Mijn Communities
Help
Jan Veldhuizen
CONTRIBUTOR ***

Batch bestand naar ING sturen

door Jan Veldhuizen

Goedemiddag,

 

Als ik facturen heb ingeboekt stuur ik vervolgens een export naar de ING bank. Als ik dan via MijnING het bestand inlees zie ik van de 20 facturen er 15 individueel staan (losse betalingen) en 5 verdeeld over twee batchbestanden. Als ik in het XML bestand kijk wat naar de bank verstuurd wordt maakt eAccounting deze batches zelf aan. Het vervelende is dat deze batchbestanden bij ING niet zichtbaar zijn in de app en ook worden afgeschreven met het Batchnummer en geen specificaties van de facturen die daar in staan. Dat is niet wenselijk. Hoe voorkom ik dat eAccounting batches aanmaakt van sommige betalingen. Ps. dit gebeurd dus random, soms twee dezelfde crediteuren in één batch en soms verschillende crediteuren maar met dezelfde betaaldatum in één batch. 

2 ANTWOORDEN 2
Dudu Kilic
VISMA

door Dudu Kilic

Beste Sander (@Sander Kreuze) en Jan (@Jan Veldhuizen) ,

 

Hartelijk bedankt voor jullie bericht op het forum. 

 

@Sander Kreuze Ik heb je wensen genoteerd en neergelegd bij onze ontwikkelingsafdeling. Wanneer en of het aankomt kan ik nu nog niets zeggen. Onze ontwikkelingsafdeling kijkt naar de aantallen van de wens in Nederland gewenst. 


Met vriendelijke groet,


Dudu Kilic/Supportspecialist eAccounting
Geef aub een "kudo" als je denkt dat het antwoord nuttig was en klik op "als
oplossing accepteren"
als je vraag hiermee beantwoord is. Dit helpt anderen in de Community!
Sander Kreuze
CHAMPION ***

door Sander Kreuze (Bijgewerkt ‎20-02-2023 19:50 door Sander Kreuze )

 Hoi Jan,

 

Voor zover ik weet verwerkt ING dit altijd in batch-vorm uit. Dus facturen met dezelfde betaaldatum worden gecomprimeerd weergegeven op het afschrift.

 

Als je het XML-bestand van Visma opent zie je op ongeveer de 10e regel staan:  <BtchBookg>false</BtchBookg> dat betekent dat Visma geen batchbestand voorstelt aan de betreffende bank.

 

Helaas doet ING niets met deze instelling, zij voeren een batch uit als er facturen op dezelfde dag betaald worden. Dus facturen die een vervaldatum/betaaldatum op dezelfde dag hebben worden ook op die datum betaald/uitgevoerd door ING. Erg jammer want ik loop daar ook iedere keer tegenaan.

 

Wat je kan doen: 

  1. Je kan bijvoorbeeld wekelijks een betaalbestand aanmaken in Visma en alle facturen dezelfde betaaldatum meegeven. Bij het afstemmen van de batchbetaling in de bank hoef je dan maar 1 keer alle facturen er bij te zoeken.
    • Via Instellingen - Import en export - Maak betalingsbestand voor inkoopfacturen klik je op het bestandnr om de inhoud te in te zien.  Daarna kun je de batchbetaling in de bank afstemmen met de openstaande facturen.
  2. Je kan iedere factuur een andere betaaldatum geven zodat je bij het afstemmen het makkelijker hebt. Als je veel facturen hebt is dit niet wenselijk, kun je beter voor optie 1 kiezen.

 

Wens richting Visma, batchverwerking mogelijk maken:

  1. Het mogelijk maken van een batchverwerkingsboeking. Nadat de inkoopfacturen geselecteerd zijn en een betaalbestand is aangemaakt een batchboeking uit te voeren zodat alle facturen zijn afgeboekt naar Betalingen onderweg, in de batchboeking dient  de betaaldatum gelijk te zijn aan de mutatiedatum.
  2. De bankmutaties die op een batchbetaling betrekking hebben boek je vervolgens ook op balansrekening "Betalingen onderweg" zodat deze rekening weer op 0 uikomt.