for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
«Skreddersydd ditt behov» … «et hav av spesialtilpasninger» … klinger godt i ørene, gjør det ikke? Men bak enhver brukervennlig opplevelse, gjemmer det seg fremmedord som REST-arkitektur, webhooks, OAUTH 2.0-protokoll og ikke minst: API.
Ingen IT-leverandører kan være best på alt. Likevel forventer kunden en «one stop shop»-opplevelse. Kjøre bil i forbindelse med jobb? Ingen er interessert i å punche data fra den elektroniske kjøreboken til den elektroniske reiseregningsløsningen.
Nettopp derfor er leverandørene avhengige av å ha et godt API. Dette gjør at to uavhengige systemer kan snakke med hverandre. Kort sagt: API åpner for spesialtilpasninger. Det er godt nytt for deg som kunde!
API (Application Programming Interface) er et programmeringsgrensesnitt som brukes for å utveksle data mellom to forskjellige applikasjoner.
APIet sier noe om hvordan et system er bygget opp, og hva og hvordan du kan integrere en annen applikasjon til det. En annen måte å si det på er at et API et uttrykk for de kravene som andre systemer må oppfylle for å kunne kommunisere med et annet system.
Ta APIet til et ERP-system, for eksempel. En applikasjon som ønsker å legge seg på toppen av dette systemet, trenger ERP-systemet sitt API for å knytte seg sammen med det.
Her kan du se Visma.net ERP sitt API.
Fordelene med et API er at alternativene er både tidkrevende og tungvinte. Skal du få to systemer til å snakke sammen uten å bruke et API, må dataen punches inn helt manuelt. Et semi-automatisk alternativ er import av «flatfiler» (for eksempel Excel-filer).
Det siste er selvfølgelig bedre enn helmanuelt, men fremdeles er det mange muligheter for menneskelig feil. I tillegg må Excel-fila være riktig format for at det skal fungere. Her er flere fordeler:
Å ha et åpent API betyr at all teknisk informasjon ligger ute på nettsidene våre, tilgjengelig for kreative utviklere med innovasjon i kikkerten. Resultatet blir en totalløsning skreddersydd kundens behov.
Den store fordelen med å ha et åpent API, er at flere får tilgang til den. Jo lettere det er å inspisere hvilke muligheter som finnes, desto lavere er terskelen for de som ønsker å lage noe kult opp mot et system. De fleste store IT-selskaper er i dag samstemte; alle ser de åpenbare fordelene med en “åpen API”-strategi.
Et API gjør at et annet system i hovedsak gjøre tre ting mot ditt system:
Her kan du se og lese om alle våre integrasjoner.
Visma.net API er basert på REST-arkitektur. Det er med andre ord et REST-API, som kan forklares som en sjanger innen IT-arkitektur. Et REST-API gjør det mulig for to separate programmer å kommunisere, uavhengig av teknologien de ble laget i. Dette gjør utviklingsarbeidet enklere. Det gjør også APIet tilgjengelig for flere utviklingsspråk enn andre arkitekturer.
Autentisering og sikkerhet er basert på OAUTH 2.0-protokollen. Dette gir høy grad av sikkerhet rundt tilgang til APIet.
Visma.net API tilbyr også et antall webhooks. Disse gjør at APIet kan gjøre kall til din løsning når data forandres eller hendelser oppstår i Visma.net. Dette gjør at kundens integrasjon kan reagere raskere på hendelser og tilby en mer strømlinjeformet opplevelse for brukeren.
Les også: Den nye IT-sjefen: Fra supporter til strateg
Du kan enten bruke det selv som kunde, eller du kan bruke det til å bygge et produkt for å selge til noen andre.
Det er ikke lenger et konkurransefortrinn å utvikle gode APIer. Tvert imot er det en stor ulempe å henge etter. Visma har et godt API som er bygget på moderne teknologi og forventet standard. Det er mange funksjoner med tanke på sikkerhet og effektivitet. Vårt fokus fremover er å videreutvikle vårt API; det er helt sentralt i vår organisasjon.
Gode APIer er en forutsetning for at enda flere manuelle prosesser kan jevnes med jorden. De ansatte skal ikke jobbe raskere, men smartere. Det er hele veien vår visjon.
Vi ser at den mest ihuga brukeren av en skytjeneste er en datamaskin. 65 % av alle hendelser i ERP-systemet Visma.net, skjer automatisk, uten at et menneske er involvert. Dette er fordi integrasjoner er koblet på. De resterende 35 % er det mennesker som utfører. Hver eneste måned ser vi at 5–6 % flere av hendelsene blir gjort av en datamaskin, enn av et menneske.
Les også: 5 ting norske ledere bør vite om skytjenester
Datakriminalitet utgjør i dag en av de største truslene mot norsk næringsliv. Å jobbe med IT-sikkerhet er kritisk, og kundene våre kan være trygge på at vi kontinuerlig jobber med å beskytte deres data. Sikkerhet er rett og slett en grunnpilar i våre produkter og vår forretningsmodell.
Ansvaret for IT-sikkerhet ligger både hos leverandør og hos deg som kunde. Ingen kan garantere absolutt trygghet, men velger du riktig leverandør, kan sikkerhetsrisikoen reduseres betraktelig.
Les også: IT-sikkerhet: – Norske ledere mangler kunnskap
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101