for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Som regel er det enkelt å avgjøre om det er snakk om en arbeidstaker, eller en selvstendig næringsdrivende, men ikke alltid. Det er viktig at denne vurderingen blir gjort dersom oppdragsgiver er i tvil om hvilken kategori den som utfører arbeidet tilhører.
Det er en rekke forskjeller mellom arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende, både når det gjelder utbetalinger og rettigheter.
Det første man kan merke seg, er at det stor forskjell på arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende når det gjelder skatt, beregning av arbeidsgiveravgift og opplysningsplikt. Dette kan du lese mer om i artikkelen “Næringsinntekt eller lønnsinntekt - skattemessig betydning?” på Visma community.
Det som også er viktig å tenke på, er at dersom en person er å anses som arbeidstaker, vil det medføre til en rekke plikter for den det utføres arbeid hos. Dette fordi man da vil anses som arbeidsgiver. Arbeidsmiljøloven regulerer rettigheter og plikter man har som arbeidstaker og arbeidsgiver, og vil gjelde dersom personen som utfører arbeidet blir vurdert til å være arbeidstaker. I tillegg vil personen også regnes som arbeidstaker når det gjelder folketrygdlovens regler om sykepenger, feriepenger, omsorgspenger og pensjon. Det vil også ha betydning når det gjelder forsikringer. Det å bli regnet som arbeidsgiver vil altså kunne medføre ekstra kostnader for den som får arbeid utført.
Det er ingen lovregler som direkte regulerer om man er arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende, så avgjørelsen vedrørende hvilken kategori den som utfører arbeid faller inn under, vil avhenge av en konkret skjønnsmessig vurdering.
Hva er det så man tar med i en slik vurdering? Det vil være en rekke ulike momenter man ser på her. Vi skal se litt nærmere på de ulike momentene her.
Følgende taler for at man er selvstendig næringsdrivende:
Følgende taler for at man er arbeidstaker:
Dersom man feilaktig har plassert det som egentlig skal være en arbeidstaker i kategorien selvstendig næringsdrivende, kan det bli en kostbar affære for den som i realiteten er arbeidsgiver. Da vil plutselig den som vurderes til å være arbeidstaker som hovedregel ha krav på ferie og feriepenger, OTP, overtidsbetaling, sykepenger i arbeidsgiverperioden, omsorgspenger, samt å være omfattet av forsikringer i virksomheten mm. Dette vil de ha hatt krav på i hele perioden de har vært å anse som arbeidstaker, det vil si at dette vil kunne være langt tilbake i tid.
Det er nylig avsagt en Høyesterettsdom, “Stendi-saken”, som tydelig viser hva konsekvensene for den som faktisk er arbeidsgiver og ikke oppdragsgiver kan bli. Du kan lese mer om denne her.
Følg RegelPOD
Skillet mellom arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende er et tema vi snart kommer til å snakke om på vårt podcast. Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.
Her finner du alle RegelPOD
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101