avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Mina områden

Logga in för att följa områden och för att få genvägar i denna meny
(updated by Dagmara Grymek VISMA ‎30-08-2019 09:47 )
Dagmara Grymek
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 719 Visningar

En differens mellan momsen i momsrapporten och momsen i huvudboken kan ha flera orsaker. Om momsen inte stämmer, börja med att skriva ut Skattedeklaration - Avstämning som du hittar under Arkiv - Skriv ut - Redovisning. Du kan också skriva ut rapporten Skattedeklaration - detaljerad. Den upplyser om vilka verifikat som som utgör underlag för de olika posterna i Skattedeklaration - momsrapport, som i sin tur utgör underlag för det som ska fyllas i på skattedeklarationen.

 

Bokföring har skett direkt på konto för utgående moms

Med bokföring direkt mot konto för moms avses att någon användare har bokfört direkt mot exempelvis konto 2611 i verfikatregistreringen. Om du bokför på det sättet registreras inte någon omsättning och det blir därmed en differens mellan utgående moms och momspliktig omsättning.

 

Bokföring på konto med momskod, där momsinställningarna kan ha blivit ändrade eller raderade från Verfikatsregistreringen

Detta medför en differens mellan momspliktig omsättning och utgående moms. Användaren bör bokföra utgående moms manuellt i Verifikatsregistrering med verifikationstypen Momsredovisning.

 

Ett momskonto har ett ingående saldo

Konton 2611-2632 ska inte ha något ingående saldo. Före avslutandet av räkenskapsåret ska alla momskonton ha tömts mot momsredovisningskontot. Saldo på dessa konton korrigeras i verifikatregistreringen mot momsredovisningskonto 2650 och med verifikattypen momsredovisning.

 

Ingående saldo med momskod eller ingående saldo på resultatkonto

Om ingående saldo blivit bokfört med momskod på något konto, kommer det bli fel i momsrapporten. Detta korrigeras i Verifikatsregistreringen. Inget resultatkonto (Kontonummer 3000-9999) ska ha ingående saldo på räkenskapsårets början. Om ingående saldo ska läggas in mitt under året görs detta i perioden innan perioden då bokföringen startar och ingående balans förs över vid periodavslutning.

 

Bokföring av utgående moms mot konto utanför 3000-serien

Om det bokförs verifikat med momskod gällande utgående moms utanför 3000-serien kommer utgående moms med i momsrapporten, men inte i momspliktig omsättning. Därmed blir det en differens mellan utgående moms och momspliktig omsättning. Ett exempel på ett konto där detta kan vara aktuellt är kundförluster.

 

Du kan läsa mer om momskoder och momshanteringskoder i denna artikel

 

Obs! Mamut Supporten bistår inte användare med själva avstämningen av momsrapporten. Om momsrapporten inte stämmer med huvudboken får användaren själv gå igenom huvudboken och hitta felet.

Avstämning är ett redovisningstekniskt arbete som utförs av alla redovisningskonsulter och det ingår inte i serviceavtalet.

Medverkande