Mijn Communities
Help

Aansluiting bank- en grootboeksaldo

16-12-2021 10:15 (Bijgewerkt op 13-07-2023)
  • 1 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 1867 Weergaven

Als je bank- en/of grootboek saldo in Visma eAccounting niet meer aansluit met het banksaldo in je online bankomgeving, dan kan dit de volgende oorzaken hebben.

 

  1. Er is geen juist beginsaldo ingevoerd in de openingsbalans.

 

Dit controleert je door via Instellingen - Boekjaren en openingsbalans het oudste boekjaar te selecteren en te kiezen voor Openingsbalans. Vervolgens bekijk je of bij de betreffende grootboekrekening het juiste beginsaldo is opgegeven. Mocht het niet duidelijk voor je zijn welke grootboekrekening is gekoppeld aan je bankrekening, dan kun je dat inzien via Instellingen - Kas- en bankrekeningen.

 

RemkoGerritsen_0-1639646022511.png

 

  1. Er zijn nog niet-afgestemde banktransacties aanwezig.

    Het banksaldo in Kas- en banktransacties in Visma eAccounting wordt getoond op basis van alle aanwezige (afgestemde en niet-afgestemde) banktransacties. Echter wordt er pas bij de verwerking van een banktransactie op de gekoppelde grootboekrekening geboekt. Daardoor kan het zijn dat je banksaldo in Visma eAccounting tijdelijk niet overeenkomt met je grootboeksaldo, zolang niet alle transacties zijn afgestemd.

 

  1. Er ontbreken banktransacties of er zijn onterecht geboekte banktransacties in Visma eAccounting.

 

Om te achterhalen in welke periode het saldoverschil is ontstaan, is het handig om eerst te bepalen op welk moment er wel een aansluiting was met het banksaldo in Visma eAccounting. Vanaf deze peildatum vergelijk je (per maand/week/dag) het banksaldo in Visma eAccounting met het saldo in je online bankomgeving.

Om in Visma eAccounting het saldo tot een bepaalde periode op te vragen kies je via Kas en banktransacties, bij het veld Rekening, de betreffende bankrekening. Om te beginnen kun je via het veld Periode eerst de stand van de bankrekening per maand opvragen. Indien je hebt achterhaald in welke maand het verschil is ontstaan, dan verklein je vervolgens de periode (bijvoorbeeld van maand, naar per week, en vervolgens per dag). Dit doet je door de periode handmatig op te geven via het veld Boekingsdatum. Nadat je de gegevens in Visma eAccounting heeft vergeleken met die van je online bankomgeving, zal zichtbaar worden op welke specifieke dag/dagen er banktransacties missen of onterecht zijn opgenomen in Visma eAccounting.

 

Om een onterecht verwerkte banktransactie uit Visma eAccounting te verwijderen is het van belang dat deze eerst wordt geannuleerd. Meer daarover lees je terug via deze helpcenter-paginaVervolgens verwijder je de banktransactie door op het prullenbak-icoontje aan de rechterzijde te klikken.

 

RemkoGerritsen_1-1639645549236.png

 

Mist er één of meerdere banktransacties, dan voeg je die toe. Dit kan handmatig of door een bankbestand te importeren.

Extra aandachtspunten

Na het inschakelen van een bankkoppeling kan het gebeuren dat er banktransacties met terugwerkende kracht worden geïmporteerd, terwijl deze mogelijk al handmatig zijn ingebracht in Visma eAccounting. In deze situatie is het van belang om de banktransacties die handmatig zijn ingebracht te verwijderen via het prullenbak-icoontje. Indien de banktransacties al zijn verwerkt, zal de afstemming eerst moeten worden geannuleerd.
Als een afgestemde banktransactie achteraf via een correctieboeking is gewijzigd, dan is annulering van de afstemming niet meer mogelijk. In dat geval zal er een correctieboeking moeten plaatsvinden.
Opmerkingen
Anonymous
Niet van toepassing
door Anonymous

Kan ik het banksaldo ook handmatig aanpassen zonder helemaal alle jaren terug naar het beginsaldo te hoeven gaan?