Mina produkter
Hjälp

5 rekryteringstrender att ha koll på 2019

av Fredrika Demberg

Cecilia Wall Lööv

2019-02-22.png

När rekryteringslandskapet förändras, måste din strategi och taktik hänga med. Det digitala skiftet och sociala medier har ändrat företagens värld för alltid. Arbetsmarknaden är starkt konkurrensutsatt, vilket resulterat i en kraftförskjutning från arbetsgivare som väljer kandidater till kandidater som väljer arbetsgivare. 2019 måste du se till att rekryteringsmetoderna inte bara hittar dig de bästa kandidaterna, utan att de även leder till en positiv kandidatupplevelse. Här är rekryteringstrenderna du behöver fokusera på i år.

 

 

Kandidaternas marknad

visma_stockholm2013_52.jpgAntalet arbetslösa har minskat ytterligare för både kvinnor och män – inrikes och utrikes födda och oavsett utbildningsnivå – det senaste året. Samtidigt saknar en stor del arbetslösa den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. För oss som rekryterar betyder det att kampen om kvalificerade kandidater blivit än hårdare.

Idag är det absolut nödvändigt att ge kandidaterna vad de vill ha: rätt budskap, på rätt plats vid rätt tidpunkt. Lägg tid på att skapa ett varumärke som talar till dina ideala kandidater och ge dem en positiv kandidatupplevelse, genom att göra det enklast möjligt att ansöka till öppna positioner. Detta gör du på ditt företags hemsida, i sociala medier och i dina jobbannonser.

 

 

På tal om kandidatupplevelse...

iphone-410324_1920.jpgNär sökte du senast dina egna utlysta tjänster? Om du inte gjort det på länge, ansök om ett jobb precis som en kandidat skulle. Det ger dig en god uppfattning om hur kandidaterna upplever din rekryteringsprocess. Vilka är smärtpunkterna? Hur kan du förbättra processen? Försök vara kreativ i dina uppsökningsmetoder. I en undersökning på LinkedIn indikerade 94 procent att de kan tänkas acceptera ett jobb snabbare om den tilltänkta chefen kontaktar dem direkt. Lika många sa sig värdera feedback efter en intervju, men endast 41 procent fick det. Enligt samma undersökning är sannolikheten fyra gånger så stor att kandidater överväger ett framtida jobb med ditt företag om du erbjuder konstruktiv feedback.

 

Konsekvent bearbetning av passiva kandidater

dog-2437110_960_720.jpgEnligt LinkedIn består 70 procent av den globala arbetskraften av passiva kandidater som är öppna för bättre möjligheter. Att skapa ett starkt arbetsgivarmärke genom att konsekvent nå passiva kandidater är ett framgångsrecept i företagets långsiktiga arbete. Till skillnad från traditionell rekrytering som handlar om att hitta kandidater till en öppen position har exponering mot potentiella kandidater - som för tillfället kanske är anställda men öppna för en förändring - ett mer långsiktigt syfte och bidrar till att bygga upp din talangpol.

 

 

 

 

Employer branding

spring-276014_1920.jpgEtt starkt arbetsgivarmärke hjälper till att locka nya kandidater och behålla nuvarande anställda. Det förklarar varför employer branding är ett snabbt växande område, för både HR-personal och marknadsförare.

Så hur kan du effektivisera arbetet med ditt arbetsgivarvarumärke? Att börja med din karriärssida är förmodligen smart. Överför du företagets faktiska kultur? Vilket meddelande skickar du till potentiella anställda? Det är bra att presentera dina nuvarande medarbetare i ett positivt ljus, liksom de produkter och tjänster som företaget erbjuder. Säkra att budskapet hänger ihop i alla kanaler. Läs ett annat blogginlägg för tips på hur du stärker ditt employer brand.

 

Rekryteringsbonusprogram

lonerevision2.jpgFöretag har förvisso under lång tid kompenserat anställda som förmedlar kontakten med vinnande kandidater, men på en extremt konkurrensutsatt arbetsmarknad är det mer relevant än någonsin. Införandet av en tipspeng hjälper dig hitta kandidater som sannolikt har en hög kulturell och professionell passform.

Programmet minskar dina kostnader kopplat till anställning genom att du hittar kandidaterna fortare. Intervjuprocessen kan också påbörjas tidigare än normalt, eftersom du har direkt tillgång till kandidatens kontaktuppgifter.

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här