Mijn Communities
Help

Nu beschikbaar: De automatische-incassomodule!

door Jim Zwetsloot (Bijgewerkt ‎28-03-2024 13:04 door Jim Zwetsloot VISMA )

Geweldig nieuws! Na een succesvolle pilotperiode is de langverwachte automatische-incassomodule vandaag live gegaan voor alle Visma eAccounting-gebruikers die werken met eAccounting Standaard of Pro. 

 

Met de automatische-incassomodule wordt het wel heel makkelijk om je inkomende betalingen af te handelen. Door je verkoopfacturen automatisch te laten betalen via incasso-opdrachten heb je meer grip op je cashflow en worden betalingsherinneringen overbodig. Automatische incasso bespaart aanzienlijk op het administratieve werk rondom je openstaande posten en je klanten hebben geen omkijken meer naar het tijdig betalen van hun facturen.

 

Op debiteurniveau kun je aangeven dat facturen automatisch moeten worden geïncasseerd. Vervolgens neem je de incassofacturen op in een incassobestand, dat je kunt inlezen bij je bank. Bij Rabobank, ING en ABN AMRO kun je tevens de bankkoppeling gebruiken om de incasso-opdracht direct te verzenden. Na het aanmaken van het bestand worden de facturen afgeboekt op een tussenrekening, waarmee de openstaande posten worden gesloten. Deze tussenrekening boek je eenvoudig weer af wanneer je de uitbetaling van de bank ontvangt. 

 

Hoe start ik met de automatische-incassomodule?

 

Activeer de module via Apps in eAccounting (Apps - Apps - Verkoop - Automatische incasso).

 

Vervolgens ga je naar Instellingen - Kas- en bankrekeningen, waar je per bankrekening aangeeft of je deze wilt gebruiken voor automatische incasso. Vul vervolgens de overige gegevens in.

 

Nu beschikbaar! De Automatische-incassomodule.png

 

Hierna kun je op debiteurniveau aangeven dat de facturen geïncasseerd moeten worden met het vinkje Automatische incasso waarna je de instellingen vastlegt. Vergeet ook niet onder het kopje Betaling de IBAN van de debiteur vast te leggen.

 

Nu beschikbaar! De Automatische-incassomodule 2.png

 

Tip over het bijwerken van incassogegevens via csv-import: 

Het is ook mogelijk om de incassogegevens van meerdere debiteuren in één keer bij te werken via csv-import. Meer informatie hierover vind je in het Help Centre.

 

Aanvullende instructies:

Bij gebruik van een aangepast rekeningschema moet de tussenrekening voor automatische incasso nog worden vastgelegd (Instellingen - Bedrijf - Standaardrekeningen).

 

Op de factuur moet duidelijk worden weergegeven dat deze via automatische incasso zal worden geïncasseerd. De tekst hiervoor leg je vast via Instellingen - Bedrijf - Overige, bij het veld Automatische incasso onder Documentteksten. 

 

Nadat de facturen klaargezet zijn kan je het incassobestand aanmaken via Verkoop - Verkoopfacturen - Openstaand - Exporteer of via Instellingen - Import en export - Maak automatisch-incassobestand voor verkoopfacturen en klik op Nieuwe export.

 

Nu beschikbaar! De Automatische-incassomodule 2.png

 

Voor een uitgebreide omschrijving over de werking van de module en de benodigde instellingen raden we je aan het Help Centre te raadplegen. Tevens zal er bij het inschakelen van de module een interactieve handleiding automatisch opstarten. Houd er rekening mee dat we in de handleiding enkel de stappen beschrijven voor het inschakelen en gebruiken van de automatische-incassomodule in eAccounting. Meer informatie over de bankprocedures, zoals het aanvragen van een incassant-ID of het inregelen van een machtiging bij jouw debiteuren, kun je opvragen bij je bank.


We zijn trots om deze module aan te kunnen bieden en zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze vooral met ons! Heb je ook goede ideeën ter verbetering van de module? Laat het ons dan vooral weten via het onderdeel Ideeën op het Support Portal.