Mijn Communities
Help

Tijd om online samen te werken

door Bob Huisman (Bijgewerkt ‎30-06-2021 14:01 door Roel van der Meulen VISMA )

Als kantoor werkt u natuurlijk al lang samen met cliënten. Maar als samenwerken inhoudt dat uw cliënt eens in de drie maanden zijn of haar boekhouding fysiek komt aanleveren, is nu echt het tijd voor een verbeterslag. Online samenwerken biedt een hoop voordelen. En met de beschikbaarheid van online boekhoudsoftware en apps zet u eenvoudig de stap naar een online samenwerking met uw cliënt. Daarmee zet u ook de stap richting een continue en actuele administratie. Maar wat levert dat u en uw cliënten op? En hoe krijgt u hen en uw collega’s mee? 

Voordeel voor cliënten

Uw cliënt is gebaat bij het hebben van actueel inzicht in zijn of haar bedrijf. Vaak geven één of twee door u gedefinieerde kpi’s al voldoende informatie om op te kunnen bijsturen. Welke kpi’s dit moeten zijn verschilt per bedrijf en kan branchespecifiek zijn. Denk aan de omzet per m2, omzet per medewerker of liquiditeit. Als accountant weet u bij welke kpi’s uw cliënt gebaat is. Uiteraard is het hebben van een actuele administratie een vereiste om op tijd te kunnen bijsturen. En dit is alleen mogelijk als de administratie online gevoerd wordt. 

Hoe krijgt u cliënten tot een online samenwerking?

Cliënten kunnen koudwatervrees hebben of huiverig zijn voor veranderingen. Het zijn net mensen! Een beetje begeleiding doet daarbij wonderen. De verkoopfacturen invoeren in een boekhoudpakket is net even anders dan in dat template dat al jaren gebruikt wordt. 

 

Een klein stukje inrichting en een beetje uitleg is vaak genoeg. En altijd correcte verkoopfacturen die al geboekt zijn ook! Als u uw cliënt ook nog kunt vertellen wat het hem of haar gaat opleveren, dan wordt de drempel nog lager. Dit gratis de downloaden e-book vertelt de ondernemer meer over de voordelen van online samenwerken met een accountant. Deel het met uw cliënten!

Voordeel voor de accountant

  • Actuele cijfers stellen een accountant in staat te kijken naar kansen en doelen voor een ondernemer. Advies over de toekomst is iets waar ondernemers bij gebaat zijn. Die waarde voor de ondernemer kan uiteraard ook omzet betekenen voor de accountant.
  • Als meer processen digitaal verlopen, dan blijft er meer tijd over voor advisering. Een beter betaalde activiteit dan het invoeren of scannen van documenten.
  • Het wordt eenvoudiger om snel antwoord te geven op de vragen van de cliënten. Dit resulteert in een betere dienstverlening en dus tevreden cliënten.

 

Hoe krijgt u collega’s mee?

Dat technologische ontwikkelingen in sneltreinvaart plaatsvinden zal uw collega’s ook niet ontgaan. Bij veranderingen juist vasthouden aan het vertrouwde is een veelvoorkomende reactie. Toch zullen zij ook begrijpen dat het kantoor mee moet met de tijd. Immers, de concurrenten zitten ook niet stil. 

 

Net als bij de cliënt is het bieden van begeleiding en uitleg in dit geval belangrijk. Maar geef collega’s ook inspraak en laat hen meedenken. Een verandering kan nooit alleen top-down worden bewerkstelligd. Uiteraard is ook het eigen laten maken de nieuwe tools van belang. Wij bieden online en klassikale cursussen aan voor al onze producten. Maak hier indien nodig gebruik van!