Mina produkter
Hjälp

Frågor och svar från Community Live 2021

av Jesper Garpö

Som utlovat publicerar vi frågor och svar från vårt senaste Community Live 2021, dock kommer vi ej publicera vem som skickat in frågan så alla har möjlighet att vara anonyma.

En del frågor har varit svåra att besvara då vi kanske saknar detaljer eller önskar mer information från er, kika gärna igenom och svara i kommentarerna så vi kan driva frågan vidare.

 

 • Vår Ekonomiavdelningar har problem med överförning med integrationen utav Visma Lön, De önskar kunna välja vilken avdelning som skall överföras.
  • Vänligen ta kontakt med er partner för att utveckla vad det är för problem de upplever så tar partnern kontakt med oss om de inte kan finna en lösning för er. Vore då också bra att få en utförligare beskrivning av hur val av avdelning skulle underlätta för er.
 • Går det koppla olika Arbetstyper till olika konton till Överföring mot Visma Adminsitration?
  • Ja, i Visma Administration kopplar du Arbetstyper som finns i Artiklar/Tjänster mot en artikelkontering. Du kan alltså inte styra detta från Visma.Net Project Management eftersom Visma Administration är överordnat gällande bokföring.
 • Vi skulle vilja ha en stapel för faktureringsmål, för att jämföra mot prognos och fakturerat?
  • Det är lite oklart för oss vart denna funktion önskas så vårt förslag är att lägga till ett anpassat fält som skapas via Inställningar - projektledning - anpassade fält för att sedan kunna följa upp på detta.
 • Skulle vilja lägga ut projektbeskrivning som gruppering på faktura, inte hela fasträdet som det är idag. alt. Projektbeskrivning tillsammans med referensuppgifter etc.
  • I dagsläget får man kopiera och klistra i den i fritext fältet om det ska vara synligt på fakturan. Vi tackar självklart för önskemålet och kommer ta med det till vår utvecklingsavdelning.
 • Vi vill kunna redigera/korrigera namn på faser direkt på fakturan men har inte hittat någon funktion för det. Det kan vara någon som stavat fel som vi vill ändra när vi fakturerar.
  • Dessvärre kommer troligen detta inte implementeras då det enkelt kan undvikas genom att kontrollera fasernas stavning innan fakturautkastet skapas. Alla som kan skapa fakturautkast har tillgång till att redigera faserna i projektplanen också.
 • När kommer ni börja arbetet med utvecklingen av fakturamallarna?
  • Vi arbetar pågående med att förbättring av fakturamallarna. Vad önskar du se för utveckling mer exakt?
 • När man registrerar en resekostnad, så får man idag ange starttid och stopptid samt kilometrar, men restiden visas ej som arbetstid, det skulle jag vilja att det gör.
  • Detta önskemål är registrerat som ett förbättringsförslag men i dagsläget finns det inga planer för implementering. Är det många som önskar detta ska vi se över möjligheten att prioritera upp detta.
 • Kan man kopiera prislistor och redigera dessa för ett nytt år?
 • Vår personal rapporterar tid i 30 minuters intervaller men vi fakturerar avrundat uppåt till heltimme. Jag undrar om man kan få in det regelverket automatiskt, dvs den anställde rapporterar 1:30 men vid faktkurering avrundas detta till 2:00. I projekthistorik mm visas 1:30 som rapporterade tid samt en kolumn för fakturerad tid. Går det att få den funktionen i framtiden?
  • Vi ser över möjligheten att kunna ha denna automatik ni efterfrågar, vilket vore mest önskvärt om vi kan ställa in detta per projekt, prislista eller en generell och övergripande inställning? Att skapa en generell inställning kan gå snabbare men slår då över på alla t.ex. projekt, därav är det av intresse för oss att veta om det är bättre att fokusera projekt eller prislista som specifik inställning direkt? I dagsläget rekommenderar vi funktionen som vi gick igenom på webinaret "Anställda kan ange antalet fakturerbara timmar". Användaren skriver då in på tidposten att den arbetat 1:30 timme och i Fakturerbara timmar skriver de 2 timmar. Så blir utfallet det som du beskriver i frågan. (Kräver tillägget avancerad tidsuppföljning).
 • Hur ser det ut med utveckling av teamets produktivitet där skull vi vilja se fler kolumner med budget bla?
  • Tänker ni på prognos (finns ingen budget möjlighet i Visma.Net Project Management så vill veta mer exakt vad ni skulle vilja se i den vyn.)
 • Kan man byta namn på person på fakturan. dvs den tid som ska faktureras?
  • Endast på fakturautkast - de fakturor som är placerade i en status där de fortfarande kan redigeras. Öppna utkastet och klicka sedan på den raden du vill redigera så öppnas den upp och du ser en ruta för Beskrivning. Du kan också styra innehållet i denna ruta med hjälp av Taggarna som finns på fliken Fakturainställningar i kolumnen "Beskrivning fakturarad".
 • Du sa att man kan redigera fakturarader. Var/hur gör man det?
  • När du öppnar ett fakturautkast så kan du sedan öppna varje fakturarad för visa Information om arbetstimmar.
 • Kommer man kunna delkreditera fakturor? Just nu måste man kreditera hela fakturan och skapa en ny.
  • Vi ser över möjligheten att kunna hantera delkrediteringar i Visma.Net Project Management. Det finns många komplikationer som kan dyka upp i integrationer vid hantering av delkrediteringar och därav överväger vi bästa möjliga lösning för detta.
 • Kan man få fram alla utlägg för en månad i alla uppdrag en lista? (Har inte hittat hur man gör detta)
  • Via rapportgenerator - tid & utlägg - resor - reseräkningar - lägg till värdet Projekt.

Tack för alla bra frågor och förslag, vi uppskattar verkligen input vi får från våra kunder och hoppas ni känner att ni fått svar på era frågor. 

1 Kommentar
mattias
CONTRIBUTOR **
av mattias (Uppdaterad ‎27-10-2021 21:33 av mattias )

Skärmavbild 2021-10-27 kl. 21.09.22.png

 

Hej,
Jag skulle också gärna se ett tillägg utifrån punkt 3 ovan "Stapel för faktureringsmål, för att jämföra mot fakturerat och prognos". Det är något som vi verkligen saknar i systemet idag. 

Dvs att man i rapporten Finansiell tidslinje  från modul Finanser/organisationsnivå även skulle ha en jämförande stapel med ett budgetvärde per månad. Idag går det att få fram faktureringsprognos utifrån viktade värden från säljprojekt samt faktiskt prognos från vunna leveransprojekt. Att inte enbart jämföra bakåt i tiden mot utfall föregående år/månad utan även kunna jämföra framåt mot mot ett budget eller prognos värde skulle vara väldigt hjälpsamt. Det som behöver implementeras är då ett fält där man fyller i ett målvärde gällande fakturering per månad framåt. Mål/fakturering/försäljningsmarginal för 2022 per månad på organisationsnivå och sedan liknande för kommande år i det här fallet 2023 per månad. Och att man sedan väljer inkludera data från budget/mål/prognos längst ned till höger på ovan bild. 

@Jesper Garpö 

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här