avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Arbeta med nummerserier

30-05-2019 14:17
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 503 Visningar

I Mamut One kan du ange nummerserier som används vid registrering och sortering av information. Om företaget redan har ett system för numrering av kunder och leverantörer kan ett motsvarande system fortsätta användas i programmet.

Obs! Vid övergången till nytt räkenskapsår går det inte att ställa tillbaka fakturanummerserien till 1. Det kan inte finnas två fakturor med samma fakturanummer. Därför kommer fakturanummerserien att fortsätta där den slutade föregående år. Se även artikeln om att fortsätta nummerserier vid nytt år.

 

Vid uppstart av ett företag (en ny företagsdatabas) kan du ändra nummerserierna. Både första och sista numret kan då ändras. Nummerseriens första nummer kan endast ändras innan serien har tagits i bruk. Detta gör du genom att gå till Visa - Inställningar - Företag fliken Företagsinställningar - Nummerserier. Genom att klicka på denna öppnas fönstret Nummerserier. I fönstret Nummerserier kan du t ex ändra första numret för kontakt, leverantör, faktura osv. Detta gör du genom att klicka i kolumnen Första nr och skriva in det nummer du önskar. Efter att en nummerserie har tagits i bruk kan endast senast använda nummer ändras. Det nya numret måste vara högre än det som finns registrerat. Fälten som är rödmarkerade kan inte ändras.

 

Nummerserierna för Faktura- och Kreditnota bör inte överlappa varandra. Som standard börjar fakturanumret på 1 och kreditnotanumret på 90 000. Om du gör ändringar bör det vara minst 20 000 mellan de två nummerserierna.
Speciell information om nummerserier för verifikat hittar du i Fortsätta med nummerserien på nytt räkenskapsår och Nummerserier för verifikat. Notera att nummerserien för verifikat börjar om på 1 vid övergången till nytt räkenskapsår. I Mamut One är det vanligast att varje verifikattyp har en egen nummerserie och varje nummerserie börjar på 1 varje nytt år. Detta gör systemet automatiskt och användaren behöver inte göra några inställningar vid byte av räkenskapsår. Om du dock önskar att fortsätta på de befintliga nummerserierna i det nya året, måste du vid årsskiftet gå in på Visa - Inställningar - Redovisning, välja fliken Redovisningsinställningar och klicka därefter på ikonen Verifikationstypsinställn. och nummerserier. Gå vidare till fliken Nummerserier. I fönstret som visas anger du de senaste numren från föregående år i kolumnen Första nummer och klickar på OK. Det går att ändra dessa nummer så länge du inte har börjat bokföra med verifikattypen i det nya året.


Nummerserierna för t ex Order, Faktura och Kunder löper vidare oberoende av räkenskapsår. Dessa nummerserier ställs inte tillbaka till 1. Önskar man ha olika nummerserier för exempelvis order och faktura för varje år kan man ställa in att serien börjar med årtalets nummer, t ex 20150101.

Medverkande
Aktuella ämnen