Mijn Communities
Help

Aanpassingen in verband met de Brexit

door Arnold Westra (Bijgewerkt ‎18-02-2021 12:16 door Arnold Westra VISMA )

Omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten gelden er per 1 januari 2021 andere regels. Wat de gevolgen zijn voor jou als ondernemer lees je op de website van de KVK en de website van de Belastingdienst. Wat er voor jou verandert er in Visma eAccounting lees je hier.


Update 18-02-2021

Zoals eerder aangegeven gelden er voor handel met Noord-Ierland andere regels wat betreft de btw en icp aangifte.
Diensten vallen buiten de EU terwijl goederen binnen de EU vallen.

Om er voor te zorgen dat dit correct wordt meegenomen in de btw en icp aangifte kan bij de betreffende Noord-Ierse debiteur een vinkje worden geplaatst bij “Debiteur is gevestigd in Noord-Ierland (protocol inzake Noord-Ierland is van toepassing)".

 

NoordIerland.jpg

 

Het programma zal dan verder zorg dragen voor een correcte btw en/of icp aangifte.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wij hebben de nodige voorbereidingen getroffen in Visma eAccounting. Nu het Verenigd Koninkrijk geen EU-land meer is, worden debiteuren met een adres in het Verenigd Koninkrijk op dezelfde manier behandeld als debiteuren in andere niet-EU-landen. Dit betekent onder andere dat de levering van goederen aan het Verenigd Koninkrijk niet meer in de ICP-opgave hoeft worden vermeld. 

Noord-Ierland

Voor Noord-Ierland gelden speciale regels. De handel in goederen met het land wordt nog steeds beschouwd als handel binnen de EU, terwijl de verkoop van diensten wordt gezien als export naar een niet-EU-land. 

 

Visma eAccounting ondersteunt de verwerking van aan debiteuren in Noord-Ierland verkochte goederen nog niet volledig. Hier wordt momenteel aan gewerkt. We houden je van de oplossing op de hoogte via de Tips en trucs in de software en de Visma eAccounting Community.

 

Tot die tijd adviseren wij om debiteuren uit Noord-Ierland te scheiden van de overige debiteuren met een adres in het Verenigd Koninkrijk. Dit doe je door het voorvoegsel XI aan het btw-nummer van de debiteur toe te voegen.

 

Lever je zowel goederen als diensten aan een debiteur in Noord-Ierland? Maak voor deze debiteur dan afzonderlijke facturen aan voor de verschillende soorten handel. Dit creëert een duidelijk onderscheid bij de btw-aangifte.

 

Dit bericht wordt geüpdate zodra er meer bekend is.