Mine områder
Hjelp

Det nærmer seg slutten for de midlertidige reglene - hva nå?

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎10-12-2021 15:43 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

I mange måneder har vi hatt en rekke midlertidige regler i forbindelse med koronapandemien når det gjelder sykepenger, omsorgspenger og permittering. Reglene har endret seg en rekke ganger i løpet av denne tiden, og nå kommer sluttdatoen for en rekke av disse midlertidige reglene. Det er viktig at arbeidsgivere oppdaterer seg på hva som endres, hvilke regler som forsvinner, og hvilke regler som fortsatt vil vare en stund til.

 

I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over viktige endringer, hvilke regler som opphører og hvilke som videreføres. Hvilke datoer bør du som arbeidsgiver være oppmerksom på?

 

Merk at det kan komme flere endringer når det gjelder de midlertidige reglene. Vi vil oppdatere dere så snart som mulig dersom dette skulle skje.

Sykepenger

Refusjon dag 4-16

Det er midlertidige regler som reduserer arbeidsgivers plikt til å utbetale sykepenger ved fravær relatert til korona. Disse reglene innebærer at arbeidsgiver kan få refusjon fra NAV for dag 4-16 for koronarelatert fravær. Disse midlertidige reglene gjelder til og med 30. september, noe som vil si at fra 1. oktober vil arbeidsgiver igjen måtte dekke sykepenger i hele arbeidsgiverperioden på 16 kalenderdager, uavhengig av om årsaken til sykefraværet er koronarelatert, eller ikke.

 

Fravær på grunn av covid-19 eller mistanke om slik sykdom

Det har kommet en forlenging av reglene som gir rett på sykepenger ved covid-19, eller mistanke om slik sykdom. Du kan lese mer om dette her.

 

Omsorgspenger

Regler som gjelder ut 2021

Omsorgspenger ved karantene

Den midlertidige regelen som gir arbeidstaker rett til å være hjemme med omsorgspenger fordi barnehagen eller skolen er stengt på grunn av koronaviruset gjelder ut 2021. Det samme gjelder regelen som gir arbeidstaker mulighet til å være hjemme med omsorgspenger dersom barnet, eller den som til vanlig passer barnet, er i karantene uten selv å være syk.

 

Dobling av kvoten

Kvoten med antall dager med omsorgspenger dobles i 2021. Dette gjelder i hele 2021.

 

Dokumentasjon ved fravær

I forbindelse med koronapandemien har det vært gjort lettere for arbeidstaker å dokumentere fravær i forbindelse med omsorgspenger.

 

Vanligvis kan arbeidstakeren gi skriftlig eller muntlig egenmelding for de første tre kalenderdagene av fraværet i hvert enkelt tilfelle. Fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve at sykdom hos barn eller barnepasser blir dokumentert med legeerklæring for at arbeidstaker skal ha rett til omsorgspenger. Kravet om legeerklæring er det gjort midlertidig unntak for i 2021. Det vil si at verken arbeidsgiver eller NAV kan kreve legeerklæring som dokumentasjon for fravær i 2021. Dette unntaket gjelder ut året. Det vil si at i hele 2021, så kan arbeidstaker dokumentere fravær i forbindelse med omsorgspenger med en egenmelding.

 

Overføring av dager til annen omsorgsperson

Den siste midlertidige regelen som gjelder ut hele 2021, er muligheten til å overføre omsorgsdager til en annen omsorgsperson når barnehagen eller skolen er stengt på grunn av korona.

 

Permittering

Unntaksreglene om permittering som er innført under koronapandemien skulle i utgangspunktet opphøre 1. oktober. Regjeringen vedtok i statsråd 17. september 2021 å forlenge reglene med en måned, frem til 1. november 2021.

 

Regjeringen forlenger også retten til dagpenger for arbeidsledige og permitterte med forhøyet dagpengesats frem til samme dato.

 

Hva som skjer med disse særskilte unntaksreglene etter 1. november i år vil måtte vurderes etter valget og et eventuelt nytt stortingsflertall. Vi oppdaterer artikkelen så snart vi har mer informasjon.

 

Forutsatt at disse reglene ikke forlenges etter 1. november i år, vil dette kunne ha flere konsekvenser arbeidsgiver bør få med seg;

  • arbeidsgivers lønnsplikt gjeninntrer fra 1. november ved fortsatt permittering
  • arbeidstaker som tidligere har vært permittert, tilbake i arbeid, men permittert på nytt etter 1. juli 2021 - kan permitteres uten lønn i inntil 26 uker i en rullerende periode på 18 måneder. Permitteringsuker før 1. juli skal ikke regnes med i perioden på 26 uker. Disse arbeidstakerne vil dermed kunne være permittert uten lønn ut over 1. november. Les mer om dette her.
  • arbeidsgiver vil ha lønnsplikt i oppsigelsestid ved en eventuell oppsigelse. Dette gjelder selv om arbeidsgiver ikke har arbeidsoppgaver til arbeidstaker i oppsigelsestiden.
  • arbeidstaker som sies opp i perioden frem til 31.12 2021 på grunn av virkninger av korona og mangel på arbeid, vil ha fortrinnsrett til eventuell ny stilling i virksomheten i en periode på 24 måneder frem i tid. Det er en forutsetning for fortrinnsretten at arbeidstaker er kvalifisert for den nye stillingen. Les mer om dette her.

Følg RegelPOD

Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

 

Her finner du alle RegelPOD

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"