peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
HatteIT
CONTRIBUTOR *

Käsin syötetty myynti meni kirjanpitoon väärin päin.

tekijä HatteIT

Eli väsyneenä kun ensimmäistä kertaa tätä hommaa tein niin...

Meni kirjanpidossa rivit väärinpäin, (myynti alv1 ja omapankkitili) eli tarkoitus oli käsin kirjata vanhoja myynti laskuja, niin nyt ALV.t tuli saamiseksi vaikka pitäisi olla maksupuolella ja kaikki myynnit meni kuluiksi 🙂

Miten korjata tuo virhe, kun ei anna muokata enään? Ja maanantaina pitäisi saada ALV raportti pihalle. ( näitä on nyt monta)

 

Merkkasin siis:

C- myynnit

rivi 1: 3000 myynti alv1 / debet 100e / ALV 24%

rivi 2: omapankkitili / kredit 100e

 

Olisi ilm pitänyt merkata:

C-myynnit

rivi 1: omapankkitili / debet 100

rivi 2: 3000 myynti alv1 / ALV 24%

 

Voiko koko virheellisen summan jotenkin kumota vasta kirjauksella ja tehdä kaikki myynnit uudelleen...?  Help 🙂

 

Toinen juttu, miten merkitään aiemmin maksetut (oma aloitteiset verot) ALV,t kirjanpitoon. Ettei mee nekin väärään riviin / osioon.

 

2 VASTAUSTA2
Accepted solution
MarkusJokela
VISMA

tekijä MarkusJokela

Moikka,

 

Sinun pitää luoda korjaava tostie väärin tehdylle kirjaukselle, eli etsi alkuperäinen tosite ja valitse Toiminnot - Luo korjaava tosite. Klikkaa aktiiviseksi tositteen rivit (Muuta -sarake), jolloin ohjelma lisää vastakirjaukset ikkunan alaosaan. Tässä vaiheessa tilanne on nollattu kirjanpidollisesti, joten lisää vielä ne rivit käsin jotta saat tositteen oikeaksi.

 

Tässä vielä kuvakaappaus omasta korjaavasta tositteesta:

korjaava_tosite.jpg

 

Eli alapuolella näkyy harmaana korjaavat kirjaukset ja niiden alapuolella on kolme riviä, jotka olen käsin lisännyt, jotta myynnit ja pankkitili menevät oikein päin.

 

ALV:n käsittely

 

Jos haluat käsin kirjata nämä aiemmin maksetut ALV:t tositteeksi, niin käytännössä sinun pitää tehdä ALV-jakson viimeiselle päivälle tosite, jossa teet vastakirjauksen ALV-velkaan ja ALV-saamiseen. Eli sinun pitää tietää kuinka paljon on kertynyt tämän jakson aikana ALV-velkaa ja ALV-saamista. Eli esimerkiksi jos Tammikuu - Maaliskuu (2017) sinulle on kirjattu ALV-velkaa 100,00 EUR ja ALV-saamista 60,00 EUR ja tällöin maksettavaa Arvonlisäveroa on 40,00 EUR. Tällöin kirjaus menisi kutakuinkin näin:

2939 - Alv-velka - 100,00 (Debet)

1763 - Arvonlisäverosaamiset - 60,00 (Kredit)

2948 - Muut verotilivelat - 40,00 (Kredit)

 

Eli tällöin maksettavaa alv:ta kertyy 40,00 EUR ja se siirtyy tuohon "Muut verotilivelat" tilille odottamaan maksua. Tämän jälkeen voit kirjata maksutositteen eli jos olet maksanut tämän 40,00 EUR alv:n esimerkiksi huhtikuun 15. päivä niin kirjaat maksutositteen tuohon päivälle seuraavasti:

2948 - Muut verotilivelat - 40,00 (Debet)

1910 - Pankkitili - 40,00 (Kredit)

 

Huom. Tämä oli vain esimerkki siitä miten ALV-velka ja ALV-saamiset käsitellään, eli tässä esimerkissä ei huomioitu sen puoleen muita mahdollisia ALV-tapahtumia mitä alv-kausi voi pitää sisällään. Toki jos kirjaukset on oikein tehty ohjelmaan, niin voit luoda ALV-raportin ohjelmallisesti jolloin se tekee nämä kirjaukset puolestasi ja käsin sinun ei tarvitse näitä erikseen tehdä. Eli luot ALV-raportin ajanjaksolle Tammikuu - Maaliskuu (2017) ja ohjelma muodostaa ALV:t tuonne "2948 - Muut verotilivelat" tilille. Ja se summa pitäisi täsmätä siihen summaan mitä olet maksanut aikoinaan verohallinnolle. Tämän jälkeen teet tuon maksutositteen vain ohjelmaan.

 

Toivottavasti tämä auttaa sinua eteenpäin.

 

Markus / ePasseli

HatteIT
CONTRIBUTOR *

tekijä HatteIT
Kiitos 👍