for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Klientoversikten har nå muligheter til valg av ulike visninger. De vanlige visningene er "Grunnlagsdata" og "Årsoppgjør". Visning for grunnlagsdata viser Altinn-status for aksjonærregisteroppgaver og grunnlagsdata, og er aktuell for perioden fra ny versjon i desember frem til 20. februar. Programmet bytter automatisk fra "Grunnlagsdata" til "Årsoppgjør" den 20. feb. Ut over dette kan man bytte visning som man selv vil.
Det er også et valg for "Klassisk visning" som gir deg samme visning som det du i dag finner i Visma Finale Årsoppgjør. Det finnes også en ny visning som gir deg navn og adresser på klientene og en visning for oversikt over regnskapskontor og revisorer for klientene.
Det er enkelt å eksportere innholdet i klientoversikten til Excel ved hjelp av menypunktet Firma - Eksporter.
Det er gjort endringer i visning av dato og klokkeslett i Altinn-status. KLokkeslett vises for i dag og i går. Dato i inneværende år vises med dag og måned, mens dato i tidligere år også vises med årstall.
Det er kommet en egen kolonne med juridisk selskapsform inn i klientoversikten.
Nytt av året er at det også kan hentes ut data for boligselskaper og boligsameie. Dette betyr at man kan opprette en klient i Visma Finale Årsoppgjør og importere data fra Altinn som gir deg leilighetsopplysninger, leieforhold og eiere fra 31.12. i fjor inn som data pr. 01.01. i år.
I klientoversikten er det mulig å velge funksjon for opprettelse av klient direkte fra Altinn. Denne funksjonen gir deg mulighet til å lese gjennom klientlisten i Altinn, der man kan velge å opprette klienter som ikke allerede er opprettet.
Det er i denne versjonen følgende nyheter for aksjonærdatabase og aksjonærregisteroppgaver:
Det er flere nyheter som gjelder grunnlagsdata-funksjoner:
Ny funksjon for innrapportering av gaver til visse frivillige organisasjoner mv. :
Det er kommet ny funksjonalitet på følgende områder for boligselskaper og boligsameie:
Det er nå mulighet til å fylle ut flere enn 4 kommuner direkte i skjema RF-1153 Skattleging av vannkraftverk post 214 Totalt grunnlag for beregning av naturressursskatt pr. kommune. En ny side 5 med tilhørende tabell utvider post 214 med ytterligere flere kommuner.
Skjema RF-1161 Nåverdi av fremtidige utskiftingskostnader i kraftanlegg har fått endret funksjonalitet. En begrensing i skjemaet er at hver driftsmiddelseksjon har syv linjer for spesifikasjon. I mange tilfeller har det vært behov for flere, og ette har ofte vært løst med å legge ved et Excel regneark. Vi har nå endret funksjonaliteten ved at det nå automatisk blir opprettet et ekstra skjema for et kraftverk i det øyeblikket alle syv linjene for spesifikasjon er anvendt. For å registrere videre kan man derfor trykke på kalkuler-knappen inne i skjemaet, og det vil da fremkomme ytterligere et skjema for kraftverket. Alle skjrmaer for samme kraftverk blir summert inn i hovedskjemaet for kraftverket. Ved innsendelse til Altinn vil alle skjemaer for ett enkelt kraftverk automatisk bli slått sammen til ett skjema, og vil da fremstå i Altinn som ett enkelt skjema for kraftverket.
I tidligere år har det vært et skille mellom automatisk opprettede saldoskjemaer og manuelt opprettede saldoskjemaer. Dette skillet er nå fjernet, slik at et saldoskjema vil være enten automatisk utfylt eller manuelt utfylt avhengig av om det finnes driftsmidler knyttet mot saldoskjemaet eller ikke.
Dette forenkler import at data fra Altinn, fordi det ikke er nødvendig å angi om driftsmiddelkartotek skal anvendes år man henter inn data fra Altinn ved førstegangs import av nye klietdata fra Altinn-portalen. Nå vil import fra Altinn opprette manuelle saldoskjemaer, og i det øyeblikket det knyttes et driftsmiddel til saldoskjemaet, vil saldoskjemaet bli knyttet til driftsmddelkartoteket.
Det er gjort forenklinger i registreringsbildet for privatuttak og kapitalinnskudd etter at behovet for kvartalsfordeling av endringer i innbetalt kapital er bortfalt pga. forenklede skatteregler for ANS, DA og KS mv.
Skattesatser for alminnelig inntekt har tre satser i Visma Finale Årsoppgjør:
Det er oppretet nye koder i tekst for å referere til disse skattesatsene i noter til regnskapet. Kodene får man frem ved å velge Hent tekstkode - Firmaopplysninger - Skattesatser i redigering av offentlig regnskap. Kodene for skattesatsene er:
Det er ikke nødvendig å skrive kodene, siden du kan få dem frem i funksjonen Hent tekstkode
Visma Finale Årsoppgjør har tidligere hatt funksjon for registrering av skattepliktig gevinst og fradragsberettiget tap på aksjer mv. Denne funksjonen fylte ut skjema RF-1059 Aksjer og egenkapitalbevis mv.
Skjema RF-1059 Aksjer og egenkapitalbevis mv. skal nå bare fylles ut for personlige skattytere. Skjemaet er derfor fjernet fra Visma Finale Årsoppgjør, men vil fortsatt være tilgjengelig i Visma Finale Skatt.
Nytt av året er skjema RF-1359 Gevinst, tap, utbytte på aksjer og andre finansielle produkter (kun for selskap).
Det nye skjemaet har følgende endringer i forhold til RF-1059:
Visma Finale Årsoppgjør har fått funksjonalitet for å registere slike gevinster, tap og utbytte i den nye funksjonen Realisasjon og utbytte på aksjer o.a. verdipapirer.
Kolonnene for gevinst/tap og utbytte innenfor fritaksmetoden er frivillig, og viss derfor ikke som standard i dene funksjonen, men det er mulig å krysse av for å vise disse feltene inne i funksjonen for de som ønsker å gi disse frivillige opplysningene.
Funksjonen har mulighet for å importere data fra Excel. Det er lagt opp til at man kan eksportere data til Excel (gjerne et tomt skjermbilde) og deretter redigere i Excel for man importerer data tilbake til Visma Finale Årsoppgjør.
Det er gjort følgende endringer av en viss betydning i skattedokumentene:
Fra 2015 til 2016 er skattesat for inntektsskatt redusert fra 27 % til 25 %. Det er vedtatt ytterligere nedsettelse av inntektsskatt fra 25 % til 24 % fra 2017. Dette medfører at skattesats for utsatt skatt blir 24 % pr 31.12.2016 for selskaper som ikke har avvikende regnskapsår. Selskaper med avvikende regnskapsår som slutter i 2016 vil fortsatt anvende 25 % på utsatt skatt.
Programmet vil håndtere bytte av skattesatser ved overgang til nyt regnskapsår med versjon 29. Dersom skattesatser er feil i forhold til forventet skattesats vil det komme en tydelig valideringsmelding som gir beskjed om korrekt skattesats ofr alminnelig inntekt.
Det er nå laget tekstkoder for skattesatser. Tekstkodene er tilgjengelig i funksjonen Sett inn tekstkoder - Firmaopplysninger - Skattesatser.
Tekstkodene vil hente skattesatsen på klient slik de er angitt i firmaopplysinger.
I tilfeller der mottatt konsernbidrag dekker underskudd til fremføring, og om ikke fremføres på grunn av dette konsernbidraget, så er det to alternative presentasjonsmåter for dette i de årene der skattesatsen endres i året etter regnskapsåret.
Alternativ 1 er at konsernbidraget beregnes som netto etter skatt i disponering med skattesats i inntektsåret.
Alternativ 2 er at konsernbidraget beregnes som netto etter skatt i disponering med skattesats for neste regnskapsår.
Revisorforeningen mener at begge alternativene er innenfor god regnskapsskikk. Alternativ 1 er det anbefalte alternativet fra Revisorforeningen i en uttalelse i fjor. Visma Finale Årsoppgjør anvendte i fjor alternativ 2.
Løsningen i Visma Finale Årsoppgjør er endret nå, og endringen er gjort slik:
Det er gjort følgende endringer i avstemmingsfunksjoner:
Karenlyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Email: kundesenteret@visma.comCopyright © 2022 Visma.com. All rights reserved.