avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Niklas Svensson
CONTRIBUTOR ***

Automatisk korrigering av inpris på SO när inköpsorderns inpris ändras

av Niklas Svensson

Hej,

 

Undrar om någon annan är i samma sits eller har någon bättre lösning på att säkerställa rätt kostnader på en försäljningsorder. 

 

I dagsläget har vi försäljningsordrar med artiklar som levereras från vårt egna lager, inköpt till order samt direktleveranser på samma försäljningsorder. På de artiklar som levereras från eget lager får vi rätt inpris (alltså beräknad kostnad för artikeln). Däremot blir det krångligare på inköpt till order samt direktleveranser. För att säkerställa rätt inpris på inköp till order och direktleveranser måste vi i dagsläget gå in på försäljningsordern och korrigera inpriset efter att vi fått ordererkännandet från leverantören där vårt pris framgår. Det är väldigt tidskrävande och onödig risk för fel. 

 

Vi har testat inställningen "Använd ersättningskostnad för marginal/vinst", problemet med den inställningen är att även de artiklar som levereras från vårt eget laget får en annan kostnadsberäkning (alltså senaste leverantörspris istället för genomsnittskostnaden) vilket blir lite fel. Det blir dessutom fel på så sätt att vi ofta direktlevererar samma artikel för väldigt olika kostnader, har vi då gjort senaste inköp till väldigt hög kostnad kommer nästa försäljningsorder få en väldigt hög kostnadsberäkning tills vi fått ordererkännandet från leverantör och kan ändra priset på försäljningsordern. 

 

Nu till vad som hade varit smidigt som någon annan kanske hittat lösning på eller har något tips? När vi skapat ett inköp utifrån en försäljningsorder (inköpt till order eller direktleverans) och ändrar inpriset på inköpsorder skulle systemet automatiskt ändra inpriset på den kopplade försäljningsordern. Då hade vi säkerställt rätt kostnadsuppföljning på försäljningsordern utan att behöva lägga massa tid på att uppdatera raderna på försäljningsordern. 

 

Vore kul att höra andras ideer eller erfarenheter kring ämnet!

 

Mvh Niklas

0 SVAR 0