Mina produkter
Hjälp

Frågor och svar från Visma Software Community Live 2020

av Karin Grawsiö (Uppdaterad ‎09-12-2020 18:35 av Karin Grawsiö VISMA )

Här kommer svar på de frågor som vi fick under ett par av våra pass, Nyheter i Visma Control 13 samt Nyheter i EFH flödet/DCE under Community Live 2020:

 

FRÅGA 1:

Kan man använda alla affärsenheter i avstämning bokslut?

SVAR:

Man stämmer av affärsenhet per affärsenhet för att se korrekta belopp per enhet samt att man även ska kunna koppla egna anteckningar och bilagor per affärenhet.

Dock kan rapporten, som listar alla affärsenheters anteckningar för en månad, skrivas ut för alla enheter samtidigt så man kan biläga detta till bokslutet.

 

FRÅGA 2:

Vilken typ av dokument kan man bifoga i bokslutsavstämningen? Alla filtyper?

SVAR:

Man kan bifoga alla vanliga filformat, PDF, Excel, Word, PNG t ex .

Extra info: Vid elektronisk attest av bokföringsordrar,via tjänsten Visma.net  Approval, är det PDF och PNG som gäller sasmt max 4 MB per verifikation.

 

FRÅGA 3:

Visas fortfarande även avslutade konton i bokslutsavstämningen? I version 12 gör de det idag.

SVAR:

Idag visas alla konton, men vi har ett registrerat ärende i vår backlog där vi planerar att lägga till en kolumn, eller filter,för att visa konton som är avslutade och då kan man själv sen välja att filtrera beroende på om man vill ha dem eller inte.

Ett tips, tills filter är på plats, är att skriva tex "*" först i kontonamnet för de avslutade kontona och därefter välja att sortera stigande eller fallande i kontonnamn. På så sätt kommer de avslutade först eller sist i listan.

 

FRÅGA 4:

I registret där man lägger in referenser kan man söka fram vilka referensuppgifter som går till en viss mottagare? Tänker om en person slutar och man ska lägga in en ny mottagare till ett referensnummer.

SVAR:

Alla referenser finns i Visma Administrator. Där kan man söka fram och ersätta referenserna med ny mottagare. Om man använder återkommande faktura rutinen finns det sökfunktion  och funktionen ersätt. Man kan då ersätta t ex en användare signatur till en annan. Detta innebär att alla kopplade mallar ersätts med den nya användarens signatur. Nästan alla fält i fakturamallarna går att ersätta med denna funktionen. Enklare att underhålla. 

 

FRÅGA 5:

Vi är offentlig myndighet och får bara ta emot e-faktura enligt vissa standarder. Från 2021 kommer SVE-faktura inte vara ett standardformat utan Peppol Billing 3 är det som gäller. Vad vi fått info om kan vi inte ha referenskontroll på Peppol-fakturor. Kan detta komma att ändras?
SVAR:

Referenskontroll i DCE fungerar som tidigare.  Den referenskontroll  som ni efterfrågar är ett tillägg i mottagningstjänsten. Om detta inte finns med till PEPPOL Billing 3 hänvisar jag till er er kontakt där ni har mottagningstjänsten DCE importera PEPPOL Billing 3 formatet och där görs referenskontroll som tidigare. Har även stöd för två referenser from version 13.00. 

 

FRÅGA 6:

Kan man se vilka de förfallna fakturorna i systemet är genom att klicka på "förfallna fakturor"
SVAR:
Ja detta kan man söka fram på Förfallodatum t om - from

FRÅGA 7:

Kan man söka fram i filter bara de fakturor som man själv sakgranskat? Tänker på återkommande fakturamallar och att signaturerna kommer med
SVAR:

Ja du kan söka fram dessa om du anger din signatur  i sök på användare. Det är användaren system som står som kontosignatur och sakgranskning- attestsignatur  visar de signaturer som satts upp i mallen.

 

FRÅGA 8:

Kan användaren få ett mail varje gång en fakturan automatiskt sakgranskats och attesterats?
SVAR:

Nej bara om mallen har uppdaterats.

 

FRÅGA 9:

Om man vill ha Peppol-fakturor, kan man fortfarande nyttja två referenser då?

SVAR:

Ja det finns i alla  XML formaten svefakt och Peppol.

 

FRÅGA 10:

Om man klickar i "hoppa över ankomstregistrering" på leverantör, hur blir det då med momsen om man har fastighetsmoms? blir det sakgranskaren som ska fördela momsen då?

SVAR:

Ja det blir sakgranskarna om du har det steget påslaget som konterar upp momsen. Sen kan du alltid få konteringsförslag utifrån er uppsättning. 

 

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här