avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Generelt om varianthåndtering

06-04-2009 09:00 (Sist oppdatert 26-11-2018)
 • 0 Svar
 • 1 Liker
 • 843 Visninger

I Mamut kan du opprette et produkt som kan ha ulike varianter. Du kan enkelt sette opp hva som skal variere, f.eks. hvis du selger et produkt i ulike størrelser eller farger. Det kan også være at prisen er ulik, eller at produktet ligger lagret på en annen lokasjon.

Fordelene er mange ved å organisere produkter på denne måten. Det vil bla. gjøre produktlisten mer oversiktlig da kun hovedproduktet vil vises. Opprettelse av varianter vil også være mye raskere i forhold til å opprette hver enkelt variant som et eget produkt.

Hvilke innstillinger må settes for å ta i bruk variant?

 1. Bruk av variant aktiviseres fra firmainnstillingene til produkt (Vis - Innstillinger - Firma - Innstillinger per modul - Produkt), og fanekortet Tilpasning av funksjonalitet. Merk av for valget Bedriften har produkter som selges som varianter.
 2. Under firmainnstillinger for produkt er det også et fanekort som heter Standardverdier. Klikk på knappen Standardinnstillinger for produkter med varianter. I dette bildet kan du legge inn hva som standard skal variere for dine produkter. Disse valgene kan overstyres på hvert enkelt produkt.
 3. Hvis du ikke får opp fanekortet for Variant i produktkortet, må du sjekke brukerinnstillingene og at det er merket av for å vise fanekortet Variant.

 

Hva kan variere?

Verdiene på hovedproduktet vil være det som gjelder også for variantene, hvis du ikke setter at det skal variere under Variantinnstillinger. Under fanekortet for Variant er det en knapp som heter Variantinnstillinger.

 

Litt om de viktigste innstillingene i forhold til hva som kan variere:

 • Pris skal variere: Hvis du setter at prisen skal variere, vil du ikke lenger ha mulighet til å legge inn pris på hovedproduktet. Pris må legges inn på hver enkelt variant.
 • Lagerbeholdning skal variere: Hvis du setter at lagerbeholdningen skal variere, vil det ikke lenger være mulig å legge inn beholdning på hovedproduktet. Beholdning må legges inn på hver enkelt variant. (Viktig! Du vil ikke få merket av at produktet har variant hvis det ligger verdier på lageret).
 • Variantegenskap 1 og Variantegenskap 2: Dette er valgfrie egenskaper som vil ta effekt i nettbutikk. Valgene vil også få effekt for oppbyggingen av variantens produktnavn hvis du velger det. Verdiene for disse valgene settes i standardregisteret. Det er disse valgene som må brukes hvis det feks. skal variere mellom ulike størrelser eller farger.
 • Valget Tillat duplikate egenskaper styrer om det skal være mulig å opprette en variant med feks. samme størrelse og farge.

 

Hvordan blir variantens navn oppbygd?

Under Variantinnstillinger velger du hvordan du ønsker at variantnavnet skal bygges opp. De fleste valgene tar utgangspunkt i variantegenskapene og setter dette samme som en del av navnet. Det er også mulig å velge Fritekst, hvis du ønsker å legge inn navn selv.


Hvordan opprette varianter?

I produktkortet under fanekortet Variant er det avmerkingsboks for valget Produktet har varianter. Når du merker av for dette valget, vil produktet du står på bli hovedproduktet for variantene. Under samme fanekort er det valg for Variantinnstillinger, det er viktig at du tar stilling til disse valgene.

Ved å klikke på Ny under fanekortet Variant vil du opprette en variant av hovedproduktet. Du får nå opp variantkortet hvor du registrerer informasjon om varianten. Noen felter kan være grå-markert slik at det ikke er mulig å legge inn noe. Grunnen til dette er at du har valgt at disse verdiene ikke skal variere.

Hvis du har valgt at variantens navn skal baseres på variantegenskapene (f. eks. farge og størrelse), vil variantnavnet automatisk bli opprettet etter at du har valgt variantegenskaper og lukket variantkortet.

Det er også mulig å benytte variantmatrisen til opprettelse av varianter. Dette er en rask måte å opprette på når du har mange ulike kombinasjoner av variantegenskaper (f.eks. farger og størrelser). Du åpner variantmatrisen ved å klikke på knappen Variantmatrise under fanekortet for variant. I Variantmatrisen oppretter du nye varianter ved å sette fokus i matrisen og klikke på knappen Opprett varianttilknytning.

Viktig! Du vil ikke få brukt variantmatrisen til å opprette varianter hvis du under variantinnstillingene har merket av for Tillate duplikate egenskaper.


For å gjøre varianter tilgjengelig i nettbutikk, må du gjøre følgende valg:

 • Du må ha lisens for å bruke variant i nettbutikk.
 • Hovedproduktet må være satt opp med at det skal være tilgjengelig på nettsted og aktivt nettsted må være valgt.
 • Varianten må være avmerket med "Skal kunne selges på ett eller flere nettsteder"


Hvordan bruke variant i salgsordre og innkjøp?

Når du skal legge inn varianter i salgsordre og innkjøp, er det lagt opp til at dette kan gjøres på flere måter. Standard er at kun hovedproduktet vises i produktlisten, når du velger det vil du få opp en ny liste med oversikt over variantene som er knyttet til. I produktlisten er det en knapp for Innstillinger. Her vil det være valg for:

 • Vis varianter i produktlisten: Ved å velge dette valget vil alle varianter være synlige i produktlisten på lik linje med andre produkter.
 • Vise variantmatrise for hovedprodukter uten duplikate egenskaper: Ved å velge dette valget vil kun hovedproduktet være synlig i produktlista. Når du velger det, vil du få opp variantmatrisen og du kan enkelt se hvilke varianter du kan velge mellom. For å bruke variantmatrisen må variantene være bygd opp med variantegenskaper (f. eks. farger og størrelser).

 

Bidragsytere
Aktuelt brukertips