Mijn Communities
Help

Werkkostenregeling (WKR) in Visma.net Payroll

15-07-2024 13:17
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 345 Weergaven

In dit artikel staat beschreven hoe de WKR ingericht is in Visma.net Payroll en hoe dit in Visma.net Payroll toegepast kan worden. 

 

Raadpleeg de informatie van de Belastingdienst voor inhoudelijke informatie en advies over de Werkkostenregeling (WKR). 

 

Beschikbare standaard rapportages
Er zijn in Visma.net Payroll standaard twee rapportages ingericht voor de WKR: "Vrije ruimte WKR" en "Bijdrage componenten WKR". Beide rapportages worden in dit artikel toegelicht. 

 

Rapportage "Vrije ruimte WKR"

In deze rapportage wordt per loonheffingennummer en per periode de cumulatieve waardes m.b.t. de WKR getoond. Wordt in de filter gekozen voor periodes 1 t/m 2 dan wordt in de regel van periode 2 het totaal getoond van 2 periodes. Door het bedrag van periode 2 te verminderen met het bedrag van periode 1 zal het totaal van alleen periode 2 verkregen worden. 

Marielle2_0-1720792241199.png

 

De rapportage toont terugwerkende kracht berekeningen in de oorspronkelijke periode. Dat wil zeggen dat terugwerkende kracht berekeningen worden getoond in de periodes waarover deze berekend zijn. 

 

De volgende componenten worden getoond in de rapportage:  

  • 971300 "Cumulatief fiscaal loon WKR". Deze component is gelijk aan het loon in kolom-14 van de loonstaat. Tevens zou dit bedrag gelijk moeten zijn aan het totaal van component 70300 en component 70400. 
  • 971400 "Cumulatief fiscaal inkomen groene tabel WKR". Deze component bevat het totaal loon uit vroegere dienstbetrekking. 
  • 971450 "Cumulatief basis voor WKR". Deze component bevat het fiscaalloon wat als basis dient voor de berekening van de vrije ruimte. Indien het loon uit vroegere dienstbetrekking minder dan 10% bedraagt wordt dat bedrag ook meegenomen in deze component. 
  • 971500 "Cumulatief vrije ruimte WKR". Op deze component wordt de totale vrije ruimte WKR berekend. 
  • 971550 "Cumulatief jaartotaal contributie tot WKR". Deze component bevat alle componenten die aangemerkt zijn als "Ten laste van vrije ruimte WKR". 
  • 971600 "Bovenmatige vrije ruimte WKR". Deze component bevat de overschrijding van de vrije ruimte WKR. 

 

Rapportage "Bijdrage componenten WKR"

In deze rapportage worden alle componenten getoond per periode en per loonheffingennummer die ten laste komen van de vrije ruimte WKR. De rapportage toont de componenten op basis van componenttype "Ovz WKR". 

Het componenttype kan aangegeven worden in de inrichting van het component op tabblad "Verschijning":

Marielle2_1-1720792241195.png

 

Deze rapportage zal moeten aansluiten met het bedrag op component 971550 in de rapportage "Vrije ruimte WKR". Is er geen aansluiting, dan kan dit de volgende oorzaken hebben: 

 

  • op lc 971550 wordt een cumulatief getoond. Het bedrag in periode 2 is het totaal van periode 1 t/m 2. 
  • de componenten die ten laste komen van de vrij ruimte moeten in de inrichting van desbetreffend component aangemerkt zijn als "Ten laste van vrije ruimte WKR" (tabblad Algemene informatie) en als componenttype "Ovz WKR" (tabblad Verschijning). 

 

Betalingen die niet via de salarisadministratie gaan en rechtstreeks verwerkt zijn in de boekhouding, kunnen worden opgegeven via het variabele component 87000 "Overige WKR componenten vanuit FA". 

De bedragen die opgevoerd zijn op deze component worden ook getoond in de rapportage "Bijdrage componenten WKR". 

 

Verwerking eindheffing WKR 

Uiterlijk aan het einde van het jaar toetst u of u boven de vrije ruimte komt. Als u niet boven de vrije ruimte uitkomt hoeft u geen eindheffing WKR te betalen en u hoeft u dit ook niet aan te geven in de loonaangifte.

De eindheffing doet u uiterlijk in de tweede aangifteperiode van het volgende kalenderjaar bij de aangifte. U mag de eindheffing ook eerder aangeven, bijvoorbeeld per aangiftetijdvak. 

Eindigt uw inhoudingsplicht in de loop van het kalenderjaar? Dan geeft u de eindheffing uiterlijk aan in de aangifte over het tijdvak waarin uw inhoudingsplicht eindigt.

 

Over de overschrijding van de vrije ruimte betaalt u eindheffing. De overschrijding verwerkt u op het variabele component 72060. Deze component wordt bij één medewerker opgevoerd in Visma.net HRM. 

De eindheffing wordt berekend op component 73060 en 973060. De eindheffing wordt apart opgenomen in de loonaangifte en is in het XML bestand van de loonaangifte terug te vinden in het veld >EhOvsFrfWrkkstrg<. 

De journalisering van de eindheffing gaat via component 73060. Richt de journalisering van component 73060 debet en credit in. 

 

Concernregeling

Indien u gebruik maakt van de concernregeling voert u bij de werkgever met het hoogste fiscale loon de eindheffing op in loonaangifte. U verwerkt de eindheffing ook op component 72060 bij één medewerker die valt onder het relevante loonheffingennummer. Meer informatie over het toepassen van de concernregeling kunt u vinden in het Handboek Loonheffingen. 




Medewerkers