Mina produkter

Logga in för att följa produkter och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Sortera efter:
av Tommi Roivas VISMA
I denna artikeln visas det hur ni kan importera olika valutakurser till Visma.net Financials automatiskt.   Det är möjligt i Visma.net Financials att få automatiskt uppdatering av valutakurser. Importen av valutakurser sker automatiskt på morgonen.Valutakurserna kommer via Autopay från Danske Bank i Finland.   Gå in på ‘Valutahantering’ (ScreenId=CM101000). Kryssa i inställningen Automatisk import av valutakurser. Ange också vilken valutakurstyp som skall uppdateras. SPOT är valutakurstypen som oftast används. OBS! Om man använder flera valutakurstyper måste de övriga importeras manuellt. Import av valutakurser är endast möjlig när basvalutan är SEK      
Visa fullständig artikel
av Tommi Roivas VISMA
I denna artikeln visas hur man ändrar språk i Visma.net Financials.   Ni kan ändra språk i 'Mina Visma.net-uppgifter' - ni kommer dit genom att trycka på ert namn i högra hörnet.       Tryck på pennan så ni kan editera era uppgifter.   Välj rätt språk och spara.
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Tommi Roivas VISMA ‎11-04-2019 13:12
Denna artikeln visar hur man reverserar en leverantörsfaktura och hur man skapar en kreditfaktura och matchar den mot leverantörsfakturan.    Gå till ‘Leverantörsfaktura’ (ScreenId=AP301000). Välj rätt faktura Välj ‘Åtgärder - Reversera' En Kreditfaktura har skapats. Skriv en beskrivning i fältet beskrivning Tryck på ‘Frisläpp’   Matcha kreditfaktura mot faktura   Gå in på ‘Leverantörsbetalningar’ (ScreenId=AP302000) och välj Typ - Kreditfaktura Välj rätt löpnummer Från betalningsrader med ‘+’ Välj faktura som ni vill matcha kreditfakturan med. Frisläpp  
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Tommi Roivas VISMA ‎08-04-2019 10:58
Denna artikeln förklarar hur ni hanterar en återbetalning från en leverantör och hur ni kopplar den mot en kreditfaktura.   Ni kan hantera återbetalningen genom ‘Leverantörsbetalningar’ (ScreenId=AP302000) eller Behandla Kundinbetalningar (ScreenId=AR305000) om ni kör med Autopay. Man hanterar en återbetalning genom ‘Leverantörsbetalningar’ (ScreenId=AP302000), här skall ni välja typ 'Återbetalning leverantör'. Lägg till datumet, perioden och leverantören. Gå ner på betalningsmetod. Här kan ni inte använda en betalningsmetod som man använder med Autopay betalningar. Oftast används som betalningsmetod 4 eller 5. Lägg också till en referens på betalningen. På betalningsrader väljer ni ‘Kreditnota’ och väljer kreditnotan som gäller. Till sist lägger ni Betalt belopp och trycker på ‘Frisläpp’, då kopplas betalningen och kreditnotan mot varandra och betalningen är frisläppt i systemet.   Hantera inkommande betalningar Ni kan importera återbetalningar genom ‘Behandla Kundinbetalningar’ (ScreenId=AR305000) Välj ‘Skapa post’ och ticka in ‘Skapa’ Välj ‘Leverantörsreskontra’ som Modul och rätt leverantör Hämta poster och välj kreditfakturan Spara Behandla för att bokföra återbetalningen OBS ni får felmeddelande att fakturanr ‘X’ kan inte hittas. Det behöver man inte bry sig om.          
Visa fullständig artikel
av Tommi Roivas VISMA
I denna artikeln går vi igenom hur ni skickar e-post i Visma.net Financials. Välj t.ex en faktura eller order som ni vill skicka via e-post. Ni skickar den via Åtgärder - > Skicka med e-post Då kommer den upp i ‘Väntande e-post’ (ScreenId=SM507000), där väljer ni vilka e-post ni vill skicka genom ‘BEHANDLA’ eller ‘BEHANDLA ALLA’. Ni kan göra det också via ‘skicka och ta emot e-post’ (ScreenId=SM507010). Alla e-post i Visma.net Financials hittar ni under ‘Alla e-postmeddelanden’ (ScreenId=CO409070). Genom olika flikar kan ni se utgående, inkommande, misslyckade och arkiverade e-post.          
Visa fullständig artikel
av Tommi Roivas VISMA
I denna artikel visas det hur ni bestämmer vilken e-post som används när ni skickar mail från Visma.net Financials.   Gå in på ‘Systemkonton, e-post’ (ScreenId=SM204002) Lägg e-postkontot som ni vill använda in på ‘Svarsadress’. Ni kan skapa flera genom att trycka på ‘plus’.                           På e-postinställningar (ScreenID=SM204001) kan ni välja vilket konto används som standard.      
Visa fullständig artikel
av Joakim Arvidsson VISMA
I den här artikeln går vi igenom hur du konverterar ett inköp till en ny anläggning.
Visa fullständig artikel
av Joakim Arvidsson VISMA
Denna artikeln beskriver hur du kör avskrivningar i systemet.
Visa fullständig artikel
av Tommi Roivas VISMA
I Visma.net Financials har ni möjlighet att skapa fakturor, spara och ta bort dem. Ingenting bokförs innan man trycker på ‘Uppdatera’. När ni skapar en faktura får den sitt eget fakturanummer. Om ni tar bort en faktura som har blivit uppdaterad, alltså har sitt eget fakturanummer, är det viktigt att ni ändrar nummerserien manuellt, då det inte händer automatiskt.   Hur vet man att man har hål i nummerserien? Ni kan hitta hål i fakturanummerserien genom att sortera fakturorna enligt fakturanummer.   Steg 1: Gå in på ‘Kundfakturor’ (ScreenId=AR3010PL). Tryck på fakturanummer så att de sorteras.     Steg 2: Hitta vilket fakturanummer som saknas från listan. Gå in på ‘Nummerserier’ (CS201010). Välj ‘ARINVOICE’ (utgående faktura) eller ‘APBILL’ (inkommande faktura)     I kolumnen “Senaste numret” lägger man in numret som man vill ändra. T.ex. i bilden är den senaste fakturan 100028. Vi säger att 100027 saknas, då lägger man in 100026 som senaste nummer. Programmet låter inte er att ha samma nummer på två olika fakturor så den hoppar alltid till det nästa lediga numret.  
Visa fullständig artikel
av Tommi Roivas VISMA
I vissa fall är det önskvärt att man kan reversera en matchning. En sådan situation kan vara t.ex. att en betalning har blivit matchad med fel faktura.   Processen att reversera matchningar är nästan lika för både kund- och leverantörsverifikat. Skillnaden är att leverantörsverifikat måste alltid ha en motpost när man sparar. Det går alltså inte lämna verifikatet ‘Öppet’ som det går med kundverifikater.   På bildet nedan från kundbetalningar kan ni se att ‘reversera motpost’ finns under fliken ‘Historik’. Kom ihåg att spara och frisläppa efter ni har gjort reverseringen.   Matchningen blir reverserad och den reverserade linjen visas i historiken. Status på betalningen blir ‘Öppen’ igen.   Efter reverseringen ändras fakturans status till 'Öppen' och den är redo för att matchas mot en annan betalning.      
Visa fullständig artikel
av Joakim Arvidsson VISMA
I Financials ligger det standard resultat- och balansrapporter. Upprättar du nya huvudbokskonton kan det vara så att dessa inte kommer med på rapporterna.  
Visa fullständig artikel
av Joakim Arvidsson VISMA
I den här artikeln beskriver vi hur du upprättar ett nytt räkneskapsår och perioder i systemet.
Visa fullständig artikel
av Tommi Roivas VISMA
  Skanningstjänst är ett nyttigt verktyg, men det finns några begränsningar som man bör vara medveten om. En av begränsningarna är att tjänsten inte stöder rad skanning. Skanningen tolkar alltså inte fakturarader eller öresavrundning, endast totalbeloppet på fakturan blir tolkad. Totalbeloppet visas som en fakturarad nere på fakturan i Financials. Om totalpriset på fakturarader/-na skiljer sig från totala beloppet men kompenseras via öresavrundning, kommer kostnaden därför att visas med fel summa. OBS totalbeloppet laddas in med samma summa.   På exemplet under blev kostnaden läst in som (3312,30). Om du ändrar kostnaden till rätt belopp (3312,34), kommer det utestående beloppet (beräknat av Financials) att vara annorlunda än bruttobeloppet.       Gör man detta måste man också lägga in avrundningen som står på fakturan. OBS Avrundningen som reducerar beloppet, läggs in som ett positivt värde.         Vi rekommenderar att alla leverantörer skickar elektroniska fakturorna direkt. På så sätt läses raderna och öresavrundningen korrekt.   Från version 8.11 finns det också möjlighet att beräkna netto utifrån momsbeloppet. Ni kan läsa mer om detta här: Skannade fakturor: Beräkna netto utifrån momsbeloppet (Ver 8.11)
Visa fullständig artikel
av Joakim Arvidsson VISMA
En del kunder upplever att det inte är möjligt att registrera verifikationer med moms i verifikationsregistreringen. Denna artikeln går igenom hur du aktiverar detta.
Visa fullständig artikel
av Joakim Arvidsson VISMA
I denna artikeln går vi igenom generella inställningar som tillhör Anläggningsregistret.
Visa fullständig artikel
av Pär Svärd VISMA
Hej!   Jag fick idag en fråga från en av våra kunder om det finns möjligheter att kopiera med sig noteringar från offertstatus till orderstatus och svaret där är JA.  Möjligheter för att styra detta ligger på respektive ordertyp så här finns även flexibilitet för att välja vilka ordertyper som skall ärva noteringar från varandra.          
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Joakim Arvidsson VISMA ‎27-02-2019 09:31
Datorn är påslagen. Kaffet i kaffekoppen på skrivbordet är rykande färskt. Du är redo att starta dagen med Visma.net ERP. Då händer det som inte får hända. När du loggar in är allt bara vitt. Jag vet inte hur du känner dig, men jag vill helst bara ta en röd markeringspenna och rita en ledsen, röd smiley över hela skärmen. Typ såhär:     Det finns dock lite hopp. Till skillnad när vi människor blir distraherade och “blanka” i hjärnan, så meddelar våra datorprogram ofta vad felet är.   Så om du loggar in och möts av en vit skärm - kolla i din webbläsares fönster. Hittar du ett “Error” i url-strängen, ja, då är det bara stänga ned fönsterfliken och öppna programmet igen. (Du behöver alltså inte ens logga ut och logga in igen. Vilket för övrigt är ett användbart lifehack. Hur många problem löses inte av att bara logga ut och logga in igen?).   *Bildtext: Såhär ser det alltså ut i ditt Visma.net bara fått hjärnsläpp och det blir blankt. Det finns även ett annat tillfälle då det känns som om programmet har checkat ut och arbetar mot en. Det är när du får upp detta på skärmen:             Här får en väldigt mycket oklar information och en hel del följdfrågor. Varför finns inga artiklar? Och varför, varför har jag inte bara ett alternativ, utan två sätt att exportera detta?     Jag kan tyvärr inte förklara varför du kan exportera en tom skärm till word.   MEN   Jag vet varför du helt plötsligt ser “Screen Title” och noll användbar information att ta dig vidare beror på. Du saknar behörighetsåtkomst till fönstret du nu försökt komma åt. Det finns lite olika orsaker till det. Två rätt vanliga fall:   1. Du är helt enkelt inte behörig till informationen som visas i detta fönster. Hur skönt är inte det? Du slipper bekymra dig om tjafset som står där. Detta är till för att underlätta för dig (hur irriterande det än kan kännas), du slipper ytterligare en onödig skärmbild i ditt liv… och antagligen det extrajobb som krävs av den som är behörig.   2. Någon har varit inne och skruvat lite på behörigheterna. Kanske har det skapats något sen sist du var inloggad. Kanske är du ny och inte fått tillgång till din rätta rollbehörighet än.   För fall nummer 2 så är lösningen att be någon på företaget som har rättigheter/tillgång till användare/roller. Ett tips här är att fråga den som verkar kunna lite mer än alla andra om Visma.net på företaget- det brukar vara de som fått lite mer behörigheter. För den personen är lösningen följande:   Gå in under Meny - Användare/Roller - Användarroller   Tryck på rutan rollnamn för att få upp en lista på alla roller som finns i systemet. Välj den roll som din utestängda användare ska ha. Tryck på plusknappen och sök upp användaren under kolumnen användarnamn. Spara                                                           Sen är det bara för den utestängda medarbetaren att logga ut, helt, från Visma.net och sedan in igen.   Så nästa gång en tom skärm dyker upp hoppas jag du känner att det ändå är helt ok. Lite irriterande, men nu vet du hur du ska tackla problemet.  
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Joakim Arvidsson VISMA ‎26-02-2019 12:25
Du känner väl till att det finns ett API för Visma.net ERP som möjliggör integration med andra lösningar? Detta utvecklas kontinuerligt.   Kontakta gärna i första hand din partner för att undersöka integrationsmöjligheterna närmare. Kanske finns det redan en färdig integration eller kanske har du kontakt med någon som kan bygga integrationen.     Befintliga integrationslösningar Visma.net API endpoints
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Joakim Arvidsson VISMA ‎26-02-2019 12:22
För att kunna betala momsfakturan till skatteverket via fil/Autopay måste ett OCR-nummer vara angivet på momsfakturan.
Visa fullständig artikel
senast uppdaterad av Joakim Arvidsson VISMA ‎25-02-2019 21:01
Ibland kan det vara svårt att veta varför en inkommande faktura går till leverantör A istället för leverantör B.
Visa fullständig artikel
Länkar (inloggning krävs)
Elefanten i rummet
Inloggade användare (286)