avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Årsavslutning i Visma.net Financials

24-06-2019 14:04 (Uppdaterad 24-06-2019)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 637 Visningar

Denna artikeln går genom nyttig information om årsavslutning i Visma.net Financials.

 

Avsluta perioder

När du är klar med alla transaktioner i ett år bör du stänga alla perioder i detta året. Detta förhindrar att det kan skapas fler transaktioner i året. Det mest idealiska är att stänga en period så fort man är klar med den.

 

OBS! Om du har avslutat en period men behöver göra någon extra postering är det möjligt att göra detta genom Redovisning (GL102000).

 1.png


Här markerar du för
Tillåt bokföring till stängda perioder.

OBS! Det är viktigt att du tar bort markeringen igen när du är klar med bokföringen, detta förhindrar att något bokförs på redan stängda år.

 

Det är möjligt att avsluta perioder för varje modul enskilt. Det kan vara nyttigt om man vill stänga för fakturering, men hålla huvudboken öppen. Följande moduler har ett eget fönster för att stänga perioder:

 

- Huvudbok

- Leverantörsreskontro

- Kundreskontro

- Lager

- Bank/Likvidhantering

- Anläggningsregister

 

Om det inte är relevant kan du stänga perioder i alla moduler genom Stäng perioder(GL50300S).

 

Tips: Före du avslutar perioderna rekommenderas det att gå igenom checklistan under (du kan hoppa över detta om det inte är relevant för dig.)

 2.png


För att avsluta perioderna markerar du relevanta perioder och klickar på
Avsluta perioder. Klicka Ja i rutan som kommer upp.

 3.png


Om du får ett meddelande om att det finns dokument som inte är frisläppta kan du klicka på
Ej frisläppta dokument. Här får du en översikt över de verifikat som måste stängas eller raderas före du kan stänga perioden.

 

“Hjälpkonton” i systemet

Genom hela året vill du hela tiden ha kontroll på om du har ett överskott eller underskott i företaget. Detta visas alltid som ett tal på balans- och resultatrapporter, även om inte har gjort några posteringar där. Som standard är detta kontot 2089. Detta är alltså ett “hjälpkonto” i systemet. I Redovisning(GL102000) ser du vilket konto som är valt för detta i fältet Konto för resultat hittils i år. Här väljer du också kontot som används för outdelade vinster i fältet Konto för outdelade vinster. Detta är också ett “hjälpkonto” som används för att visa odisponerat resultat från året före. Som standard är detta konto 2091.

 

OBS: om du inte bokför årets resultat (t.ex mellan 8960 och 2050), visar systemet automatiskt balansen på 2089 ett år och 2091 på nästa år. Om du t.ext har en saldo på 200 000 på 2089 i 2016 kommer detta att visas som 200 000 på 2091 i 2017. Om du bokför årets resultat normalt kommer 2091 visa 0. Detta är vad vi rekommenderar

4.png