Mine områder
Hjelp

Endring i reglene om foreldrepenger

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎21-03-2022 11:10 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Stortinget har vedtatt endringer i folketrygdlovens regler om foreldrepenger som skal styrke fedres rett til foreldrepenger. Det er også vedtatt en endring som omhandler uttak av foreldrepenger når man får barn tett.

Endringene gjelder:

  • Fars uttak av foreldrepenger i forbindelse med fødsel
  • Fars uttak der mor ikke har opptjent seg rett til foreldrepenger
  • Foreldrepenger ved tette fødsler

Hvorfor endres reglene?

Bakgrunnen for endringene er EU-direktivet om et balansert arbeids- og familieliv (WLB-direktivet) som trådte i kraft 2. august 2019. I EU er fristen for gjennomføring 2. august 2022. EU-landene gis anledning til å utsette innføringen av rett til betalt permisjon for to av de åtte permisjonsukene til hver av foreldrene til 2. august 2024. Departementet har lagt samme frist som i EU til grunn. Dette betyr at man har lagt opp til at den norske foreldrepengeordningen skal tilfredsstille minimumskravene i direktivet senest 2. august 2022.

 

To uker foreldrepenger i forbindelse med fødsel

Arbeidsmiljøloven § 12-3 gir far rett til to ukers permisjon i forbindelse med fødselen for å bistå moren. Arbeidsmiljøloven gir kun rett på permisjonen, og gir ingen rett til lønn under permisjonen. Her vil far i de aller fleste tilfeller heller ikke ha rett til foreldrepenger. Dette er fordi det følger av folketrygdloven §§ 14-9 og 14-10 at perioden før fødsel og de første seks ukene etter fødsel er forbeholdt mor. Far kan derfor ikke ta ut foreldrepenger i de første seks ukene etter fødselen. Det er unntak for de ekstra ukene med foreldrepenger foreldrene får rett til ved flerbarnsfødsler, der kan foreldrene ha samtidig uttak av foreldrepenger.

 

Dette betyr at disse to ukene i utgangspunktet har vært en ulønnet permisjon. Mange arbeidstakere har fått lønn under denne permisjonen allikevel, da de har hatt en avtalefestet rett til dette, for eksempel via tariffavtale eller individuell avtale. Dersom de har hatt lønn i denne permisjonen, er det altså arbeidsgiver som har dekket dette, og ikke folketrygden.

 

At dette er en ulønnet permisjon endres nå for fedre som har rett til foreldrepenger. Far får nå mulighet til å ta ut inntil to uker, ( 10 dager), med foreldrepenger i forbindelse med fødselen. Foreldrepengene kan også her tas ut før fødselen. Velger far å ta ut foreldrepenger i forbindelse med fødsel, vil disse tas av hans totale stønadsperioden med foreldrepenger. Dette betyr at han da får færre uker å avvikle senere.

 

Kun far har opptjent seg rett til foreldrepenger - selvstendig uttaksrett

Hovedregelen når det kun er far som har rett til foreldrepenger, har vært at det kreves at mor må være i aktivitet for at far skal kunne ta ut foreldrepenger. Dette aktivitetskravet blir nå opphevet i åtte uker. Alle fedre som har opptjent seg rett til foreldrepenger, vil, etter de nye reglene, ha rett til å ta ut foreldrepenger i en periode på åtte uker uten at det stilles noe krav til aktivitet hos mor. Far får altså nå en selvstendig uttaksrett. Det er lagt til grunn at ytterligere to uker skal innføres i 2024.

 

Ut over disse ukene stilles det altså som hovedregel et aktivitetskrav til mor for at far skal kunne ta ut foreldrepenger. For at mor skal oppfylle aktivitetskravet ut over disse åtte ukene, må hun gå ut i arbeid, ta offentlig godkjent utdanning, delta på heltid i introduksjonsprogram eller kvalifiseringsprogram, eller hun må på grunn av sykdom eller skade være helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet eller være innlagt i helseinstitusjon. Aktivitetskravet gjelder både mens far utsetter foreldrepengeuttaket og mens han tar ut foreldrepenger.

 

Foreldrepenger ved tette fødsel mv.

Dersom man får to barn tett, så vil stønadsdager som ikke er tatt ut, i utgangspunktet falle bort når stønadsperiode for nytt barn starter, jfr. folketrygdloven § 14-10 tredje ledd andre punktum.

 

Her får vi nå en endring som sørger for at foreldre som får barn med mindre enn 48 uker mellom fødslene beholder muligheten til å ta ut det som gjenstår av deres minimumsrettigheter etter EUs svangerskapsdirektiv og WLB-direktivet.

 

Dette innebærer at i en slik situasjon vil kvinner som føder kunne ta ut 22 uker med foreldrepenger og fedre, medmødre og adoptivmødre vil kunne ta ut 8 uker. Når foreldrene har fått tatt ut disse ukene, faller resten av stønadsdagene som ikke er tatt ut innenfor 48 uker bort.

 

Når trer de nye reglene i kraft?

De nye reglene trer i kraft 2. august 2022.

 

Du kan lese mer om de nye reglene på nettsidene til regjeringen.

 

Følg RegelPOD

Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

Her finner du alle RegelPOD

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"