Mijn Communities
Help

Ministerie van SZW - Toepassing Addendum: tijdelijke uitbreiding bestaand dienstverband

door Team Documentation

Het ministerie van SZW heeft na intensief overleg met een afvaardiging van HR en Payroll software leveranciers helderheid gegeven over de status van een addendum/tijdelijke uitbreiding op een bestaand dienstverband.

Als de inhoud van het addendum/tijdelijke uitbreiding tot een tijdelijke verhoging van de contracturen leidt, wordt dit gezien als een tweede dienstverband waarover direct het hoge WW-tarief verschuldigd is. Je kan een tweede dienstverband aanmaken waarvoor het hoge WW-tarief geldt. Voeg je de uren uit het addendum/tijdelijke uitbreiding toch toe aan het vaste dienstverband, dan is er sprake van een tijdelijke verhoging van de contracturen. Het hele dienstverband wordt dan gezien als een oproepcontract waarop het hoge WW-tarief van toepassing is. Andere afspraken die leiden tot meeruren/overwerk behoren wel tot het normale dienstverband en vallen onder het 30% criterium. Pas bij overschrijding van dit criterium geldt het hoge WW-tarief.

Als je vragen hebt of jouw addendum/tijdelijke uitbreiding wel of niet tot verhoging van de contracturen leidt, kun je contact opnemen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat is de situatie van het standpunt van SZW voor de mogelijkheden in HR Core Beaufort:

  • Optie 1: Aanpassing contracturen bij een addendum/tijdelijke uitbreiding 

Dit is de situatie die vaak werd toegepast voor ingang van de WAB. De contracturen werden verhoogd binnen het bestaande dienstverband en weer verlaagd als het addendum/tijdelijke uitbreiding verstreken was. Pas je dit ook toe in 2020 dan wordt het bestaande dienstverband door het ministerie van SZW gezien als een oproepovereenkomst waarvoor het hoge WW-tarief geldt. Bij controle wordt een correctieverplichting opgelegd en eventueel een boete.

  • Optie 2: Aanvullend registreren van addendum/tijdelijke uitbreiding bij het vaste contract

Met deze optie scheid je de tijdelijke addendum/tijdelijke uitbreidingsuren van de vaste contracturen binnen een dienstverband. Door de huidige toelichting van het ministerie leidt ook deze optie tot een oproepovereenkomst en moet over het hele dienstverband het hoge WW-tarief berekend worden. Doe je dit niet, dan wordt bij controle een correctieverplichting opgelegd en eventueel een boete. 

  • Optie 3: Het opvoeren van een addendum als nieuw dienstverband

Volgens de toelichting van het ministerie is dit de optie om een addendum/tijdelijke uitbreiding toe te voegen bij een medewerker. Dit dienstverband is tijdelijk en wordt verloond tegen het hoge WW-tarief. Wij beseffen dat optie 3 extra werkzaamheden met zich meebrengt en consequenties heeft voor andere modules binnen Youforce en aanpalende systemen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat echter geen andere mogelijkheid toe. Uiteraard onderzoeken we de mogelijkheden hoe we deze extra werkzaamheden in de toekomst zoveel mogelijk gaan beperken.

Op dit moment zijn wij samen met andere HR en Payroll software leveranciers in overleg met het ministerie over alternatieve oplossingen. Zodra wij meer duidelijkheid hebben, ontvang je hiervan informatie. Tot dat moment adviseren wij optie 3 te gebruiken.