Minun alueeni
Apu
Vilma Ronkainen
CHAMPION *

Käytettävyyden kehittäminen

tekijä Vilma Ronkainen

Hei,

 

Onko mitenkään mahdollista päästä osallistumaan käytettävyyden kehittämiseen? Käytän Visma.netiä kahden isomman sekä kolmen pienemmän yrityksen puolella. Enimmäkseen teen töitä kirjanpidon sekä osto- ja myyntilaskujen kanssa. Käytettävyys suuremmassa volyymissa on erittäin tökkivää. Tökkivät kohdat korostuvat, kun toistan niitä useita kymmeniä päivässä. Viimeksi toivomani ominaisuuden kanssa on mennyt yli vuosi jo eikä mitään ole kuulunut. Pelkästään se, että käsittelen parikymmentä ostolaskua kerralla tarkoittaa, että noin puoleen joudun tekemään korjauksia, koska ei ole käytettävyyttä ajateltu ollenkaan.

15 VASTAUSTA15
SirkkaK
CONTRIBUTOR ***

tekijä SirkkaK

Samaa mieltä. Teemme tukkukauppaa eli ostamme , varastoimme ja myymme ja sitten laskutamme. Tuotenimikkeitä on paljon ja toimittajia on paljon ja asiakkaita on paljon. Tällaiseen toimintaan Visma.net on tosi kankea ja joustamaton. Olemme käyttäneet ohjelmaa jo yli 3 vuotta, joten alkukankeudesta ei voi enää puhua. Eri toiminnot eivät keskustele keskenään, eri tietoja ei kuulemma saada yhdistettyä eri tauluista esim raportteihin. Raportit tosi huonoja, yhdistämme niitä itse Excelin X-haulla.  Vismasta ei saa suoraan tarvittavia raportteja. Jos tuotetta on myyty nolla kpl, Visma ei näytä sitä myytyjen tuotteiden listalla. Tällöin osa tuotteista saattaa jäädä kokonaan myymättä ja hautautuvat varastoon, kun niitä ei raporteilla näy lainkaan.

 

Tieto ei kulje Vismassa kollegoiden välillä: Esim. Ostaja ei tiedä tuotteesta tietoja, joita tuotepäällikkö tietäisi, kun ei ole paikkaa mihin tuotepäällikkö tietoja kirjaisi. Tuotekortilla ei ole sellaista lisätietosaraketta, jonka tiedot välittyisivät ostotilaukselle.

 

Varaston keräilypaikkojen systeemiä jouduimme heti alkuun Vismaan muuttamaan, eräseuranta ei toiminut mitenkään. Aiheutti lisää uusia ongelmia.

 

Usean varaston yhdistäminen on oma akrobatiansa. Joka varastolla tuotteella on omat hinnat. Jos vaihdat varastoa, hinta voi muuttua ihan toiseksi.

 

Myös kausituotteet on ongelma: tarvelaskentalistalle pystyy lisäämään vain yhden hälyrajan, vaikka talvella tuotetta ei menisi yhtään, ohjelma "neuvoo" ostamaan sitä isoja määriä, jos tuotteelle on laitettu kesämenekin mukainen hälytysraja. En ole löytänyt tähän ongelmaan ratkaisua.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Samaa mieltä - Visma.netin käytettävyys on oikeastaan kilpailijoihin verrattuna aika keskinkertainen - se vaan piiloutuu normaalilta näyttävän käyttöliittymän detaljeihin, joita emme päätöksentekovaiheessa tutkineet huolellisesti. Nyt se kostautuu erittäin hitaina, monimutkaisina ja epäintuitiivisina polkuina ja käyttötapauksina, jotka vetävät vertoja SAP:n sekavuudelle.

 

Isoin ongelma on kuitenkin se, että Visma.net ei ole Visman oma tuote, vaan uudelleenbrändätty versio amerikkalaisesta ERP-järjestelmästä - eli Visma itse ei juurikaan pysty vaikuttamaan softan käytettävyyteen.

 

Jos käytettävyys hiertää, suosittelen vaikka Oscar ERP alustaa. Itse harkitsemme siihen vaihtamista.

Tero Oksala
VISMA

tekijä Tero Oksala (Päivitetty ‎14-05-2020 10:45 tekijä Tero Oksala VISMA )

Hei Markus,

 

Visma.net-toiminnanohjausjärjestelmä on täysin Visman omistama ja näin ollen tuotteen kehitys on myös meidän käsissä. Kehitystä tehdään kansainvälisestä näkökulmasta, jossa huomioidaan useiden maiden tarpeita, mukaan lukien Suomen.

 

Visma.netillä on paljon tyytyväisiä käyttäjiä, joten on ikävä kuulla, mikäli teillä on huonoja kokemuksia tuotteesta. Meillä on useita eri toiminnanohjausjärjestelmiä ja mahdollisuuksia. Mikäli koette, että nykyinen järjestelmä ei täytä tarpeellisia ominaisuuksia, niin jatkaisimme keskustelua mielellämme kanssanne asian ratkaisemiseksi, vastuumyyjänne tulee olemaan teihin yhteydessä.

 

Yhteistyöterveisin,

Tero Oksala / +358 44 574 9886

Business Line Manager, SMB

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

...Asiaa on muuten käyty vastuumyyjän kanssa ja tavattu teidän Tanskalaisia tuotepäälliköitä 1v sitten - eli palaute on hyvin tiedossa, eikä jatkokeskusteluille ole tarvetta. Visma.netin käytettävyyden ongelmat ovat sen verran syvällä että näkyvää parannusta tulee vasta kun alusta vaihtuu. Eli sympatiat siitä, että nykyisessä arkkitehtuurissaan järjestelmän käytettävyyttä ei ole helppoa kehittää. Ymmärrän että se on iso projekti, jossa vaikutukset näkyvät vasta kertaheitolla.

 

Se ei kuitenkaan muuta sitä seikkaa, että 1.5 vuotta sitten tehdyn päivityksen seurauksena oma kansainvälistä maahantuontia ja tuote/palvelumyyntiä ja valmistusta tekevän yrityksemme prosessit ovat aiempaa pahemmassa solmussa, ja Visma.net on aiheuttanut tehokkuuden lisäämisen sijaan tehokkuuden menetyksiä. Ja koska ERP-projektit ovat työläitä, emme halua investoida taas uuteen projektiin. Joten olemme hyväksyneet aiempaa huonomman tehokkuuden ja a) odotamme että Visma.net paranee tai b) vaihdamme ERP:n taas 2021 aikana.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

OK, kiitos tiedosta - mistähän lie sain tämän päähäni? Muistan vielä tsekanneeni ko. softan käyttöliittymän joka näytti hyvin samanlaiselta - ehkä taustalla oli joku lisensointi jonka jälkeen teillä sitten on ollut oma alusta jota kehittää. Pahoittelut asiavirheestä, poistaisin tuon maininnan postauksestani jos löytäisin sen toiminnallisuuden tuosta keskustelupalstasta.

sarimaari
CONTRIBUTOR ***

tekijä sarimaari

Hei,

 

Yhdyn tähän kirjoitukseen, olen laittanut kehitysehdotuksia jo viime keväänä (aloitin ohjelman käytön 2019)

mitään ei tapahdu, moni asia tökkii. Tuesta olen useinmiten kyllä saanut hyviä neuvoja.

Minkään ohjelman kanssa ei ole ollut näin hankalaa, 20 vuotta olen näitä hommia tehnyt.

 

 

Vilma Ronkainen
CHAMPION *

Kiva juttu, että en ole ainut kokemukseni kanssa. Aloitin myös itse 2019 käytön. Moni asia sujuu paremmin kuin vanhan kanssa, mutta jotkin toistuvat asiat hidastavat sujuvaa toimintaa. Luulisi, että olisi ns. perusjutut siten, että ne ei tuottaisi hankaluuksia. 

 

Tuo kassa-alepäivä aiheuttaa jatkuvia ongelmia, kun se ei ole käytössä eikä sitä saa pois päältä. Kassa-alepäivä määrittää maksun päivän, mikä aiheuttaa sen, että lasku voi mennä esim. viikkoa aikaisemmin tai myöhemmin maksuun. Tätä ei sovellustuesta voitu ratkaista, sillä ei ollut vaihtoehtoa ottaa pois käytöstä.

 

Myöskin laskujen sisääntuonnissa usein virheitä. En muista, että mikään aiemmin käyttämäni ohjelma ollut näin hankala varsinkin ostolaskujen kanssa. Joudun joka laskun erikseen avaamaan ja katsomaan tarkasti, jottei näitä ohjelman aiheuttamia virheitä ole. Sujuvuus ja käytettävyys on äärimmäisen huonoa. 

SirkkaK
CONTRIBUTOR ***

tekijä SirkkaK

Meillä oli myös isoja ongelmia kassa-alen kanssa, mutta ne saatiin kuntoon. On tosi tarkkaa missä kohtaa täpät ovat. Esim jos täppä on kohdassa KÄYTÄ AINA KASSA-ALENNUSTA, ohjelma vähentää summasta aina kassa-alen, vaikka et maksaisi sitä ennakkoon vaan vasta eräpäivänä.

sarimaari
CONTRIBUTOR ***

Hei,

 

Juuri samoja ongelmia on sekä muutama muu kirjanpidon puolella ja raporttien kanssa, käytettävyyttä ei ole ajateltu.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Hei,

Olettehan huomanneet oikean laidan linkeissä olevan Visma.net ERP käyttäjäryhmän. Tuotekehitys kerää yhteystietoja asiakkaiden käyttäjistä, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään aikaa ohjelman käytettävyyden kehittämiseen. Kun jotain osa-aluetta lähdetään kehittämään, tuotekehitys on tarvittaessa yhteydessä käyttäjäryhmän henkilöihin.

 

Screenshot_1.png

JohannaR
CONTRIBUTOR ***

tekijä JohannaR

Hei

Hienoa, että Heikki Laakkonen laittoi viestiä ohjelma kehittämisryhmän perustamisesta. Tämä antaa viestiä, että näköpiirissä on parannuksia.

 

Meillä on ollut haasteita jo ihan rajapintojen rakentamisesta alkaen ja sitä on tehty rautaisten ammattikoodajien toimesta. Näin kirjanpitäjän näkövinkkelistä toivoisin myös omalle työpöydällemme helpotusta moneen pikkujuttuun. Isoja asioita on esimerkiksi tilinpäätöksen rakentaminen. Sen rakentelu kirjanpito-ohjelmassa on ollut itsestäänselvyys omassa työhistoriassani jo 15 vuotta. Niin Visma.net -ohjeman myötä minun pitääkin rakentaa tilinpäätös luku kerrallaan erilliselle excelille. 

 

Olen ilmoittanut olevani käytettävissä Heikin perustamassa ryhmässä, jos käytettävyyteen toivotaan apuja. Kyllä tässä omassa arjessani toivon, että ohjelmaan panostetaan. Valitsin Visman toimittajaksi, sillä nimestä minulle tuli vahvasti sellainen mielleyhtymä, että rahkeita riittää kehitystyöhön. Elän vielä siinä uskossa, että myös Vismalla on tahto kertoa meille, että käytettävyyttä ja toiminnallisuuksia lisätään, jotta kirjanpitäjän arki helpottuisi.

sarimaari
CONTRIBUTOR ***

tekijä sarimaari

Hei,

 

Samoilla linjoilla JohannaR kanssa.

Vilma Ronkainen
CHAMPION *

tekijä Vilma Ronkainen

Hei,

 

Minäkin työskentelen juuri kirjanpidon yms parissa. Visma.net on joissain määrin huomattava parannus edelliseen Heeros-Sonet-komboon, mutta pieniä paranneltavia asioita on. Arvostan sitä, että nykyaikana panostetaan automaatioon ja toistuvien tehtävien tekemistä mutkattomaksi. Sonetin aikaan ikään kuin käveltiin polkua pitkin, jos halusi johonkin toiseen paikkaan, piti tulla polkua takaisin. Visma.netissä pystyn taas hyppimään helposti polulta toiselle.

 

Myyntilaskutuksen puolella ainut asia tällä hetkellä tökkii, on se ettei laskuilla ole erillistä arvopäivää ja myöskin oikeiden tiliöintien automaattisesti saamisen kanssa häikkää (esim. täytyy poiketa normaalista myynti alv 24%). Myyntilaskujen arvopäivää on odotettu vuosi, ostolaskuille se ilmaantui hyvin nopeasti (mutta sekin ei ole reskontranhoitajan näkökulmasta parhaiten toimiva, mutta huomattavan hyvä parannus jo edelliseen).

 

Ostolaskujen käsittely on sitten taas kuin olisi kehityksessä hypätty 10 vuotta taaksepäin. En voi tallentaa valmiita tiliöintipohjia, joista saisin automaattisesti rivit usealle kustannuspaikalle ja/tai ostotilille. Myöskin toimittajakohtaisen hyväksyjän asettaminen on monimutkaisempi prosessi kuin mihin olen aiemmin tottunut. Laskuja saapuu välillä virheellisesti hyvityslaskuina, enkä tietenkään voi muuttaa laskun muotoa muuten kuin tekemällä itse uudelleen ja poistamalla. Myös hyvin usein on aivan vääriä summia sisäänluvussa. Puhumattakaan siitä kassa-alennuksesta...

 

Ehdottomasti parhaimpia ohjelmia ostolaskujen käsittelyssä on ollut MaestroNG/Expera. Niiden avulla ostolaskujen käsittely sujui hetkessä todella vaivatta. Maestro ei taipuisi näiden yrityksien hoitoon kuitenkaan, sillä kuitenkin yhden yrityksen toiminta on erittäin monimuotoista.

Hei Vilma, 

 

myyntilaskutuksen arvopäivä on tehty järjestelmään ja toivomme, että saamme sen julkaistua seuraavassa versiossa. Seuraavan version arvioitu julkaisupäivämäärä on 26.5.2020. Tulemme tiedottamaan tästä uudistuksesta versiosaatteen yhteydessä ja teemme ohjeistuksen käyttövinkin muodossa Communityyn. 

 

Oletko kokeillut ostolaskujen tallennettavia malleja tuohon tiliöintipohjaongelmaan? Malleihin pystyy tallentamaan rivikohtaisia tietoja, esim. kuvaus, tili, veroluokka, seurantakohde, määrä (jota voi hyödyntää esim. prosenttiosuuksien laskemisessa). Liittämällä kohteesta saat tuotua ostolaskulle rivitiedot tallennetun mallin perusteella. Ostolasku malli 1.png

 

 

 

 

 

Ostolasku malli 2.pngterveisin, 

Katja Salminen 

Visma.net ERP tuotepäällikkö

Vilma Ronkainen
CHAMPION *

Kävin testaamassa nyt tätä. Tallennusvaihe näyttää aivan rakettitieteeltä. Saahan tällä tehtyä samanlaisia tiliöintejä, mutta tismalleen samanlaisen kuin siitä tallennetusta. Tein testikappaleen ja ajoin sen sitten uuteen tositteeseen. Päivämääräksi laitoin 29. päivä, kun ajoin tositemallin niin se oli se 1. päivä (sama kuin mikä oli tallennetussa). Mikäli tarvitsen tismalleen tämän tyylisen sopii se siihen, mutta ei tämä tiliöintipohjasta mene millään tavoin. Esimerkiksi kuukausittain toistuviin maksuihin, esim. vastikkeisiin sopii päivämäärää muuttamalla, mutta loppusummaa tietämättömiin laskuihin ei. Ja mikäli muuttaisi noita oletusarvoja, kuten pvm. niin sitten voisi sopia, mutta on se aikamoinen homma jo itsessään suorittaa sama sitten kaikille kolmelle yritykselle.

 

tositemalli.PNG

 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.