om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.
Looptijd
De CAO heeft een looptijd van 24 maanden en loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2025.
Behoud en aantrekken van personeel
De lonen stijgen tijdens de looptijd van de cao gemiddeld met 15%. Verder zijn er afspraken gemaakt over het verlagen van de werkdruk, een verbetering van de werk-privébalans en voorrang voor werknemers in vaste dienst bij de invulling van diensten en roosters.
Er zijn ook afspraken gemaakt over leerlingsalarissen. Die stijgen de komende twee jaar mee met de cao-lonen.’ Door een afgesproken bodem betekent dit een stijging van ten minste € 400 tijdens de looptijd van de cao.
Salaris, waaronder leerlingsalarissen:
Koopkrachtontwikkeling
Vakbonden en werkgevers hebben afgesproken dat ze de koopkrachtontwikkeling voor de zorgmedewerkers in 2024 goed in de gaten houden.
Indien het percentage koopkracht voor werkenden in 2024 (mediaan 2024, Macro-Economische Verkenningen zoals gepubliceerd door het CPB in het najaar van 2024), van de afgesproken salarisverhoging over het jaar 2024 significant afwijkt, treden partijen met elkaar in overleg, als een van de partijen daartoe een verzoek doet.
Reiskostenvergoedingen:
BAC diensten
Alle diensten die planbaar zijn, moeten worden ingeroosterd. Uren die worden gewerkt tijdens
bereikbaarheids- en consignatiediensten en alle uren in de aanwezigheidsdiensten tellen mee voor de Arbeidstijdenwet
Alle gewerkte uren in BAC-diensten tellen mee in de jaarurensystematiek.
Vergoeding aanwezigheidsdiensten
Met ingang van 1 juli 2023 wordt de vergoeding voor aanwezigheidsdienst toegekend per dienst. De basis voor de berekening van de vergoeding is een dienst van 12 uur. Als een dienst langer is dan 12 uur dan wordt dit naar rato toegekend.
aanwezigheidsvergoeding dan blijft de vergoeding op dat niveau geldig. Ter verduidelijking zal hiervoor een tabel gekoppeld aan het ip-nummer ontwikkeld worden. Ook voor deze aanwezigheidsdienst vergoeding geldt dat deze werknemer de keuze heeft tussen vergoeding in tijd dan wel geld.
Vergoeding bereikbaarheidsdiensten
Met ingang van 1 juli 2023 wordt de vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten toegekend per dienst. De basis voor de berekening van de vergoeding is een dienst van 12 uur. Als een dienst langer is dan 12 uur dan wordt dit naar rato toegekend.
bereikbaarheidsvergoeding, dan blijft de vergoeding op dat niveau geldig. Ter verduidelijking zal hiervoor een tabel gekoppeld aan het ip-nummer ontwikkeld worden. Ook voor deze bereikbaarheidsdienst vergoeding geldt dat deze werknemer de keuze heeft tussen vergoeding in tijd dan wel geld.
Consignatiediensten
Partijen willen de vergoedingen voor consignatie verhogen naar het niveau van de
bereikbaarheidsdienst uit de cao 2022. De werknemer krijgt de keuze tussen tijd en geld.
Onregelmatigheidstoeslag
De grens van het recht op onregelmatigheidstoeslag wordt verhoogd naar functiegroep FWG 70: in artikel 9.2 lid 1 wordt functiegroep 65 of lager vervangen door functiegroep 70 of lager.
De zwangere werknemer die geen diensten meer draait vanwege haar zwangerschap, ontvangt een vergoeding op basis van de gemiddelde ORT over de laatste zes maanden
Generatiebeleid
Partijen besluiten tot de volgende aanpassingen van de regeling Generatiebeleid:
De regeling staat ook open voor parttimers zolang de minimale ondergrens van gemiddeld 18 uur per week wordt gerespecteerd.
In de cao-tekst komt een nieuw artikel 12.5 over Generatiebeleid:
Regeling Generatiebeleid:
Werkgever biedt in ieder geval de variant 80%-90%-100% aan. In deze variant wordt de arbeidsduur met 20% teruggebracht en ontvangt de werknemer een financiële tegemoetkoming van 10% bruto.
Alle sociale premies worden op basis van 90% berekend en afgedragen.
Indien werkgever en werknemer dat samen overeenkomen mag de aanpassing van de arbeidsduur ook een hoger percentage omvatten, bijvoorbeeld:
ieder geval aan de orde: financiële gevolgen, voortzetting pensioenopbouw, PLB, takenpakket en individuele looptijd van de regeling. Werkgever en werknemer leggen de afspraken schriftelijk vast en de werkgever voegt deze toe aan het personeelsdossier
Verbeteren arbeidsomstandigheden/roosteren
Partijen wensen meer keuzevrijheid van de werknemer en mogelijkheden om afspraken te maken over het terugdringen van werkdruk. Met ingang van 1 juli 2023 worden de roosters drie maanden vooruit geroosterd. Het rooster wordt hierbij in de basis gepubliceerd. Werknemers kunnen door middel van meeroosteren/ zelfroosteren zoveel mogelijk rekening houden met hun vakanties en voorkeuren voor vrije dagen, hetgeen bijdraagt aan de zeggenschap/eigenregie van de werknemer.
Er wordt hierbij voorwaarts roterend geroosterd conform artikel 6.7 lid 5 Cao Ziekenhuizen
Recht op onbereikbaarheid
De werknemer heeft het recht in de basis onbereikbaar te zijn voor de werkgever op de momenten dat hij/zij niet is ingeroosterd. Werknemers dienen wel bereikbaar te zijn tijdens de bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten. (De artikelen in hoofdstuk 10 van de cao over de bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten blijven van toepassing).
Eerste keuze invulling van diensten en roosters
Werknemers krijgen bij de invulling van de diensten en roosters de eerste keuze boven ingehuurde krachten. Het wijzigen van diensten ten behoeve van een ingehuurde kracht, mag door de werknemer geweigerd worden. Als naar het oordeel van de leidinggevende het belang van kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg of acute zorg in het gedrang komt kan deze wijziging van een dienst alsnog doorgaan. De verschoven dienst toeslag is in dat geval van toepassing.
Geconsigneerde pauze buiten de nacht
Partijen spreken af dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen een geconsigneerde pauze in of buiten de nacht. Ook de geconsigneerde pauze buiten de nacht komt dan voor vergoeding in aanmerking. Voorwaarde hierbij is wel dat een werknemer de werkplek niet mag verlaten en/of bereikbaar moet zijn gedurende de pauze.
Samengevat betekent dit het volgende:
Als er tijdens de geconsigneerde pauze arbeid wordt verricht, wordt dit vergoed tegen uurloon
eventueel vermeerderd met ORT indien van toepassing. De gewerkte tijd in de pauze telt mee voor de jaarurensystematiek.
Kwartaalurensystematiek (KUS):
In de vorige cao is een afspraak gemaakt om de kwartaalurensystematiek toe te passen, met als doel meer voorspelbaarheid en rust te brengen in de roosters. Partijen willen met behoud van dit doel de regeling beter praktisch toepasbaar maken. Dit werken zij gezamenlijk uit zodat de verbeteringen die in kunnen gaan per 1 juli 2023 of zoveel later als partijen overeenkomen. Tot deze datum blijft de huidige systematiek van kracht.
Onkostenvergoedingen Coassistenten:
Met ingang van 1 juli 2023 hebben coassistenten recht op een onkostenvergoeding van 150 euro per maand. Partijen spreken tevens een inspanningsverplichting af om binnen de looptijd van deze cao in afstemming met de NFU en andere zorgsectoren een analyse te doen en te komen tot een verbetering van de onkostenvergoeding voor de coassistenten.
Arbeid en Zorg
Partijen komen overeen dat
relatiepartner/echtgenoot of een kind van de werknemer.
Stagiaires:
Een stagiair is geen werknemer in de zin van de cao en wordt nooit formatief ingezet, ook niet als er al ervaring is opgedaan met eerdere stages.
Nieuwe tekst art 1.1.1.n:
“Een stagiair werkt alleen op basis van een schriftelijke stageovereenkomst. Een stagiair is geen werknemer in de zin van deze cao. Een stagiair wordt niet formatief ingezet, ook niet indien de stagiair eerdere stage ervaringen heeft opgedaan.”
Tevens komen partijen overeen dat per 1 juli 2023 alle WO-stagiaires vallen onder de regeling van de coassistenten, zodat alle WO-stagiaires onkosten kunnen declareren tot een maximum van €150,- per maand.
SEH artsen
AMS partijen maken in ROA verband afspraken over hoe SEH-artsen na positieve besluitvorming van de minister van VWS onder de werkingssfeer van AMS per januari 2024 worden gebracht.
Aios:
Nieuwe tekst Art 6.14 lid 2:
De normatieve werkweek (38 + 10 uur) van Aios is zal niet structureel ingeroosterd worden.
Stimulans verhogen contractomvang
Partijen zien graag dat parttimers hun contractomvang gaan verhogen om zo de groeiende
arbeidskrapte te ondervangen én het grote aantal zzp’ers terug te dringen.
Voorgesteld wordt dat:
maandbasis) uitbreidt, en dit doet voor de duur van twee jaar ontvangt eenmalig 30
uur betaald verlof.
Collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering
Werkgevers bieden voor werknemers een collectieve aanvullende
arbeidsongeschiktheidsverzekering aan (inclusief inloopregeling). Deelname is op vrijwillige basis. De aanvulling is zo veel mogelijk conform de regeling zoals afgesproken in de cao VVT.
Hierover zullen door cao-partijen gezamenlijk afspraken worden gemaakt. De verwachting is dat de invoering van deze afspraken binnen de looptijd van deze cao kan worden gerealiseerd.
Financiële coaching en mentale begeleiding
In de cao wordt opgenomen dat instellingen op instellingsniveau een regeling uitwerken waarbij zij een financiële coach ter beschikking stellen aan hun werknemers.
Beroepsvereniging
Als de beroepsvereniging aan de voorwaarden voldoet die tussen partijen gelden, wordt de
beroepsvereniging Optometristen Vereniging Nederland (OVN) toegevoegd.
Ondersteuning bij aangifte
Bij vormen van agressie of ongewenst gedrag door derden ondersteunt de werkgever de
medewerker bij het doen van aangifte bij de politie, als de medewerker dat wenst.
Onderwerpen ter verdere uitwerking in Staz-verband
Partijen komen overeen om de volgende onderwerpen verder uit te werken in de Stichting
Arbeidsmarkt Ziekenhuizen:
verpleegkundigen (waaronder het salaris benchmarkonderzoek van AWVN);
outklachten in de zorg die omlaag moeten;
U moet een geregistreerde gebruiker zijn om hier een opmerking toe te voegen. Als u al geregistreerd bent, moet u zich aanmelden. Als u zich nog niet hebt geregistreerd, moet u zich registreren en aanmelden.
Copyright 2023 Visma Community. All right reserved.