Mine områder
Hjelp

Må arbeidstaker avvikle ferie?

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎19-05-2022 08:26 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Nå er det snart sommerferie, og mange gleder seg til å få en lang sammenhengende ferieperiode, det er allikevel ikke alle som ser frem mot dette. Noen arbeidstakere har av ulike grunner ikke ønske om å avvikle ferie. Er det slik at arbeidstaker selv kan velge om de vil ha ferie, eller ikke?

Hva slags ferie er det - avtalefestet eller lovfestet?

I Norge så er det ferieloven som gir arbeidstaker minsterettigheter når det gjelder ferie. Dette gjelder blant annet lengden på ferien. Etter ferielovens regler, har arbeidstaker rett på fire uker og en dag ferie, pluss eventuell tilleggsferie på grunn av alder fra det året man fyller 60 år.

 

I tillegg til den lovfestede ferien, er det mange arbeidstaker som også har avtalefestet ferie. Totalt med lovfestet og avtalefestet ferie blir dette, i de aller fleste tilfeller, 5 uker ferie, pluss eventuelt tilleggsferie på grunn av alder.

 

Det er viktig at arbeidsgiver skiller på lovfestede feriedager og avtalefestede feriedager, men hvorfor det? Jo, dette er fordi ferielovens bestemmelser kun gjelder for ferielovens feriedager, mens den avtalefestede ferien styres av avtalens bestemmelser. Det vil si at det i utgangspunktet er større handlingsrom når det gjelder de avtalefestede feriedagene.

 

Ferielovens feriedager

Ferieloven har strenge bestemmelser når det gjelder avvikling av ferie. Her gis arbeidstaker en rett, men også en plikt til å avvikle ferie. Det er altså ikke frivillig om man skal avvikle ferien sin eller ikke. Arbeidstaker må som hovedregel avvikle alle ferielovens feriedager i løpet av ferieåret, jf. ferieloven jf §5 nr 1 og 2.

 

Manglende opptjening av feriepenger

Det er likevel åpnet i ferieloven for at enkelte ansatte kan motsette seg å avvikle full ferie, jf. ferielovens §5 nr.5.

 

Denne retten til å motsette seg ferieavvikling gjelder kun de ansatte som ikke har såkalt “full opptjening” av feriepenger. “Ikke full opptjening” skal forståes slik at feriepengene de har opptjent ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Disse arbeidstakerne må ikke ta ut mer ferie enn de har opptjent feriepenger til. En ansatt som for eksempel ikke har opptjent seg feriepenger i 2021, kan, som hovedregel, motsette seg å avvikle lovbestemt ferie i sin helhet i 2022.

Det er viktig å merke seg at det er den ansatte selv som må “motsette seg” ferieavvikling. Retten til å motsette seg ferie er med andre ord noe arbeidstaker må kreve, og ikke noe arbeidsgiver må ta initiativ til.

 

Når kan arbeidstaker ha “manglende opptjening”?

Det kan være mange grunner til at en ansatt har ingen eller lite opptjening av feriepenger. Typiske situasjoner, (ikke uttømmende), kan være at man har vært permittert deler av året, vært i foreldrepermisjon eller langtidssykemeldt. Andre er kanskje ferdig med utdanning og er ny i arbeidslivet, eller vært i permisjon i forbindelse med militærtjeneste. Noen kan tidligere ha jobbet deltid og har så justert opp sin stillingsprosent i samme firma, mens andre har byttet arbeidsgiver og fått lønnsøkning i ny jobb.

Ved skifte av arbeidsgiver i opptjeningsåret kan det være at arbeidstaker går opp i lønn. I slike tilfeller er det viktig å merke seg at arbeidstaker må avvikle så mange feriedager som han eller hun har opptjent feriepenger til totalt i opptjeningsåret. I dette “regnestykket”, ser man på opptjente feriepenger både fra nåværende og tidligere arbeidsgiver. Det er den ansatte selv som må sørge for dokumentasjonen som viser opptjente feriepenger fra tidligere arbeidsgiver dersom de ønsker å motsette seg å avvikle ferie på grunn av manglende feriepengeopptjening. Ny arbeidsgiver er ikke pålagt noen selvstendig undersøkelsesplikt om dette.

Enkelte 60 åringer i arbeidslivet vil kunne oppleve at de har manglende feriepengeopptjening i forhold til den ekstra ferieuken. Dette skyldes ferielovens begrensning i feriepengeopptjening for den ekstra ferieuken, jf. ferielovens §10 nr.3. Bestemmelsen setter en begrensning i feriepengeopptjeningen for den ekstra ferieuken på 6 ganger grunnbeløpet i folketrygdloven. Har den ansatte inntekt over 6 G og ikke avtale om full opptjening med arbeidsgiver, så vil de ekstra feriepengene (2,3%) ikke dekke lønnsbortfallet fullt ut. I disse tilfellene vil dermed den ansatte kunne motsette seg å ta ut deler av den ekstra ferieuken.

 

Hvordan regne ut antall feriedager den ansatte kan motsette seg å avvikle?

Ferieloven åpner for å motsette seg ferieavvikling “i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet”. Det legges altså opp til en sammenligning av totalt opptjente feriepenger i opptjeningsåret mot brutto lønn i ferieukene. Det er da kun for differansen den ansatte kan motsette seg ferieavvikling.

Ferieloven har ingen ytterligere regler for hvordan dette faktisk skal beregnes. En måte å beregne dette på kan være å dele feriepengene på den ansattes dagslønn i ferieperioden. 

 

Eksempel:
Per har vært student deler av 2021. Han startet i firma “Tjen mer” i november 2021. Han har ikke full opptjening av feriepenger. Totalt har han opptjent seg 15 000 kroner i feriepenger.

 

Han har en lønn med en dagsats på 1000 kroner. Per kan motsette seg å avvikle noe ferie i 2022, men må minst avvikle 15 dager ferie, ( 15000/1000 = 15).

 

Når må ferie avvikles til tross for manglende opptjening

Ferielovens §5 nr.5 tredje punktum innebærer et unntak fra retten den ansatte har til å motsette seg ferieavvikling.

 

Bestemmelsen innebærer at arbeidsgiver kan pålegge en ansatt med manglende opptjening av feriepenger, å avvikle feriedager i forbindelse med at virksomheten helt eller delvis innstiller driften i forbindelse med ferieavvikling (fellesferie).

Bestemmelsen kommer til anvendelse i virksomhetens ordinære “fellesferie” på sommeren og i andre perioder hvor driften helt eller delvis innstilles som for eksempel jul- , påske-, høst- og vinterferie.

 

Det er ikke noe krav om at hele virksomheten innstilles, bestemmelsen kan også anvendes når en avdeling, eller deler av driften stanser. Det er imidlertid et vilkår at de aktuelle arbeidstakerne blir berørt av stansen.

 

Avtalefestede feriedager

Når det gjelder de avtalefestede feriedagene, er utgangspunktet at de også skal avvikles, men her kan avtalen ha bestemmelser som gjør at det kan være mer fleksibelt om dagene må avvikles, eller om man kan avtale at de skal slettes, og at feriepenger til gode utbetales.

 

Feriepengeutbetaling for ansatte uten full opptjening

For ansatte uten full opptjening av feriepenger følger det av hovedregelen i ferieloven §11 at arbeidsgiver skal utbetale feriepenger, tilsvarende det antall feriedager som avvikles. Fristen for utbetaling av feriepenger er siste ordinære lønnskjøring før ferien starter.

Vi anbefaler i utgangspunktet at arbeidsgiver avklarer med den ansatte i forbindelse med ferieplanlegging om den ansatte skal ha full ferie, eller vil motsette seg ferieavvikling etter §5 nr. 5. Vi anbefaler også arbeidsgiver å følge ferielovens regler og ikke praksisen for månedslønnede med å utbetale alle feriepenger i juni uavhengig av ferieavvikling samtidig med at det gjennomføres fullt ferietrekk for alle feriedagene. 

 

Følg RegelPOD

Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

 

Her finner du alle RegelPOD.

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"