Mijn Communities
Help

Wet arbeidsmarkt in balans

01-01-2021 01:00 (Bijgewerkt op 23-12-2021)
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 343 Weergaven

Inleiding

Wet arbeidsmarkt in balans

Per 1 januari 2020 treedt de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) in werking. De wet bevat een pakket maatregelen om de balans tussen vast en tijdelijk werk te herstellen. In de praktijk betekent dit een verbetering voor de positie van tijdelijke werknemers en flexwerkers en dat het voor werkgevers makkelijker wordt werknemers te ontslaan. De maatregelen zijn onder te verdelen naar drie hoofdthema’s.

  1. Het ontslagrecht
  2. Flexibele arbeid
  3. Premiedifferentiatie WW

Impact op processen en applicaties

De WAB heeft impact op zowel je HR-processen als je administratie. De komende maanden voeren we een aantal wijzigingen door om uiteindelijk de juiste gegevens naar de belastingdienst te sturen. De wijzigingen vinden hoofdzakelijk plaats in onze HR Core systemen, Payrolls en Self Service.

WAB-release notes

Tot en met ten minste januari 2020 publiceren wij maandelijks gezamenlijke WAB-release notes met alle veranderingen in onze software voor de drie hoofdthema’s. De release notes per module blijven gewoon bestaan en bevatten meer gedetailleerde informatie. De links hiervoor vind je bij de betreffende onderwerpen.

Ontslagrecht

De WAB wil de posities van flexwerkers en medewerkers in vaste dienst dichter bij elkaar brengen. Voor werkgevers betekent dit enerzijds een versoepeling van het ontslagrecht en anderzijds een stimulans om medewerkers in vaste dienst te nemen.

Wijzigingen

  • Reden ontslag doorgeven
  • Transitievergoeding

Reden ontslag doorgeven in loonaangifte

Vanaf 1 januari 2020 moet je bij ontslag een reden doorgeven aan de fiscus via de loonaangifte. De loonaangifte werkt met vaste ontslagredenen. De reden ontslag voor de loonaangifte kun je vanaf de december-release vastleggen in een nieuw gegeven in het scherm ‘Beëindigen dienstverband’. Je kunt hierbij kiezen uit een lijst van mogelijke waarden. Dit gegeven is gekoppeld aan Gemal code 02850.

Transitievergoeding

De WAB bepaalt dat elke medewerker vanaf de eerste werkdag recht heeft op een transitievergoeding. Ook de hoogte van de transitievergoeding verandert. Op het Youforce portaal vind je een rekentool gebaseerd op de nieuwe regels voor het berekenen van de transitievergoeding. Je vindt de tool bij ‘Nieuws’ of zoek naar ‘rekentool’ bij de publicaties.

De november-release van Payroll Gemal bevat ook een automatische berekening van de transitievergoeding via de proefberekening. Wil je deze vergoeding gelijktijdig met het laatste salaris uitbetalen, dan vraag je deze indicatieve waarde op via een proefberekening.

Meer informatie vind je in de Payroll Gemal release notes van november

Uitbetaling transitievergoeding

De nieuwe wetgeving betekent in de praktijk dat je veel vaker een transitievergoeding uitbetaalt. In HR Core Education introduceren we in een volgende release (niet de december release) een nieuw scherm met gegevens voor een snelle en eenvoudige afhandeling:

  • Ontslagvergoeding In te vullen met bedrag      
  • Transitievergoeding In te vullen met bedrag      
  • IKV nummer transitievergoeding Default gevuld         

In de aankomende release notes volgt meer informatie.

Dankzij deze rubrieken maak je geen apart dienstverband meer voor de uitbetaling van een transitievergoeding. Als je de ontslagvergoeding en de transitievergoeding apart wilt uitbetalen, kun je deze twee rubrieken gelijktijdig gebruiken.

Wanneer je gebruikt maakt van een Self Service workflow voor het uitdienstproces, kun je deze extra gegevens ook opnemen op het formulier ter verzameling van de gegevens. De gegevens van het uitdienstproces worden niet automatisch verwerkt vanuit Self Service richting HR Core Education, maar moet je handmatig verwerken.

Flexibele arbeid

Een belangrijk doel van de WAB is het beperken van de negatieve gevolgen van flexibele arbeid. Het aantal flexwerkers is de afgelopen jaren stormachtig gegroeid en de wet schrijft een aantal maatregelen voor om deze groep beter te beschermen

Wijzigingen

  • Verlenging ketenbepaling
  • Verplicht aanbod contract oproepkrachten

Verlenging ketenbepaling

De ketenbepaling wordt verlengd van twee naar drie jaar. In deze periode kun je nog steeds maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden, met een tussenperiode van niet meer dan zes maanden.
Let op: werknemers in het openbaar onderwijs vallen vanaf 1 januari 2020 ook onder het privaatrecht (wet WNRA), zoals de werknemers in het bijzonder onderwijs.

De werkwijze rondom de contractadministratie die je hanteert, verandert niet in HR Core Education.

Verplicht aanbod contract oproepkrachten

De WAB verplicht per 1 januari 2020 werkgevers medewerkers met een oproepcontract na twaalf maanden schriftelijk een vast contract aan te bieden voor het gemiddeld aantal gewerkte uren in deze periode. Hiervoor geldt geen overgangsrecht dus mogelijk moet je in januari al een aanbod doen voor een oproepkracht die dan 12 maanden in dienst is.

Premiedifferentiatie WW

De WAB maakt een vast contract financieel aantrekkelijker en laat tegelijkertijd werkgevers opdraaien voor het hogere risico op werkloosheid bij een flexibel contract. Werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn voor de WW betalen vanaf 1 januari 2020 een hogere WW-premie (7,94%) voor medewerkers met een flexibel contract dan voor werknemers met een vast contract (2,94%).

Wijzigingen

  • Nieuwe verplichte velden op de loonstrook
  • Introductie hoog / laag premie WW berekening en aansturing hiervan*
  • Introductie rubrieken voor vastleggen vaste contracturen en tijdelijke uitbreiding voor 30% toetsing*

* De premiedifferentiatie geldt niet voor werkgevers in het onderwijs, omdat zij eigenrisicodrager zijn voor de WW.

In plaats daarvan betalen zij de premie Uitvoeringsfonds voor de overheid (Ufo-premie).Voor de Ufo-premie wordt geen premiedifferentiatie toegepast.

Nieuwe verplichte velden op de salarisstrook

Vanaf 1 januari 2020 moet je drie nieuwe gegevens op de salarisstrook weergeven.

  • Code contract (on)bepaalde tijd
  • Indicator Schriftelijke arbeidsovereenkomst (nieuw)
  • Indicator Oproepovereenkomst (nieuw)

De velden zijn muteerbaar op de volgende schermen:

  • Medewerker aannemen
  • Medewerker kopiëren
  • Dienstverband (om bestaande dienstverbanden te wijzigen)

Op de volgende schermen is het alleen zichtbaar:

  • Stamblad medewerker
  • Stamblad medewerker P & O

Daarnaast zijn de kenmerken ook toegevoegd in mailmerge. Je kan ze dus toevoegen in je mailmerge document en vullen vanuit de pagina Correspondentie.

23-12-2021 12-01-18.png

Beschikbaar veld is Type (de OT/BT waarde).

 

23-12-2021 12-01-25.png

Beschikbaar veld is Dienstverband (de OT/BT waarde).

Bijbehorende Gemal codes zijn 02259 (contract (on)bepaalde tijd), 02294 (schriftelijke arbeidsovereenkomst) en 02474 (oproepovereenkomst).

Wij passen onze standaard salarisspecificatie hierop aan.

Deze gegevens zijn verplicht in de loonaangifte en nemen we dus daarin op.

Verandering regels hoog-laag tarief WW-premie (niet-onderwijs medewerkers*)

* Met niet-onderwijs medewerkers bedoelen we medewerkers die wel in HR Core Education staan, maar niet onder de onderwijs CAO’s vallen (bijvoorbeeld: zorg/kinderopvang)

Heb je als werkgever medewerkers die niet vallen onder de onderwijs cao, dan is het volgende van toepassing voor deze medewerkers:

Het hogere WW-tarief (7,94%) geldt voor:

  • Alle medewerkers met een tijdelijk contract
  • Oproepkrachten
  • Medewerkers zonder schriftelijke arbeidsovereenkomst.

Payroll Gemal bepaalt op basis van de drie indicatoren (bepaald/onbepaald, schriftelijk arbeidsovereenkomst, oproepovereenkomst) automatisch het correcte tarief voor de WW-premie.

Is er reden om achteraf het toegepaste tarief te herzien, dan kun je dat opgeven via een nieuw gegeven op het scherm ‘Fiscale gegevens’:

Code tarief Ww-premie: Hoog / Laag / Herzien tarief

Kies je voor ‘Hoog’ of ‘Laag’ dan gaat het nieuwe tarief in per ingang van de eerstvolgende verloning. Bij herziening van het tarief van laag naar hoog (andersom is niet toegestaan) wordt de berekening met terugwerkende kracht uitgevoerd tot het begin van het jaar. Herzien tarief vul je in elk geval in als een medewerker met een vast contract de proeftijd niet door komt. Ook moet je bijvoorbeeld het tarief herzien wanneer aan het einde van het jaar blijkt dat er meer dan 30% extra uren zijn gewerkt ten opzichte van het aantal vaste uren in het arbeidscontract.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het correct invullen van alle rubrieken. De 3 nieuwe indicatoren komen in de november release van HR Core Education beschikbaar. De indicator schriftelijke arbeidsovereenkomst en indicator oproepovereenkomst krijgen van het systeem voor alle medewerkers onderstaande default waardes.

Indicator Schriftelijke arbeidsovereenkomst

Default op Ja

Indicator Oproepovereenkomst

Default op Nee, tenzij….

Let op: een min-max-overeenkomst is voor de WAB een oproepovereenkomst.

De code ‘Bepaald/onbepaald arbeidsovereenkomst’ gebruik je nu al en stuur je mee voor de loonaangifte. De overige twee indicatoren hebben wij toegevoegd aan het salarisprofiel, zodat je zelf een default waarde kunt geven.

Meer informatie vind je in de HR Core Education release notes van december.

Afwijkende situaties voor toepassing hoog-laag tarief WW (niet-onderwijs medewerkers)

BBL-leerlingen met een tijdelijk contract krijgen toch automatisch een laag tarief.

Medewerkers jonger dan 21 jaar die gemiddeld minder dan 12 uur per week werken met een tijdelijk contract en krijgen toch een laag tarief. Payroll Gemal verwerkt de salarissen voor deze groep automatisch tegen het lage tarief

Gaat een medewerker met vast dienstverband, dus laag tarief, binnen twee maanden uit dienst dan moet het hoge tarief worden gebruikt. Hiervoor kun je direct bij uitdiensttreding het gegeven op ‘Herzien’ zetten.

Wanneer je niet-onderwijs medewerkers met een vast contract daarnaast ook tijdelijk meer uren werken, dan moeten deze uren apart geadministreerd worden zodat aan het einde van het jaar de 30% toets toegepast kan worden. Wij adviseren je daarom in HR Core Education een tweede dienstverband aan te maken voor dergelijke medewerkers, waarbij je via de aanstelling(en) aangeeft in welke periode(s) er sprake is van tijdelijk extra uren (tijdelijke uitbreidingen).

Publishing Date : 11/14/2019

Medewerkers