Minun alueeni
Apu

Myyntitilauksen tekeminen

27-03-2024 08:10 (Päivitetty 27-03-2024)
 • 0 Vastaukset
 • 0 kehut
 • 40 Näytöt

Myyntitilauksen kirjaaminen

Myyntitilaus voidaan kirjata manuaalisesti järjestelmään tai se on voitu generoida myyntitarjouksesta. Lisäksi järjestelmään on mahdollista tuoda myyntitilauksia excel-tiedoston avulla. Myyntitilaukselle valitaan asiakas ja kirjataan tilausrivit. Lisäksi tilaukselle on hyvä antaa arvioitu toimituspäivämäärä, koska tätä kenttää hyödynnetään tuotannon ja varaston puolella. Toimituspäivämäärä toimittajalta kenttää hyödynnetään EDI-ominaisuuksiin, se kertoo milloin tilatut tuotteet olisivat asiakkaalla.

Myyntitilaukselle tulee asiakastiedoista oletustietoja kuten esim. maksuehto, ALV-käsittely ja tilaajan viite. Mikäli näitä ei ole määritelty asiakkaan taakse, käytetään oletusarvoja, jotka on syötetty yrityksen oletusarvot näkymään. Myyntitilauskohtaisesti on mahdollista antaa asiakkaan ostotilausnumero ja asiakkaan yhteyshenkilö.

Mikäli myyntitilaus liittyy johonkin projektiin, annetaan myös projektitieto. 

Mikäli myyntitilaukselle halutaan käyttää jonkin tietyn hinnaston hintoja, tulee hinnasto valita myyntitilauksen lisätietoihin ennen rivien syöttämistä. 

 

 

JukkaTaivassalo_0-1711523372853.png

 

Myyntitilauksen lisätiedot 

Myyntitilauksen lisätiedot välilehdellä on tilaukseen liittyviä tarkentavia tietoja. Lisätiedot -välilehdellä voi esimerkiksi määritellä myyntitilaukselle myyjätiedon. Mikäli myyntitilauksen hinnoittelussa halutaan käyttää jotain tiettyä hinnastoa valitaan se hinnasto kenttään. Hinnaston valitseminen tilausrivien syötön jälkeen ei päivitä rivien hintoja hinnaston mukaisiksi. 

 

 

JukkaTaivassalo_0-1711523554001.png

 

Myyntitilauksen vahvistaminen 

Kun myyntitilaus on kirjattu ja tallennettu järjestelmään, tulee se vielä vahvistaa. Vain vahvistetuista myyntitilauksista on mahdollista muodostaa työkortteja tuotannon puolelle. Lisäksi myyntitilauksen tulee olla vahvistettu, jotta siitä voi muodostaa toimituksen. Huom! Vahvistettuja myyntitilauksia ei voi poistaa järjestelmästä. Myyntitilaus vahvistetaan painamalla alareunan Vahvista-painiketta.

 

JukkaTaivassalo_1-1711523613053.png

 

  

Myyntitilauksen tila

Myyntitilauksen tilan tarkoitus on kertoa käyttäjälle missä tilassa myyntitilaus kulloinkin on.

 • Oletuksena myyntitilaus on tilassa AVOIN
 • Kun käyttäjä vahvistaa myyntitilauksen se muuttuu tilaan VAHVISTETTU. Tällöin oletetaan, että myyntitilauksesta myös lähetetään asiakkaalle tilausvahvistus. Kummallakin osapuolella on tällöin yhteinen näkemys siitä mitä on tilattu. Tämän jälkeen myyntitilausta ei voi enää poistaa. Mutta siihen voidaan tehdä vielä muutoksia.
 • Vahvistamisen jälkeen voidaan aloittaa laskuttaminen tai toimittaminen käyttäjän tarpeiden mukaan. Eli ne voidaan tehdä kummassa tahansa järjestyksessä. Tämän vuoksi myyntitilaus voi olla samaan aikaan sekä TOIMITETTU että ”HYVÄKSYTTY LASKUTUKSEEN” -tilassa
 • Tilattujen tuotteiden toimittamisessa suosittelemme käyttämään Toimita -näkymää. Kun kaikki rivit on toimitettu, niin myyntitilaus on TOIMITETTU tilassa.
 • Myyntitilaus siirtyy ”HYVÄKSYTTY LASKUTUKSEEN” -tilaan kun sen kaikki rivit on laskutettu eli riveistä on muodostettu myyntilaskut. Oletuksena näitä myyntilaskuja ei vielä ole kuitenkaan lähetetty loppuasiakkaalle. Myyntitilaukselle voidaan tehdä vielä lisäyksiä.
 • Myyntitilaus voidaan sulkea, kun se on käsitelty kokonaan. Sen jälkeen siihen ei enää voida tehdä mitään muutoksia. Suljetut tilaukset eivät vaikuta tilauskantaan (laskuttamattomaan tai toimimittamattomaan summaan). Suljetut tilaukset eivät vaikuta myöskään varastoennusteisiin. Suosittelemme käytäntöä, jossa loppuun käsitellyt myyntitilaukset suljetaan lopuksi.
   

   

 

 

 

Osanottajat,

Pysy kärryillä!

Klikkaa artikkelin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja "Tilaa". Näin saat ilmoitukset suoraan postilaatikkoosi, kun artikkeliin tulee jotain uutta. Valitse oikealta asetusvalikosta tilaa, niin pysyt mukana!