullie omgaan met deze nieuwe wetgeving en wat wij van jullie hierin kunnen verwachten? 

 

Daarnaast wordt er gesproken over dat het opstellen van het PVA binnen twee weken na de probleemanalyse moet plaatsvinden. Op dit moment wordt er regelmatig eerst een PVA opgesteld en gaat een medewerkers pas later voor een consult, waarna een BPVA wordt opgesteld. Als we consistentie in de tijdlijn van Probleemanalyse en vervolgens pas opstellen PVA moeten gaan hanteren hoe gaan we borgen dat de stappen op deze manier gezet worden en wat kunnen wij hierin van jullie verwachten? 

John Bouwman

door Hans Borsboom

Beste John.

 

Het plan van aanpak wordt opgesteld op basis van de probleemanalyse van de bedrijfsarts of arbodienst, met het advies over de mogelijkheden van de werknemer en de verwachting ten aanzien van herstel en werkhervatting. Het is aan de werkgever en werknemer om te bespreken welke mogelijkheden voor werkhervatting zij zien, er afspraken over te maken en deze vast te leggen in het plan van aanpak.

Dit staat ook in het artikel van de Staatscourant (NB: het artikel geeft niet aan dat hierin iets is gewijzigd).