Mijn Communities
Help

Waarom jouw feedback zo belangrijk is

door Hans de Bruin (Bijgewerkt ‎30-09-2022 16:24 door Hans de Bruin VISMA )

 

HansdeBruin_0-1664547374488.jpeg

 

 

Wat? Nog een enquête? We begrijpen dat enquêtes soms frustrerend kunnen zijn. Je hebt het gevoel dat je net een enquête hebt ingevuld, de vragen elke keer hetzelfde zijn of dat er niets wordt gedaan met de antwoorden die je hebt gegeven. Waarom dan nog een enquête invullen? We vinden het belangrijk om uit te leggen waarom we de enquêtes doen en wat we met de resultaten doen.

 

Waarom enquêtes zo belangrijk zijn voor ons bij Visma.net productontwikkeling

Simpel gezegd zijn alle enquêtes die we doen een belangrijke link naar onze gebruikers. Ze geven ons bijvoorbeeld inzicht in hoe tevreden je bent met onze producten, hoe werkprocessen lopen en of we leveren wat je van ons verwacht. Dit alles helpt ons om te focussen en dat prioriteit te geven wat belangrijk is voor onze gebruikers. Om dit goed te doen maken we gebruik van verschillende soorten enquêtes, die elk hun eigen doel dienen. Hieronder geven we meer informatie over deze soorten enquêtes.

 

pNPS - Om uit te vinden hoe tevreden je overall bent met ons product

HansdeBruin_1-1664547374468.png

 

De product Net Promoter Score (pNPS) wordt op het startscherm van HRM of Payroll getoond. Normaalgesproken vragen we dit eens per zes maanden aan specifieke gebruikers (salarisadministrateur, HR manager). De enquête meet hoe tevreden je bent met het eigenlijke product. Bijvoorbeeld de functionaliteit, de betrouwbaarheid of de algemene performance. De schaal is van 1 - 10. Scores van 0 - 5 betekenen voor ons dat je niet tevreden bent (afrader), 6 - 8 betekent dat je niet tevreden bent, maar ook niet ontevreden (passief) en 9 - 10 betekent dat je tevreden bent met het product (promotor). Je kunt eventueel een opmerking toevoegen om je score uit te leggen. 

De scores die het product krijgt worden erg serieus genomen. We monitoren en analyseren de resultaten constant en we nemen contact op met gebruikers door hen een e-mail te sturen met de vraag of ze wellicht meer informatie willen geven over hun beoordeling. Het is natuurlijk geheel optioneel om hier verder op in te gaan. 

De pNPS is voor ons een erg handig hulpmiddel om te controleren hoe tevreden gebruikers over het algemeen zijn met onze producten en om eventueel dieper in te gaan op bevindingen.

 

CES - Om uit te vinden hoe makkelijk functionaliteit werkt

HansdeBruin_2-1664547374439.png

 

De Customer Effort Score (CES) is een gerichte vraag die checkt hoe makkelijk het was om een bepaalde taak uit te voeren in ons product. De score is op een schaal van 1 - 7, waar 1 betekent dat het erg moeilijk was om de taak uit te voeren en 7 betekent dat het juist erg makkelijk was om de taak uit te voeren. Er kan ook een extra toelichting worden gegeven op de score. 

De enquête is normaalgesproken voor een beperkte periode actief. Deze enquête gebruiken we voornamelijk om te checken of nieuwe functionaliteit goed werkt en of deze gemakkelijk in gebruik is.

De feedback die we krijgen vanuit deze enquête gaat direct naar de ontwikkeling teams zodat zij functionaliteit kunnen verbeteren of juist kunnen zien dat de nieuwe functionaliteit een success is. De teams beoordelen de feedback en het is voor ons van grote waarde om direct te horen en te lezen hoe nieuwe functionaliteit werkt, om zo te bepalen waar we in de toekomst prioriteit aan moeten geven.

 

De “lange” enquête - Om meer details te weten te komen

HansdeBruin_3-1664547374576.png

 

In deze enquêtes stellen we meerdere vragen over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld hoe de Visma.net Payroll salarisrun wizard werkt of wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor de gebruiksvriendelijkheid in Visma.net HRM.

Deze enquêtes nemen meestal zo rond de vijf minuten in beslag en soms vragen we achteraf nog om een extra gesprek om verder op de details in te gaan. De enquête wordt meestal via e-mail verzonden, of ze worden op de Visma Community geplaatst. De feedback op deze enquêtes is wederom van grote waarde voor het nemen van beslissingen, het identificeren van belangrijke onderdelen in onze producten, het vinden van trends, etc..

 

Nog een ding!

Dit zijn de belangrijkste enquêtes die we gebruiken binnen productontwikkeling. Er zijn nog andere soorten enquêtes, met andere doeleinden, die binnen Visma | Raet worden ingezet die we hier niet hebben besproken. We hopen dat dit artikel helpt om uit te leggen waarom enquêtes zo belangrijk zijn, dat je feedback van cruciaal belang is voor ons om de juiste producten te leveren en dat het duidelijk is dat we je tijd en deelname op prijs stellen. 

 

Nog een laatste punt. Als je het leuk vindt om feedback te geven over hoe je onze producten gebruikt (bijvoorbeeld in een interview) of bijvoorbeeld betrokken wilt worden bij het verbeteren van gebruiksvriendelijkheid in onze producten (bijvoorbeeld door het testen van functionaliteit voordat deze wordt gereleased), neem dan contact op met gillian.mcgee@visma.com of laat hieronder een bericht achter. We willen graag met je samenwerken aan het verbeteren van onze producten!