Mine områder
Hjelp

Likviditetsstyring

11-06-2009 09:00 (Sist oppdatert 26-11-2018)
  • 0 Svar
  • 0 liker
  • 1139 Visninger

Likviditet betegner bedriftens betalingsevne. En god likviditetsstyring hjelper deg å sikre at du har penger å betale med.

For å få god oversikt over likviditeten kan du lage et likviditetsbudsjett. Du kan også beregne fremtidig kontantstrøm. 

 

Likviditetsbudsjett:

Målet med et likviditetsbudsjett er at du skal kunne se hvor mye penger du trenger på bok hver måned. Likviditetsbudsjettet hjelper deg å se når penger skal ut og når penger ventes inn.

I Mamut dannes likviditetsbudsjettet på grunnlag av innstillinger satt på likviditetsbudsjettet og innstillingene som er satt i forhold til likviditet på de øvrige underbudsjettene (salgsbudsjett, innkjøpsbudsjett, lønnsbudsjett, driftskostnadsbudsjett og investeringsbudsjett).

Tallene som kommer opp i likviditetsbudsjettet er altså basert på innstillingene du har satt på likviditetsbudsjettet og de øvrige underbudsjettene. Du må derfor først opprette et resultatbudsjett. (Et resultatbudsjett inneholder salgsbudsjett, innkjøpsbudsjett, lønnsbudsjett, driftskostnadsbudsjett, investeringsbudsjett og likviditetsbudsjett.)

Klikk her for å se hvordan du oppretter et nytt resultatbudsjett.


Likviditetseffekt:

Etter å ha opprettet et resultatbudsjett, må du redigere likviditetseffekten og hvilke kontoer som skal inkluderes i hvert underbudsjett.

  • Klikk på knappen med tre prikker til høyre for budsjettet du ønsker å redigere, f.eks. salgsbudsjettet. I salgsbudsjettet er det viktig å definere en gjennomsnittlig betalingstid. Dine kunder betaler kanskje ikke alltid på forfall, og her kan du sette et gjennomsnittlig antall dager for faktisk betalingstid. Som standard benyttes standard betalingsbetingelse. Dagene regnes ut fra fakturadato.
  • Dersom en andel av dine salg er kontant, setter du inn en prosentandel i feltet Kontantandel i %. Likviditetsbudsjettet vil ta hensyn til dette, da kontantsalg gir umiddelbar likviditetseffekt.
  • Salgsbudsjettet har også innstillinger for inngående saldo, som i dette tilfellet vil gjelde for kundereskontro og betalingskonto. Denne vil som standard være systemkontoen for bank.

Hovedbokskonto:

I fanekortet Hovedbokskonto kan du fordele de ulike typene inntekter og utgifter på en eller flere "kontoer" i budsjettet.

  • Som standard er det valgt at alle salgsinntektene skal vises på én konto. Da velges kontoen, og man benytter faktor "1", slik at alle salgskontoer slås sammen i budsjettoversikten til en sum.
  • Du kan også fordele de på ulike kontoer. Da benytter du ulike fordelingsfaktorer, på samme måte som for fordelingsnøklene. Benytter du faktor "1" på to kontoer, vil totalsummen fordeles med halvparten på hver av disse.

I fanekortet Hovedbok kan du klikke på Utvalg for å se hvilke kontoer som er med i budsjettet du redigerer.

Etter å ha redigert likviditetseffekten og hovedbokskonto på budsjettene, kan du klikke OK for å åpne selve resultatbudsjettet. Du vil da se likviditetsbudsjettet på en egen linje. Dobbeltklikk på denne linjen, eller klikk Rediger for å se mer detaljer om likviditetsbudsjettet.


Fremtidig kontantstrøm:

Ved hjelp av funksjonaliteten for fremtidig kontantstrøm kan du få innsikt i fremtidig likviditet basert på allerede registrert informasjon. Kontantstrømmen beregnes ved å summere saldoer på kontoer for bank, post og kasse i kontoplanen, samtidig som forventede kundeinnbetalinger, andre innbetalinger, leverandørutbetalinger og andre utbetalinger regnes med.

 Klikk her for mer informasjon om fremtidig kontantstrøm i Mamut.

 

Bidragsytere